Jasmina Maček in Tomaž Blazinšek srebrna v Bakuju  

Mačkova in Blazinšek sta na mešani ekipni tekmi v trapu osvojila prvo slovensko odličje na strelskem EP v Bakuju.

Objavljeno
28. julij 2017 19.41
regent/streljanje
L. Z., STA
L. Z., STA

Baku - Slovenska strelska ekspedicija v Azerbajdžanu je po dokaj povprečnih uvrstitvah na evropskem prvenstvu vendarle dočakala svoje zvezdne trenutke, zanje pa sta dokaj nepričakovano zaslužna Jasmina Maček in Tomaž Blazinšek. Na posamičnih tekmah se jima ni izšlo - Mačkova je denimo zasedla 25., Blazinšek pa 30. mesto -, zato pa sta "eksplodirala" na današnji ekipni mešani tekmi v trapu, ki bo tudi na programu poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2020.

"Kolajne nisva pričakovala, a jo imava. Skupaj s Tomažem sva se prepustila toku tekme, res pa je, da sva že od prvega kvalifikacijskega strela bila zelo dobro razpoložena, visoko raven streljanja pa sva zadržala vse do samega konca izjemno naporne celodnevne preizkušnje. Danes sva morala kar dvakrat v dodatno razstreljevanje, obakrat pa se je izšlo kot v sanjah," je bila presrečna Mačkova, ki je po osvojenem odličju srebrnega leska priznala zmoto organizatorja, ki ji je pripisal 22 zadetih glinastih golobov.

"V finalu je imel najboljši dosežek Tomaž, ki je zadel 22, medtem ko sem sama zadela 17 letečih tarč. Škoda, v finalu sva bila povsem sproščena, morda celo preveč, saj sva že pred prihodom na strelski poligon imela zagotovljeno kolajno. V finalu sva se trudila po najboljših močeh, a Italijana sta bila bolj osredotočena, res pa je, da sta oba tudi bolj vajena tovrstnih nastopov," je še dodala Mačkova.

Mačkova in Blazinšek sta visoko raven streljanja prikazala že v kvalifikacijah in zadela 94 od možnih 100 glinastih golobov in se nato po razstreljevanju prebila v polfinale, kjer sta po pravem trilerju osvojila prvo mesto. A pot do polfinalne zmage je bila trnova, v njej ni manjkalo dramatičnih trenutkov, po dodatnem razstreljevanju pa sta na kolena položila slovaško navezo Jana Špotakova-Marian Kovacoy z 19:18, nekoliko presenetljivo pa sta izpadla v kvalifikacijah zelo prepričljiva Španca Fatima Galvez in Antonio Bailon.

Slovensko strelsko navezo je v finalu čakal obračun z najbolj imenitnima predstavnikoma v tem športu. Jessica Rossi je denimo nosilka zlate kolajne s poletnih olimpijskih iger v Londonu 2012, še bolj znan pa je njen rojak Pellielo, ki ima v svojih vitrinah kar štiri olimpijske kolajne, od tega tri srebrnega in eno bronastega leska, ob tem pa je še nosilec zlate kolajne s svetovnega prvenstva v Limi 2013. Naša zahodna soseda sta v velikem finalu unovčila svoje bogate mednarodne izkušnje in se dokopala do nove zlate kolajne, razočarana pa ni bila niti slovenska naveza s srebrno kolajno.

V nadaljevanju evropskega prvenstva v Azerbajdžanu bodo na sporedu še preizkušnje z orožjem velikega kalibra, slovenske barve pa bodo zastopali Renata Oražem ter Rajmond Debevec, Robert Markoja in Dušan Ziško.