Katera športna tekmovanja je (že) prizadel koronavirus?

Športniki delijo usodo njihovih navijačev ter so prisiljeni dneve preživljati v samoosamitvi z minimalnimi izhodi.
Fotografija: Aleksander Čeferin je prav ta teden razkril odločitev Uefe o preložitvi evropskega prvenstva za leto dni. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin je prav ta teden razkril odločitev Uefe o preložitvi evropskega prvenstva za leto dni. FOTO: Reuters

Evropski in svetovni šport preživlja popolno ohromitev svoje dejavnosti, ki ji na stari celini niso bili priča že vse od druge svetovne vojne. Zaradi pandemije koronavirusne bolezni so začasno ustavljene vse športne lige, odpovedani so turnirji, prvenstva, olimpijske kvalifikacije in normalni treningi športnikov in športnic. Športniki delijo usodo njihovih navijačev ter so prisiljeni dneve preživljati v samoosamitvi z minimalnimi izhodi, namenjenimi zgolj nujnim opravilom.


Najodmevnejše so prizadeta nogometna tekmovanja


Seznam vseh preloženih oziroma odpovedanih športnih tekmovanj je iz dneva v dan daljši. Med najbolj prizadetimi so nogometne lige. V Sloveniji zaenkrat velja prepoved tekmovanj pod okriljem Nogometne zveze Slovenije do konca marca. V Franciji so za nedoločen čas odpovedali tako prvo kot drugo nogometno ligo, ligue 1 in ligue 2, ter žensko nogometno ligo. Do 30. aprila so odpovedali tudi angleško in škotsko premier league. V Italiji, ki je pod popolno karanteno, so uradno italijansko nogometno prvenstvo, med njimi tudi elitno serie A, začasno ustavili do 3. aprila. Ob tem pa krovna italijanska federacije za nogomet upa, da bodo lahko ligaške tekme znova izpeljali s 2. majem ter sezono podaljšali do julija.

Tudi nemška bundesliga je ustavila vse aktivnosti najmanj do 2. aprila. V Španiji ligaške tekme odpovedujejo sproti glede na razvoj dogodkov. Portugalska nogometna zveza je za nedoločen čas odpovedala vsa ligaška tekmovanja. Za najmanj mesec dni je nogometno ligaško tekmovanje odpovedala tudi Turčija. Odpovedane pa so tudi lige na Nizozemskem (do 6. aprila), v Rusiji (do 10. aprila), pokal Argentine (do 31. marca), belgijska liga (do 30. aprila), severnoameriška nogometna liga MLS (do 10. maja) in južnoameriška Copa Libertadores (do 5. maja).

Thomas Bach in Mednarodni olimpijski komite vztrajata pri olimpijskih igrah v letošnjih juliju in avgustu. FOTO: AFP
Thomas Bach in Mednarodni olimpijski komite vztrajata pri olimpijskih igrah v letošnjih juliju in avgustu. FOTO: AFP


Evropska nogometna zveza je za eno leto preložila evropsko nogometno prvenstvo, ki bi se moralo odviti od 12. junija do 12. julija. Prav tako je za eno leto prestavljeno južnoameriško prvenstvo Copa America, in sicer na nov termin od 11. junija do 11. julija 2021. Odpadle so vse evropske kvalifikacijske in prijateljske tekme, izločilni boji nogometne lige prvakov, evropske nogometne lige, na še neznani termin je predstavljen finale španskega pokala Copa del Rey med Realom Sociedadom in Athleticom Bilbaom. Prav tako finale nizozemskega pokala, ki je bil načrtovan 19. aprila.


Prekinjena tekmovanja v NBA, NHL, MLB, ...


V atletiki so na leto 2021 prestavili atletsko dvoransko prvenstvo, prav tako so preložene uvodne preizkušnje diamantne lige. Bostonski maraton bo po novem 14. septembra, londonski 4. oktobra, pariški pa 18. oktobra. Pandemija je ohromila tudi severnoameriški profesionalni šport, začasno sta odpovedani profesionalni košarkarska in hokejska liga, NBA in NHL, kdaj bosta končnici obeh lig in če sploh, za zdaj še ni jasno. Zamaknjen je tudi začetek nove sezone ameriške baseballske lige MLB. Ustavljena je ligaška in reprezentančna košarka v Evropi, dokončno je odpovedan finalni del tako imenovane marčevske norosti, vrhunca univerzitetne košarke v ZDA.

V kolesarstvu so odpovedane vse dirke do konca aprila. Dirko po Italiji pa naj bi predstavili na oktobrski termin. Tudi golfska majorja, masters v Augusti, in prvenstvo PGA bosta verjetno prestavljena. Evropski rokomet je preklican do 12. aprila, na junij pa so prestavili olimpijske kvalifikacijske turnirje. Pod velikim vprašajem je organizacija letošnjega za maj načrtovanega svetovnega prvenstva v hokeju na ledu elitne skupine v Švici. Mednarodna hokejska zveza IIHF pa je že odpovedala svetovno prvenstvo divizije IA, ki bi sicer moralo potekati v Ljubljani med 27. aprilom in 3. majem.

Luka Dončić in drugi zvezdniki košarkarske lige NBA čakajo na morebitno nadaljevanje prvenstva. FOTO: Usa Today Sports
Luka Dončić in drugi zvezdniki košarkarske lige NBA čakajo na morebitno nadaljevanje prvenstva. FOTO: Usa Today Sports


Avgusta naj bi izpeljali evropsko prvenstvo v plavanju, ki bi moralo biti od 11. do 24. maja v Budimpešti. Ne ve se, kdaj bodo lahko izpeljali svetovno prvenstvo v umetnostnem drsanju, ki bi moralo biti v Montrealu od 16. do 22. marca. Odpovedani oziroma prestavljeni so tudi turnirji in lige v ragbiju, svetovno prvenstvo v snookerju, odpovedane so tudi vse dirke v formuli ena do konca maja. Za zdaj se ne ve, kdaj bo na sporedu reli po Argentini za točkovanje svetovnega prvenstva v tem športu, pa dirke svetovnega prvenstva v elitnem motociklističnem razredu motoGP.

Tudi teniški turnirji WTA in ATP so odpovedani vse do 7. junija. Po novem naj bi odprto prvenstvo Francije v tenisu izpeljali od 20. septembra do 4. oktobra. Odpovedi zaradi koronavirusa so prizadele odbojkarska tekmovanja in lige. Kdaj se bo znova lahko igrala odbojka na stari celini, v tem trenutku še ni mogoče napovedati.

Preberite še:

Komentarji: