Kaj so po maratonu povedali najboljši?

Bil sem zelo samozavesten, saj sem vedel, da sem pripravljen za rezultat okoli 2;04, je dejal zmagovalec Lemma.

Objavljeno
28. oktober 2018 19.45
Posodobljeno
28. oktober 2018 20.16
FOTO: Roman ŠŠipić
Zanimivo je, da so nekateri tekači tarnali nad dežjem, drugih ni motil. Vsi so bili zadovoljni zaradi brezvetrja, večina jih je pohvalila tudi navijače na ljubljanskem maratonu. Spodaj preberite, kaj so po tekmi povedali najboljši.

image
FOTO: Roman ŠŠipić
Sisay Lemma Kasaye, prvi na 42 km

Ljubljanski maraton je bil eden glavnih ciljev sezone in zelo sem zadovoljen, da sem postavil rekord proge. Ritem narekovalcev tempa je bil prepočasen, zato sem se po 10. kilometru odločil, da bom tekel sam. Bil sem zelo samozavesten, saj sem vedel, da sem pripravljen za rezultat okoli 2;04. Vreme je bilo moteče, a ne prevel. Zahvalil bi se organizatorjem, ki so mi omogočili, da sem bil v Ljubljani skupaj s svojo družino. Njena podpora mi ogromno pomeni.


image
FOTO: Roman ŠŠipić
Visiline Jepkesho, prva na 42 km

Vesela sem, da sem postavila rekord proge. Teka po dežju nisem navajena, a očitno me to ni motilo preveč. S tekmovalkama, ki sta osvojili drugo in tretje mesto, smo si med tekmo zelo pomagale in držale visok tempo. Brez njiju rezultat ne bi bil takšen, kot je, zato se jima zahvaljujem. Ljubljanski maraton je bil zame zelo dobra izkušnja. Do osebnega rekorda (lani ga je z rezultatom 2;21:37 postavila v Parizu, op. a.) mi je malo zmanjkalo, a nič zato.


image
FOTO: Roman ŠŠipić
Matic Modic, najboljši Slovenec na 42 km

Do letošnje pomladi sem resno treniral triatlon, zdaj pa sem le še rekreativec, občasno igram tenis. Na maraton sem se začel pripravljati šele septembra in se zadnji dan roka prijavil za tek na 42 kilometrov. Nastopa nisem vzel preveč resno, se mi je pa zdel dober izziv. Cilj je bil rezultat 2;35, tekel sem več kot tri minute hitreje. Za kaj več pa bi se moral posvetiti teku in izgubiti kakšen kilogram. Bomo videli, za zdaj ne načrtujem ničesar.


image
FOTO: Roman ŠŠipić
Barbara Trunkelj, najboljša Slovenka na 42 km

Zmaga me je zelo presenetila. Do 32. kilometra nisem imela težav, nato pa sem imela nekaj manjših kriz. Upočasnila sem tempo, da se ne bi tik pred koncem zgodilo kaj hujšega. Izkazalo se je, da sem vseeno dosegla dober rezultat (2;50:11). Maraton je zelo hitro minil, saj sem imela ves čas družbo, tekla sem s prijateljem. Za nastop na 42 kilometrov sem se odločila šele pred desetimi dnevi in organizatorji so mi šli zelo na roko, ker so mi dovoili menjavo številke.


image
FOTO: Roman ŠŠipić
Rok Puhar, prvi na 21 km

Pred tekmo sem načrtoval, da bom držal tempo Romunskega maratonca, a sem kmalu videl, da je prehiter. Vremenski pogoji so bili zahtevni, drselo je, a vsaj pihalo ni. Ura je pokazala, da je bila proga med 150 in 200 metrov daljša, zato je moj čas slabši, kot bi lahko bil ob pravilno izmerjeni progi. Sicer sem večino časa tekel na drugem mestu, kar je bilo psihično zahtevno. Na koncu je Mitjo Krevsa 'odsekalo', zato sem ga razmeroma zlahka prehitel.


image
FOTO: Roman ŠŠipić
Neja Kršinar, prva na 21 km

Čeprav ni močno deževalo, pogoji niso bili najboljši, vendar pa so je veter glede na včeraj zelo umiril in tekli smo skoraj v brezvetrju. Pozitivno presenečena sem nad velikim številom navijačev, ki so v takem vremenu ostali zunaj. Začela sem z madžarsko tekačico, za katero sem mislila, da teče na 42 kilometrov, na koncu pa se je izkazalo, da je bila druga na 21 kilometrov. Začela sem hitreje, kot sem vajena, potem pa se borila na vzponih pri živalskem vrtu, a sem zdržala do konca.


image
Slika je z lanskega maratona. FOTO: Roman ŠŠipić
Jan Kokalj, prvi na 10 km

Mislim, da bi danes lahko tekel hitreje, saj sem zmagal v solo teku, na koncu pa se nisem posebej naprezal, saj sem vedel, da bom zmagal. Tudi zaradi vremena - v zraku je bilo veliko vlage - je moj ritem v drugem delu padel; na petih kilometrih je izgledalo, da lahko dosežem rezultat okoli 31 minut. Rezultat pod to mejo sem pričakoval pred tekmo. Letos načrtujem nastop na EP v krosu, naslednje leto pa bo glavni cilj EP do 23 let, medtem ko se s članskimi normami še ne spogledujem.


image
Slika je z lanskega maratona. FOTO: Roman ŠŠipić
Maruša Mišmaš, prva na 10 km

Moj fant mi je narekoval tempo za končni rezultat okoli 33 minut, a se ni izšlo po željah. Malo sem jezna nase, a po drugi strani se na to tekmo nisem posebej pripravljala, nisem spuščala treningov, da bi se pred nju ustrezno spočila. Vreme je sicer bilo idealno. Na dvoranskem EP načrtujem nastop na 1500 metrov. Na naslednjo sezono se bo težko pripraviti, saj bo SP v Dohi šele oktobra. A to je stvar mojega trenerja, ki mu popolnoma zaupam, zato sem optimistična.