Premiera v olimpijski kombinaciji je prinesla še drugo zlato (VIDEO)

Bero medalj v Innsbrucku je Janja Garnbret začela prejšnjo soboto s srebrom v težavnosti, nadaljevala v petek z zlatom v balvanih in jo sklenila danes z novim zlatom.

Objavljeno
16. september 2018 14.25
Posodobljeno
16. september 2018 18.18
Janja Garnbret si je še drugič nadela zlato kolajno okrog vratu. FOTO: Luka Fonda
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Innsbruck - Janja Garnbret je najuspešnejša posameznica svetovnega prvenstva v športnem plezanju. Devetnajstletna Korošica je za slovo v svojem slogu osvojila še kombinacijo, premierni plezalni triatlon v novem olimpijskem formatu. Po balvanskem zlatu in težavnostnem srebru je priplezala še tretjo kolajno v Innsbrucku, četrto za Slovenijo na tem tekmovanju.

Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se je nadaljevala še danes, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Slovenske nastope je sklenila Janja Garnbret in to na kakšen način. Z najbolj prepričljivo predstavo, s petimi vrhovi, na balvanskih smereh in v težavnosti, se je v zgodovino športnega plezanja vpisala kot prva zmagovalka nove discipline - olimpijske kombinacije. Bero medalj v Innsbrucku je začela prejšnjo soboto s srebrom v težavnosti, nadaljevala v petek z zlatom v balvanih in jo sklenila danes z novim zlatom.

image
Janja Garnbret se je v zgodovino športnega plezanja vpisala kot prva zmagovalka nove discipline - olimpijske kombinacije. FOTO: Barbara Gindl/AFP


Garnbretova je Sloveniji priborila še štirinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih, četrto zlato, tri od teh ima v lasti prav sama. Kot druga najmlajša v zgodovini je pred dvema letoma na SP v Parizu osvojila prvo zlato v težavnosti. Takrat se je zaradi svoje mladosti osredotočila le na težavnost. V Innsbrucku dve leti starejša je pripotovala kot glavna favoritinja ter upravičila najvišja pričakovanja in svoj uspeh nadgradila z novim zgodovinskim mejnikom v tem športu.

Kot prva in edina na svetu ima namreč v lasti tri naslove svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je poskrbela za dva mejnika. Najprej je postala prva plezalka v zgodovini z zlatima medaljama v težavnostnem in balvanskem plezanju, s čimer se je izenačila s slovitim Adamom Ondro, ki je za ta dvojček, takrat je bil star 21 let, poskrbel leta 2014. Nato pa je v Innsbrucku presegla tudi legendarnega Čeha, saj je kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka z zlatim plezalnim "hattrickom", trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji.
 

Dokazala si je, da zna tudi hitro plezati


Slovenska pravljica v lepem Innsbrucku in v lepi in prenovljeni olimpijski dvorani OlympiaWorld je popolna. Današnja pot do zlata je trajala skoraj tri ure in pol. V finalu so se finalistke znova preizkusile v vseh treh disciplinah najprej v hitrosti, nato v štirih balvanskih smereh in za veliki finale še v težavnosti. Prav današnja preizkušnja je predstavljala prvi pravi tekmovalni test za format tekmovanja, na katerem bodo že prihodnje leto na naslednjem svetovnem prvenstvu v Tokiu delili prvih šest vozovnic od 20 za olimpijske igre leta 2020 v prestolnici Japonske.

"Ko sem slišala, da je Jessica zlezla smer, sem si seveda mislila, da če jaz zlezem smer, bo spet ta čas odločal. In zato sem tudi smer hitreje plezala in nisem toliko 'počivala'. Ko je bilo videti, da ne bo šlo več, sem si dejala, da bi res tukaj morala pohiteti, saj sem sama sebi hotela dokazati, da vseeno znam hitro plezati, in sem vesela, da mi je uspelo in sem se tudi na vrhu potem malo oddahnila," je začela novopečena svetovna prvakinja.

image
Janja Garnbret Foto Luka Fonda


"Nisem pričakovala te zlate kolajne. Za kombinacijo se res nisem dosti pripravljala, da bi trenirala v temu stilu, kot smo videli danes. Še najbolj sem se pripravljala za balvane, ker sem res želela v balvanskem plezanju doseči vrhunski rezultat. Nisem pričakovala, da se bo to tako izteklo, kot se je. Sem res vesela, da sem zdržala te naporne dni," dodaja mlada Korošica.

