Janja Garnbret v igri za športnico leta

Glasovanje do petka, razglasitev 16. oktobra
Fotografija: Janja Garnbret se je znašla med desetimi finalistkami ustanove Women's Sports Foundation. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret se je znašla med desetimi finalistkami ustanove Women's Sports Foundation. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Najboljšo športno plezalko na svetu Janjo Garnbret je ustanova Women's Sports Foundation uvrstila med deseterico, ki se poteguje za laskavi naslov športnice leta 2019. Dvajsetletna Korošica se je znašla v družbi sedmih Američank ter po ene Britanke in Južne Korejke, alpske smučarke Mikaele Shiffrin, telovadke Simone Biles, atletinje Ajee Wilson, boksarke Claresse Shields, gorske kolesarke Kate Coutney, paraolimpijske plavalke Rebecce Meyers, parolimpijske triatlonke Allyse Seely, dirkačice Jamie Chadwick in golfistke Jin Young Ko

Garnbretova je ta čas prva na lestvici Mednarodne zveze za športno plezanje, zmagala je na vseh tekmah svetovnega pokala 2019 v balvanskem plezanju in se na vseh tekmah v težavnosti in balvanih, na katerih je nastopila v letu 2018, uvrstila na prvo ali drugo mesto. Finalistke so pri Women's Sports Foundation izbrali na osnovi rezultatov, doseženih med 1. julijem 2018 in 30. junijem 2019.

Na spletni strani sportswomanoftheyear.com bo glasovanje potekalo do petka, 2. avgusta, o zmagovalki pa bodo odločali tako spletni glasovi kot komisija fundacije (v odstotkih 50:50). Razglasitev bo 16. oktobra v New Yorku.

Nagrado podeljujejo od leta 1980, na seznamu zmagovalk pa najdemo tudi Gail Devers, Michelle Kwan, Missy Franklin, Simone Biles, Sereno Williams, Martino Navratilovo, Steffi Graf, Chris Evert, Jackie Joyner-Kersee, Mary Lou Retton itd. Lani se je laskave lovorike veselila paraolimpijska veslačica Oksana Masters.

Komentarji: