Kaj vse še lahko doseže superiorna Janja?

O Janji Garnbret z izbranimi besedami Mina Markovič, Jernej Kruder in Andrej Štremfelj.
Fotografija: Janja Garnbret premika meje v športnem plezanju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret premika meje v športnem plezanju. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Janji Garnbret je uspelo, kar ni nikomur v zgodovini športnega plezanja: zmagala je na vseh (šestih) tekmah sezone za svetovni pokal na balvanih. Na zadnjem dejanju v Vailu je edina v finalu osvojila vse štiri vrhove. Ni šlo vse povsem brezhibno in na pogled lahkotno kot na kateri od prejšnjih tekem, a bilo je uspešno, v ključnih trenutkih, ko so tekmice obupavale, pa je zablestela. Mnogi se že sprašujejo, kaj vse še lahko doseže ...

»Še vedno ne morem verjeti, kaj mi je uspelo. Sezona se je super začela in v takšnem ritmu sem si želela nadaljevati. Motivacija je vseskozi prisotna, z zmagami na vseh tekmah pa sem uresničila življenjski cilj! Zelo čustveno je vse skupaj,« je v ZDA žarela Garnbretova. Po trikrat v karieri je osvojila svetovni pokal v težavnosti in kombinaciji (2016, 2017, 2018), zdaj prvič v balvanskem plezanju. Lani si je v tej disciplini premierno zagotovila naslov svetovne prvakinje, za kako močno plezalko gre, pa pove podatek o zadnji tekmi, ki je na balvanih ni končala na vrhu, ta sega v lanski april, ko je bila v Meiringenu druga.

»Koordinacijsko je zelo iznajdljiva, skokov in tveganih gibov se loteva brezkompromisno. Vrže se na oprimke in jih ne izpusti,« je o izjemni Janji Garnbret povedala Mina Markovič. FOTO: Luka Fonda/Planinska zveza Slovenije
»Koordinacijsko je zelo iznajdljiva, skokov in tveganih gibov se loteva brezkompromisno. Vrže se na oprimke in jih ne izpusti,« je o izjemni Janji Garnbret povedala Mina Markovič. FOTO: Luka Fonda/Planinska zveza Slovenije


Prizorišča v Vailu, kjer se je v noči s sobote na nedeljo poslovila od letošnje balvanske sezone za svetovni pokal, ni imela v lepem spominu, saj je v tem smučarskem središču v preteklosti tekmovala le enkrat in tedaj ostala brez finala. Prvotni cilj je bil letos popraviti vtis. Polfinale je končala z resnim pogledom na drugem mestu za Francozinjo Fanny Gibert. V finale pa je startala bolj sproščeno – tudi s težavami z levo ramo je premišljeno reševala zahtevne probleme. Za prvega je potrebovala dva poskusa, za drugega štiri – po »polčasu« je držala tretje mesto –, tretji problem, pri katerem nobena tekmica pred njo ni našla rešitve, je ukanila v drugem poskusu, zadnjega pa preplezala na mah. Veselje je bilo popolno, slavila je 25. zmago za svetovni pokal v karieri.
 

Štremfelj: Janja je čudežna deklica


Mlada koroška šampionka s svojimi nastopi, močjo, mirnostjo, osredotočenostjo in lahkotnostjo navdušuje karavano.

»Spremljam jo od njenih začetkov. Razvila se je v vrhunsko, vsestransko tekmovalko, ki premika meje. Ostati nepremagan na toliko balvanskih tekmah zapored je potrditev, da si za razred ali dva boljši od drugih. Predstave, ki jih prikazuje, so vrhunske! Koordinacijsko je zelo iznajdljiva, skokov in tveganih gibov se loteva brezkompromisno. Ko je treba, da vse od sebe in ne popušča – vrže se na oprimke in jih ne izpusti, dokler se na njih ne obdrži in gre naprej do vrha,« je mlajši reprezentančni kolegici zaploskala Mina Markovič.

Mina Markovič (levo) je Janjo Garnbert spremljala od njenih začetkov. FOTO: Igor Mali
Mina Markovič (levo) je Janjo Garnbert spremljala od njenih začetkov. FOTO: Igor Mali


Nastope Garnbretove spremlja tudi legendarni alpinist Andrej Štremfelj, skupaj z Nejcem Zaplotnikom prvi Slovenec na Mount Everestu. »Zame je čudežna deklica. Držati najvišjo raven vso sezono na balvanih, ki so zelo specifični, in serijsko zmagovati je fenomenalno! Naravno močna je, ima talent za gibanje, pravo postavitev in delovne navade,« je prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo razmišljal o slovenski zvezdnici.
 

Kruder: Daleč pred vsemi, drzne si tvegati


Z izbranimi besedami je o njej govoril tudi lanski zmagovalec svetovnega pokala v balvanskem plezanju Jernej Kruder. »Janja je najboljša plezalka na svetu. Verjetno je lani čutila pritisk zaradi mature, to je zdaj za njo in letos pleza brez kakršnihkoli omejitev – daleč pred vsemi,« je povedal. Kaj so njene največje odlike? »Morda bo to za koga zvenelo grdo, a Janja ima moški slog plezanja. Upa si tvegati, delati gibe, pri katerih si morda katera dekleta ne zaupajo. To je pri plezanju velika prednost. Pri fantih je morda tak pristop samoumeven, dekleta pa se začnejo obotavljati v steni, to jih potem zavira,« je razmišljal Kruder.

Jernej Kruder o Janji Garnbret pravi, da ima moški slog plezanja, saj si drzne in tvega. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Jernej Kruder o Janji Garnbret pravi, da ima moški slog plezanja, saj si drzne in tvega. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Sezona se bo nadaljevala s prvo tekmo v težavnosti čez mesec dni v Švici. Največji asi tega športa se bodo ustavili tudi v Kranju, preizkušnja bo na sporedu konec septembra.
 

Komentarji: