Janja Garnbret je svetovna prvakinja na balvanih!

V Innsbrucku je bila izvrstna slovenska plezalka najboljša v večernem finalu na balvanih in osvojila drugi naslov svetovne prvakinje. 

Objavljeno
14. september 2018 20.55
Posodobljeno
14. september 2018 21.31
Janja Garnbret v polfinalu na balvanih. Foto Luka Fonda
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Innsbruck - Janja Garnbret je nova svetovna prvakinja v balvanskem plezanju. Devetnajstletna Korošica si je zlato kolajno v balvanih priplezala na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Innsbrucku, kjer se je prejšnjo soboto zavihtela do srebra v težavnosti.

»V finalu je bilo zares težko, v nekaterih balvanih nisem vedela, kaj bi naredila, a bilo je čudovito. Sem super vesela, ker sem osvojila zlato kolajno. To so bile moje sanje,« so bile prve besede slovenske tekmovalke po osvojenem zlatu.

To je njena tretja kolajna na svetovnih prvenstvih. Prvo, zlato, je osvojila pred dvema letoma na prvenstvu v Parizu, ko je konkurenco premagala v težavnosti.

Garnbretova je vodila že po kvalifikacijah in polfinalu. A je po polfinalu tožila nad bolečino v desni rami, posledico dolge sezone, ki ji je nagajala pri kakšnem od zelo težkih finalnih balvanov. S tem dosežkom je Garnbretova tudi prva favoritinja za zmago v nedeljski olimpijski kombinaciji, v novi disciplini, ki bo doživela tekmovalno premiero prav v Innsbrucku, in v kateri se bo za kolajne pomerilo najboljših šest v obeh konkurencah in v vseh treh disciplinah.

image
Katja Kadič v polfinalu na balvanih. Foto Luka Fonda


V soboto bosta na sporedu še moška polfinale in finale v balvanih z dvema Slovencema na startu polfinala, Jernejem Kruderjem in Gregorjem Vezonikom. Druga slovenska polfinalistka Katja Kadić je tekmovanje končala na 12. mestu.

Janjo Garnbret so na zadnjem balvanu, ki ni več odločal o ničemer, potem ko se je iztekel čas, premagala čustva, padla je na kolena in se je zjokala. Devetnajstletnico, ki ima kot prva Slovenka dve kolajni s svetovnega prvenstva v dveh individualnih disciplinah, balvanih in težavnosti, so nato objele in ji čestitale tekmice.

Japonka Akiyo Noguchi, ki je na zadnjih dveh prvenstvih osvojila bron, se je veselila srebra, Srbkinji Staši Gejo je pripadel bron. Avstrijka Jessica Pilz je bila četrta, Japonka Miho Nonaka peto mesto, Švicarka Petra Klingler, zlata pred dvema letoma v Parizu, pa je bila šesta.