Janji in Domnu po globusih še domači priznanji

PZS izbrala še Janeza Svoljšaka, Nejca Kuharja, Tjašo Jelovčan, Luko Lindiča, nagrada za življenjsko delo Andreju Štremflju.

Objavljeno
02. februar 2017 19.50
suhadolnik plezalci
J. P.
J. P.

Ljubljana - Priznanji za najboljša slovenska športna plezalca minulega leta se bosta kitila v eni vitrini. Pričakovano sta ju namreč prejela dobitnika kristalnih globusov za skupno zmago v svetovnem pokalu Janja Garnbret (Šaleški AO) in Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), ki sta par tudi zasebno. Najuspešnejši ledni plezalec leta 2016 je Janez Svoljšak (AO PD Kranj), med turnimi smučarji pa je največ pokazal Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko). Najboljša alpinista sta Tjaša Jelovčan (AO PD Kranj) in Luka Lindič (AO PD Celje Matica), nagrado za življenjsko delo na področju alpinizma pa je prejel Andrej Štremfelj.

Priznanji za posebne dosežke v alpinizmu sta si prislužila Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO), medtem ko so najobetavnejši alpinisti minulega leta Marija Jeglič (AO PD Ljubljana Matica), Sara Jaklič (AO PD Kranj) in Matija Volontar (AO PD Jesenice). Srebrni častni znak Planinske zveze Slovenije (PZS) sta v zahvalo za dolgoletno uspešno zastopanje slovenskih barv na mednarodnih tekmovanjih v športnem plezanju prejela Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani plezalke obesila na klin.

Priznanj športnim plezalcem za vrhunske tekmovalne dosežke so se razveselili še Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) in Primožič, posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor), med trenerji pa so nagradili slovenskega selektorja in Janjinega trenerja Gorazda Hrena (Šaleški AO). PZS je sicer priznanja podelila danes na alpinistično-plezalnem večeru v okviru sejma Natour Alpe-Adria na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču.