Janjina kritika: To ni tisto, za kar treniramo

Garnbretova bo dobila svoj film, kamera jo bo spremljala od Tokia do Tokia.

Objavljeno
12. julij 2019 06.30
Posodobljeno
12. julij 2019 11.39
Janja Garnbret ima pri 20 letih 26 zmag za svetovni pokal. Bo niz za sedmo nadaljevala tudi v Chamonixu? FOTO: Luka Fonda
Kakršnokoli oviro bi ta čas postavili na pot kraljice športnega plezanja Janje Garnbret, bi jo preskočila. Tako se zdi ob spremljanju niza uspehov Korošice, ki je po zmagah na vseh letošnjih preizkušnjah za svetovni pokal na balvanih deklasirala tekmice tudi na uvodu sezone v težavnost. Zadovoljna, a z javno kritiko postavljalcem finala v Švici, se usmerja k tekmi v Chamonixu, kjer jo spremlja tudi posebna snemalna ekipa.

Le še dve tekmi za svetovni pokal sta na sporedu, preden se bodo športni plezalci udarili za naslove svetovnih prvakov na Japonskem. Garnbretovo bo tudi tam spremljala snemalna ekipa, ki pripravlja 90-minutni film o 20-letni plezalni šampionki, trdno za petami ji bo od Tokia (svetovnega prvenstva) do Tokia (olimpijske premiere prihodnje leto). Dogovorjeni so, kdaj jim je na voljo in kdaj potrebuje mir, da se povsem osredotoči na svoje naloge, a zdi se, da prav nič ne more načeti pozornosti mlade plezalke. Tudi vrečka z magnezijem, ki ji je spolzela s pasu med plezanjem v polfinalu v Švici, je ni zmotila.
 

Hočejo borbo, ne šova


Uvodna tekma sezone v težavnostnem plezanju je pokazala, da je Garnbretova razred zase tudi v disciplini, v kateri kraljuje zadnja tri leta. Zmage na vseh tekmah na balvanih so pustile posledice utrujenosti, a šampionka se je hitro regenerirala in si postavila nove cilje: slika je jasna, ve, kaj hoče tudi v težavnosti. Villars – bila je edina, ki je dosegla vrh v kvalifikacijah in polfinalu – je zapustila zadovoljna s četrto zaporedno zmago na prizorišču, a z ostrim sporočilom postavljalcem smeri v finalu. »Razočarana sem. To ni tisto, za kar treniramo. Kje so težke težavnostne smeri, pri katerih se moraš trdo boriti, da zdržiš, ne pa samo plezati za šov?« je zapisala na družbenem omrežju.

image
Reprezentančni trener Urh Čehovin opozarja, da je treba k težavnosti pri postavljanju pristopati kot k težavnosti; tako, da se bo videlo, kdo je najbolj vzdržljiv in zmore največ. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


»Vsi se strinjamo z Janjo,« je opozoril reprezentančni trener Urh Čehovin. »Pri težavnosti bi radi videli to, kar ta disciplina je. Torej, da te 'navije'. Da te, bolj ko se bližaš vrhu, pobira oziroma zmanjkuje v mišicah, da ne moreš več držati oprimkov. Da je vse težje. Želimo si videti to borbo – kdo je bolj vzdržljiv. Ne pa da se čaka, kdaj bo kdo naredil napako v smeri,« je pojasnil sogovornik.

Prireditelji so v Švici hoteli, da bi tekmovalke v finalu dosegle vrh. »To bi bil spektakel za ljudi. A ko se tako igraš, se hitro ujameš v zanko: zgodi se, da je smer prelahka in jo lahko preplezajo vsi, ali pa vsi padejo na istem gibu,« je opozoril, da to ni tisto, kar je bistvo težavnosti. Plezalci in trenerji bi radi namreč videli, da vsak konča nastop na drugačni višini, tisti, na kateri se pokaže, kdo zmore več, kdo je bolj vzdržljiv. V finalu Villarsa pa so vse finalistke z izjemo Garnbretove padle pri istem gibu.
 

Poškodbe gležnjev


V Chamonixu se bo slovenska vrsta predstavila z 12 tekmovalci, poleg Garnbretove bodo tekmovali Domen Škofic, Luka Potočar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Martin Bergant, Milan Preskar, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec in Urška Repušič. Danes bodo kvalifikacije, jutri finale (ob 20.30 ženski, ob 21.30 moški). Bolniško je še odsotna Mina Markovič, v Franciji sta si gleženj poškodovala Bergant in Rakovčeva, Preskarju je počila žilica v prstu. Trojica naj bi bila do tekme nared.