Japonska vlada in MOK že o novem terminu

Olimpijske igre v Tokiu uradno še niso preložene, a v zakulisju se že pogovarjajo o preložitvi letos največjega športnega tekmovanja.

Objavljeno
24. marec 2020 07.53
Posodobljeno
24. marec 2020 09.31
Letošnjim poletnim olimpijskim igram v Tokiu so šteti dnevi. Japonski predsednik vlade Šinzo Abe (levo) in predsednik Moka Thomas Bach bosta danes opravila pogovore o preložitvi OI. FOTO: Reuters
STA, G. N.
STA, G. N.
Ljubljana - Japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite (Mok) bosta začela pogovore o novem terminu olimpijskih iger v Tokiu, je poročal japonski časnik Sankei, ki se sklicuje na vire iz krogov blizu vlade. Igre naj bi bile zaradi epidemije koronavirusa preložene za največ eno leto. Že v ponedeljek je preložitev potrdil nekdanji podpredsednik Moka Richard Pound.

Japonski premier Šinzo Abe in predsednik Moka Thomas Bach bosta imela prvi telefonski pogovor o iskanju novega datuma že danes.

Vsekakor gre za zahtevno nalogo. Tokio bo moral za nov termin zagotoviti dovolj sob za udeležence in spremljevalce iger ter navijače, termin pa bo moral Mok uskladiti tudi s koledarjem športnih tekmovanj 2021, ko so predvidena številna svetovna prvenstva, pa tudi preloženo evropsko nogometno prvenstvo v nogometu.

Bržkone bodo imele v športnem koledarju prednost prav olimpijske igre, a na različne pokroviteljske pogodbe in prodajo televizijskih pravic so vezane tudi številne druge zveze, ki jim grozi boleč udarec, saj se mnoge manjše ubadajo tako s finančnimi težavami kot tudi iskanjem gostiteljev tekmovanj.

Po drugi strani so nekatere zveze, med prvimi je bila atletska, v svoji zahtevi po preložitvi iger že same ponudile, da bodo našle nove termine za izvedbo svojih tekmovanj.

Že v ponedeljek je preložitev iger zaradi novega koronavirusa potrdil nekdanji podpredsednik Moka Pound, ki je za časnik USA Today dejal, da je preložitev v Moku že dogovorjena.

»Na podlagi informacij, ki jih je zbral Mok, bodo igre preložene. Natančni časovni načrt še ni določen, a igre se 24. julija ne bodo začele,« je v ponedeljek za časnik povedal Pound.

Zdaj že 77-letni Kanadčan, sicer nekdanji vodja Svetovne protidopinške agencije, ki je znan po jasnih izjavah, pravi, da bo Mok v kratkem sporočil, kako naprej. »Igre bomo preložili, nato pa se bomo ukvarjali z vsemi posledicami, ki jih bo veliko,« je še dejal.

Pri Moku teh izjav še niso potrdili in spomnili na zadnjo nedeljsko izjavo, kjer so obljubili, da se bodo o vsem dokončno odločili v roku štirih tednov, ter izključili tudi možnost, da bi bile igre odpovedane. Vsi drugi scenariji pa so odprti.

Igre v Tokiu so predvidene med 24. julijem in 9. avgustom.