Kajakaško SP: Božič in Savšek hladnokrvno skozi kvalifikacijsko sito

V polfinale tudi kanuistka Nina Bizjak, manj uspešen je bil na popoldanskem popravnem izpitu Jure Lenarčič.

Objavljeno
17. september 2015 15.01
acr kajak-kanu
J. P.,  Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

London - Podobno kot že včerajšnji prvi tekmovalni dan se je tudi današnji program na kajakaškem svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah v Lee Valleyju za slovensko odpravo uspešno začel, saj sta se že po prvem kvalifikacijskem nastopu v polfinale kanuistov rutinirano prebila tudi Luka Božič in Benjamin Savšek.

Prvi je brez kazenskih dotikov zasedel tretje mesto, za 35 stotink zaostal za najhitrejšim, Slovakom Matejem Benušem, za desetinko pa za Nemcem Franzem Antonom. Za njim so se zvrstili trije tekmovalci s po enim dotikom, med njimi je bil tudi Savšek, ki je zasedel peto mesto z 98 stotinkami zamude za Slovakom.

»Ta vožnja mi je še dvignila samozavest za vnaprej. Še zjutraj sem imel na tej vodi kanček strahu, pa čeravno se na treningu vselej dobro počutim. Napak na progi nisem delal z izjemo zadnjih protivrat, vožnja je šla brez težav. Mislil sem, da bo težje, a v cilju niti nisem bil utrujen, imel sem še nekaj rezerve. Jutrišnji počitek in krajši trening mi bosta dobro dela za nadaljnje vožnje v soboto in nedeljo,« je strnil vtise Božič.

Savšek ga je dopolnil: »Kljub dotiku sem z vožnjo zadovoljen, bil sem dovolj hiter za polfinale. Pred štartom sem čutil nekaj pritiska, saj gre za zelo pomembno tekmo, bo pa treba biti v polfinalu še natančnejši, brez kazenskih sekund. Občutke za vodo moram le držati še naprej, čeravno na tej progi še niso optimalni. A poskusim se samozavestno lotiti nastopa in nato sproti vidim, ali mi čoln v redu teče, upam, da bo tako tudi v polfinalu.«

Preboj v polfinale ni uspel Juretu Lenarčiču, ki je z dvema sekundama kazenskega pribitka po prvi vožnji pristal na 23., na popoldanskem popravnem izpitu pa je s progo opravil brez kazenskih sekund, a tudi to ni zadostovalo za uvrstitev v polfinale. Kot 12. je za desetim mestom in napredovanjem zaostal za 29 stotink sekunde.

Si je pa v popoldanskih kvalifikacijah eno od preostalih desetih polfinalnih mest zagotovila edina slovenska predstavnica med kanuistkami Nina Bizjak. V prvi vožnji je naredila veliko napako in se prevrnila ter izpustila iz rok odlično priložnost za neposredno uvrstitev v polfinale. Primorka je tudi popoldne naredila napako, a se na koncu vendarle uvrstila v nadaljevanje. »Glede na to, kako malo treninga sem imela na tej progi - pred dvema tednoma sem se na EP namreč šele kvalificirala za to SP - sem zadovoljna s tem, kar sem pokazala zdaj. Proga pusti kar velik vtis, tako kot ostale olimpijske proge. Postavitev vrat ni tako težka, je pa zahtevna voda, tako da lahko povzroči veliko težav, tako kot meni,« je povedala po premiernem nastopu na članskih svetovnih prvenstvih.

Polfinala bodo na sporedu v soboto, jutri pa se bodo na brzice prvič na tem prvenstvu podali še kajakaši. V kvalifikacijah bodo nastopili tudi trije Slovenci - Peter Kauzer, Janoš Peterlin in Simon Brus.