Junaki najhitrejšega so nogometaši

Jamajški šprinter Usain Bolt, najboljši športnik desetletja, bo leto zaznamoval s slovesom od navijačev.

Objavljeno
03. januar 2017 01.22
Vito Divac
Vito Divac
»Sem ljubitelj nogometa. Za športnika leta bi izbral nogometaša Ronalda. Med ženskami sem velik navijač teniške igralke Serene Williams, v moštvenih igrah pa nogometašev madridskega Reala in košarkarjev Clevelanda,« je Usain Bolt odgovoril na vprašanje Andree Buongiovannija, novinarja Gazzetta dello Sport, kateri športniki so zaznamovali leto 2016.

V italijanskem športnem dnevniku so ga v zadnjih osmih letih šestič razglasili za športnika leta. Največkrat v zgodovini časopisa, v katerem je bila pred tremi leta najboljša med športnicami Tina Maze. Devetkratni olimpijski zmagovalec in enajstkratni svetovni prvak je za leto 2017 napovedal slovo od tekmovalnega športa. Zagotovo se bo od gledalcev poslovil na njemu najljubših prizoriščih – v Ostravi, Lozani, Londonu, Bruslju … A slovo najboljšega atleta vseh časov ne bo zgolj revijalno, kot bi lahko sklepali po napovedi, ampak bo oplemeniteno z zadnjo veliko predstavo na svetovnih prvenstvih. V Londonu, kjer bo letošnje SP, se bo osredotočil na zmago v teku na 100 m. V izjemni zbirki zlatih kolajn, po štiri zlate je na SP osvojil na 200 m in v jamajški štafeti 4x100 m, mu za komplet manjka še eno zlato, ki ga je zgrešil leta 2011 v Daeuguju, kjer so ga zaradi napačnega štarta diskvalificirali.

Na tek na 200 m se ne bo usmeril, čeprav si je zelo želel spustiti svetovni rekord z zdajšnjih 19,19 pod 19 sekund. Tako »zlate« kariere niti v najlepših sanjah ni pričakoval. »V mladosti sem po zmagi na mladinskem SP sanjal zgolj, da bi postal olimpijski zmagovalec. Vse, kar se je nato zgodilo, je res sanjsko, tako da sem pri 30 letih prezadovoljen s svojo kariero. Ker sem osvojil vse, kar je v atletiki možno, nimam več tako velikih izzivov, da bi vztrajal,« je dejal o razlogu za upokojitev. Čeprav trener Glen Mills meni, da bi na OI v Tokiu 2020 lahko osvojil zlato kolajno v štafetnem teku, so možnosti, da bi se vrnil in to tudi storil, nične.

V letu 2016 je svoj olimpijski opus dopolnil še s tremi kolajnami, tako da je kot prvi atlet v zgodovini osvojil po tri zlate kolajne na treh zaporednih igrah. Rio de Janeiro pa je bil doslej najzahtevnejša tekma, čeprav je na atletski stezi deloval tako prepričljivo kot na večini največjih preizkušenj. Vse do izbirnih tekem jamajške reprezentance v Kingstonu je kazalo, da ne bo imel težav z osredotočenostjo na tretji trojček zlatih olimpijskih kolajn. Potem pa se mu je primerila poškodba, po kateri se je okrepil dvom, ali bo prišel v Rio optimalno pripravljen. Še posebej, ker je bil Justin Gatlin v izvrstni formi. Odrešitev je prišla na mitingu diamantne lige v Londonu, kjer je zmagal na 200 m s časom 19,89. Samozaupanje in vera v vrhunski nastop sta se vrnila, tako da je v Riu dvakrat prepričljivo ugnal Američana in druge tekmece. Zgodba, ki se je začela s fenomenalnim tekom in izjemno predstavo v teku na 100 m v Pekingu, je bila zaokrožena. Usain »Lightning« Bolt se je po svojih merilih vpisal med legende svetovnega športa.

Konec leta se je posvetil promociji filma Jaz sem Bolt. Pravi, da lahko v njem vidimo tudi tistega Usaina, ki ga ne poznamo z največjih športnih prireditev. »Ljudje največkrat vidijo le tekme in zmage. Vse je videti lahkotno, a ni. V filmu lahko vidijo zakulisje mojih zlatih kolajn. Gre za totalitarni trening, življenje, ki je popolnoma posvečeno rezultatu,« predstavlja svoj film.

Ko bo sklenil pot in obesil šprinterice na klin, se bo posvetil poslu. Glede na zaslužek in vse sponzorje (Nike, Nissan, Hublot, Visa, Virgin Media in All Nippon Airways, Gatorade, Optus) težav ne bo imel. Zgradil je pravi imperij biznisa. Bolt je, kot menijo v reviji People with money, pameten poslovnež s pametnimi naložbami. Med novembrom 2015 in novembrom 2016 je zaslužil 82 milijonov dolarjev. Celotno Jamajčanovo premoženje so na podlagi neposrednih plačil za nastope in oglaševanje, naložb in deležev lastnine ter udeležbe pri dobičku ocenili na 245 milijonov. Zanimivo pa je, da je Forbesovem seznamu šele 32. z 32,5 milijoni, daleč za Ronaldom, Lionelom Messijem in LeBronom Jamesom.

V prihodnosti Bolta čaka veliko projektov, povezanih s sponzorji. Ukvarja se s kozmetiko CoverGirl, ima pa tudi modno linijo Usain Bolt Seduction. Avgusta se je podpisal na brivnike Champion shave. Je lastnik več restavracij, na Jamajki verige Fat Bolt Burger. Ima tudi svojo znamko vodke – Pure Wonderbolt. Vendar pa ni vložil premoženja le v modo, restavracije in kozmetiko, ampak tudi v šport. Je lastnik nogometnega kluba Trelawny Angels iz Kingstona, ki deluje v okviru njegove nekdanje srednje šole. Ob tem velja poudariti, da je tudi zelo dejaven na dobrodelnih področjih. Njegova fundacija podpira jamajški šport, v partnerstvu z nekaterimi multinacionalkami pa je zgradil tudi športni center.

Poznavalci svetovnega športnega biznisa so prepričani, da Bolt ne bo šel po poteh mnogih velikih športnikov in zaslužkarjev, ki so bankrotirali zaradi neumnih naložb in slabih nasvetov požrešnih zastopnikov. Boltov prvi menedžer je Norman Pearty, nekdanji atlet in davčni inšpektor, ki je z njegovimi starši podpisal pogodbo, ko je imel 16 let. Atletske posle mu od leta 2003 vodi Britanec Ricky Simms, najbolj zvest pa mu je jamajški prijatelj Nugent Walker, s katerim se poznata od Usainovega šestega leta. V. D.