Kajakaško SP: Božič in Taljat zlahka do polfinala

Skozi kvalifikacijsko sito sta se v Londonu prebili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj, Ajda Novak manj uspešna.

Objavljeno
16. september 2015 14.36
Luka Božič in Sašo Taljat med vožnjo. Tacen 15. junij 2014.
G. L., J. P., Delo.si
G. L., J. P., Delo.si

London - Kako hitre so brzice na olimpijski progi v Londonu, sta izmed slovenskih kajakašev in kanuistov na svetovnem prvenstvu kot prva preverila Sašo Taljat in Luka Božič. Aktualna svetovna prvaka v dvojcu sta na progi v Lee Valleyju v prvi vožnji kvalifikacij zasedla peto mesto in se brez težav uvrstila med dvajset ekip, ki se bodo v soboto potegovale za finale.

Slovenska asa po slabših predstavah v večjem delu sezone svetovnega pokala stvari počasi le postavljata na svoje mesto. Njuna forma je v zadnjih tednih vse boljša, k večji hitrosti čolna pa so doprinesle tudi nekatere spremembe nastavitev.

»Malo smo se igrali z težiščem v čolnu in ugotovili smo, da so nam malenkostne spremembe prinesle izboljšave. Odločili so centimetri, sam sem se nekoliko bolj pomaknil k Sašu in čoln nama lepše pluje. Mislim, da sva zadnji teden tukaj dobro trenirala, dobro se počutiva v čolnu, v kvalifikacijah sva prikazala lepo vožnjo. A vsega tukaj se moram še navaditi, predvsem višine vrat in proge. Z današnjim dnem morava biti zadovoljna, upam, da bo šlo samo še tako naprej. Pritisk je velik, treba bo biti z glavo pri stvari, težko se je zbrati, ampak mislim, da težav ne bo in da nama bo na vodi steklo, tako kot mora,« je po uvrstitvi v polfinale za STA dejal Božič, ki bo jutri nastopil tudi med posamezniki.

Njegov kolega v čolnu od polfinalnega nastopa pričakuje še precej več. »Vožnja ni bila nič posebnega, rekla sva si, da želiva odpeljati čisto, in posrečilo se nama je. Vselej želiva po tem novem sistemu že v prvi vožnji odpeljati za uvrstitev v polfinale, da je potem dovolj časa za počitek. Nadzorovala sva vožnjo, nikjer nisva hitela in si z umirjeno predstavo priveslala polfinale. Bilo je nekaj majhnih napak, a nič velikega,« je dodal Taljat.

Kragljeva in Terčeljeva uspešni, Novakova ne

Že po prvi kvalifikacijski vožnji sta si napredovanje v polfinale zagotovili tudi kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj. Resda sta obe naredili po dva dotika in si prislužili po štiri dodatne sekunde, a je Urša vseeno zasedla 13., Eva pa dvajseto mesto. Najhitrejša je bila sicer olimpijska zmagovalka iz Londona, Francozinja Emilie Fer.

»Malce sem bila živčna, privoščila sem si nekaj napak, nisem bila najhitrejša, je pa dobro, da sem si polfinale zagotovila že v prvem nastopu. Zdaj bom do sobote naredila kakšen trening za laktat, da bom imela dober tonus in bo 'mašina' dobro tekla po progi. S kvotami se ne obremenjujem. Celo leto sem trenirala za to, da bom sposobna prikazati čim boljše vožje, kar je tudi tu glavna naloga,« je strnila vtise Kragljeva.

»Pristop je bil dober, pojavljale pa so se napake, ki jih bo treba odpraviti. Dotika sta bila preveč za tako enostavno progo, je pa res, da je voda zahtevna. Treba je biti zbran. Glavno je, da se za uvrstitev med dvajseterico ni bilo treba dokazovati še v drugi vožnji,« pa je pristavila Terčeljeva. Je pa morala še drugič na progo Ajda Novak, ki je bila po prvem nastopu 41. Ko se je v drugo postavila v štartni blok, se je nad progo razbesnel naliv, ki je s tribun pregnal gledalce, žal pa se Ljubljančanki, ki je prav danes dopolnila 22 let, ni izšlo in je s 16. časom druge kvalifikacijske vožnje ostala brez polfinala.

Jutri bo na sporedu predtekmovanje med kanuisti, ko se bodo za vstop v polfinale potegovali Benjamin Savšek, Luka Božič in Jure Lenarčič ter kanuistka Nina Bizjak. V petek bodo na vrsti še kajakaške kvalifikacije s Petrom Kauzerjem, Janošem Peterlinom in Simonom Brusom.