Janja Garnbret za svetovno športnico leta

Spletno glasovanje za najboljšega športnika ali športnico v neolimpijskih športih do konca meseca
Fotografija: Devetnajstletna Korošica Janja Garnbret se poteguje še eno za ugledno priznanje. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Devetnajstletna Korošica Janja Garnbret se poteguje še eno za ugledno priznanje. FOTO: Leon Vidic/Delo

Slovenska športnica leta in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je uvrstila med deseterico, ki se poteguje za naslov športnice leta 2018 svetovnih iger. Slovenka je edina predstavnica športnega plezanja v mednarodnem izboru športnice leta v neolimpijskih športih. O končni zmagi bo odločalo spletno glasovanje, ki se bo sklenilo 31. t. m.

Na svetovnih igrah je zastopano več kot 30 športov, ki niso oziroma še niso vključeni v program olimpijskih iger. Športno plezanje se bo družini olimpijskih športov pridružilo na poletnih olimpijskih igrah, ki bodo prihodnje leto v Tokiu.

Svetovne igre na vsaka štiri leta priredijo pod okriljem mednarodnega združenja svetovnih iger (IWGA). To združenje je Garnbretovo, ki se je lani septembra v Innsbrucku v zgodovino vpisala kot prva svetovna prvakinja v olimpijski kombinaciji športnoplezalskih disciplin, izbral že za športnico septembra 2018, zdaj pa je tudi kandidatka za športnico minulega leta.

Garnbretova je sito prvega glasovanja, v katerem je bilo 25 športnikov, uspešno prestala in se 16. januarja uvrstila med deset športnikov. Šteje vsak glas, za Garnbretovo pa je možno oddati svoj glas na spletni strani theworldgames.org. in le enkrat na dan s posamezne naprave (računalnik, telefon) oziroma IP-naslova.

Lani je športnik leta svetovnih iger postal svetovni rekorder v hitrostnem plezanju Iranec Reza Alipourshenazandifar. Športno plezanje je z Adamom Ondro slavilo že leta 2014, ko je sloviti Čeh postal svetovni prvak v balvanskem in težavnostnem plezanju.

Devetnajstletna Slovenka po trenutnih glasovih zaostaja za ruskima tekmovalcema v akrobatski gimnastiki Marino Černovo in Georgijem Pataraiajem, ameriško tekmovalko v neolimpijskem dvigovanju uteži Jennifer Thompson.

Komentarji: