Janja v dežju in vetru do drugega globusa

Športno plezanje: Garnbretova lahko na vseh težavnostnih tekmah sezone konča na stopničkah.

Objavljeno
16. oktober 2017 00.27
Janez Porenta
Janez Porenta
Xiamen – Janja Garnbret ima odlične nastavke, da postane serijska dobitnica globusov v športnem plezanju. S prvim težavnostnim se je okitila že pri 17 letih, včeraj je komaj polnoletna podvig že predčasno podvojila, torej bo lahko na novembrski veliki finale sezone svetovnega pokala v Kranju odšla sproščena in neobremenjena.

Druge zaporedne kitajske postaje v težavnostnem koledarju, Xiamena, se je koroška najstnica iskreno veselila, saj si je lani na tem prizorišču resnično mojstrsko pokorila vso konkurenco. Letos je bila tekma pomembna toliko bolj, ker je imela Janja pred njo že toliko prednosti pred izzivalkami, da si je lahko že predčasno zagotovila drugi zaporedni globus. Konstantna, kot je, ni ničesar prepustila naključju, za nameček je dokazala, da se odlično znajde v slehernih razmerah. Tokrat je tekmovalke grdo močilo in prepihalo, zaradi česar so bili prireditelji prisiljeni odpovedati polfinale in s kompromisno rešitvijo v finale poslati kar vseh 13 tekmovalk, ki so obe kvalifikacijski smeri preplezale do vrha. Garnbretova se ni pustila motiti in je zasedla 3. mesto, ker je bila njena glavna tekmica, desetletje starejša Korejka Džain Kim, šele osma, pa je slovenski biser sezono že uspešno pospravil pod streho.

Odločale so sicer malenkosti. Izstopala je evropska prvakinja, Belgijka Anak Verhoeven, ki je edina našla pot do vrha, komaj 16-letna Američanka Ashima Shiraishi je zmogla do 34. oprimka in se veselila krstnega odličja v članski konkurenci, trojica pa je končala pri 33. gibu, časovni faktor je na tretje mesto posadil 18-letnico iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki je tako tik pred novim mejnikom – sezono lahko zaključi s samimi uvrstitvami na zmagovalni oder, petkrat je namreč zmagala in bila dvakrat tretja. Z drugo zaporedno težavnostno lovoriko v šele drugi polni sezoni med članicami se je na večni lestvici zavihtela že na šesto mesto, pred njo so le še legendarne Belgijka Muriel Sarkany s šestimi globusi, Američanka Robyn Erbesfield s štirimi ter Slovenka Mina Markovič, Korejka Džain Kim in Avstrijka Angela Eiter s po tremi.

»Preizkušnja je bila izrazito specifična, nihče ni vedel, ali se jo bo prirediteljem sploh posrečilo pospraviti pod streho. Zaradi odpovedi polfinala in negotovosti glede izvedbe finala se sploh nismo več počutili kot na tekmi, pshično je bilo izjemno naporno. Tudi sicer je bila sezona doslej najnapornejša med vsemi, zato sem še toliko ponosnejša, da sem jo v celoti zdržala telesno in psihično ter jo na stopničkah končala tako v težavnosti kot na balvanih. Pred začetkom težavnostnega svetovnega pokala se nisem ravno počutila optimalno pripravljena, sploh pa nisem pričakovala, da se bom do skupne zmage dokopala že predčasno, a sem bila v glavi precej trdnejša kot lani,« se je smejalo Garnbretovi, ki se je že pred tekmo z doslej rekordno bero kar 1035 točk veselila tudi kombinacijske trofeje. Ta je bila resda globoko v senci težavnostne, a izjemno pomembna v luči prihodnjih OI v Tokiu, ko bodo plezalci olimpijsko premiero izpeljali ravno v kombinaciji težavnosti, balvanov in hitrosti. Če bi bile igre jutri, bi bila Janja nesporna favoritinja za odličje najžlahtnejšega leska, saj je v skupni razvrstitvi te sezone prvo zasledovalko, Francozinjo Anouck Jaubert, za seboj pustila za – reci in piši – 439 točk!

V Xiamenu je Janjin uspeh s petim mestom dopolnila Mina Markovič z enakim finalnim dosežkom, toda slabšim časom: »Forma je na visoki ravni, kar vem in kažem že celo leto predvsem v kvalifikacijah. V finalu je bilo plezanje sicer še daleč od optimalnega in s precej napakami, a je vseeno zadostovalo za tretjo višino in peti rezultat, saj je odločal čas.« Zadovoljstva ni skrival niti Gorazd Hren, ki je hkrati slovenski selektor in Janjin trener: »Letos sva oba vložila res veliko truda in časa v balvansko in težavnostno sezono in prav je, da sva bila za to rezultatsko poplačana.«