"Glede na moj odziv po balvanih, ko sem se zjokala, res tako kaže, da mi balvani trenutno več pomenijo, zato ker svetovna prvakinja v balvanih še nisem bila. Zdaj pa je prišel še ta velik dosežek v kombinaciji. Pokazalo se je, da sem najbolj raznovrstna tekmovalka. To mi zelo veliko pomeni in je zelo dobra popotnica za Tokio. Sem res vesela, da mi je to uspelo in da sem jaz res prva zmagovalka v kombinaciji," se je Garnbretova ozrla tudi na olimpijsko premiero plezanja leta 2020 v Tokiu.
 

Še veliko prostora za razvoj discipline


image
Janja Garnbret se je prepustila čustvom. FOTO: AFP


Mesta v finalu so razdelili tekmovalcem in tekmovalkam, ki so v Innsbrucku nastopili v težavnosti, hitrosti in balvanih ter dosegli najmanjši zmnožek svojih rezultatov. Po devetih dnevih tekmovanja je med ženskami prepričljivo vodila prav najuspešnejša Slovenka, ki je na prvenstvu le še potrdila, da je najbolj vsestranska športna plezalka na svetu.

Na nedorečenost tekmovanja kaže dejstvo, da so trenerjem tik pred začetkom današnje finalne preizkušnje sporočili način razvrščanj tekmovalk v vsaki od disciplin. Po dolgem prvenstvu pa je tekmovalke načela utrujenost, saj so imele za sabo pravi maraton kvalifikacij, polfinalov, finalov v treh disciplinah, ki se med seboj razlikujejo tako, kot denimo v atletiki teki na kratke in dolge razdalje ter tek čez ovire, za konec pa je sledil še plezalni triatlon jeklenih.

Slovenska predstavnica je v hitrosti pričakovano izpadla že v prvem krogu izločilnih bojev. Njena tekmica je bila Sa Sol iz Južne Koreje, kasnejša zmagovalka te prve runde. Po hitrosti pa je na razpredelnici padla na peto mesto.
Zato pa je Garnbretova dokazala, zakaj je na balvanih svetovna prvakinja, ko je gladko premagala tekmice v naslednji štirih balvanskih smereh. Le v tretjem balvanu je za vrh potrebovala dva poskusa, preostale tri pa je v žargonu osvojila gladko in brezhibno na "fleš". Presenetljivo se je na drugo mesto na balvanih zavihtela Sa Sol ter prevzela vodstvo.V zadnjo smer na prvenstvu, težavnost, se je Slovenka zavihtela kot predzadnja na startu ter brez težav osvojila vrh, kar je pomenilo, da si je zagotovila kolajno. Zadnja je šla v smer Solova, a klonila že v spodnjem delu. In zlata kolajna je pripadla Slovenki. Solova je osvojila srebro, Avstrijka Jessica Pilz pa bron.
 
Vezonik bronast na balvanih
Janja Garnbret pa ni edina slovenska junakinja svetovnega prvenstva v Innsbrucku, že včeraj je navdušil tudi Gregor Vezonik in na balvanih osvojil bronasto odličje. "Res je kar neverjetno. To, kar se v letošnji sezoni dogaja, je bilo v prejšnjih sezonah nepredstavljivo, tako da sem res vesel. Je bil težek boj na koncu za medaljo in mi je uspelo. Super," je povedal ob Garnbretovi še en koroški junak, ki izhaja iz plezalske družine, saj so plezalci tudi oče, mama in brat.