Katja Kadič vnovič blizu vrha

Drugič zapored je na balvanski preizkušnji svetovnega pokala v Indiji ujela finale in spet zasedla peto mesto.

Objavljeno
25. junij 2017 18.11
Janez Porenta
Janez Porenta

Navi Mumbai - V odsotnosti Janje Garnbret, ki se v miru pripravlja na skorajšnje evropsko prvenstvo v težavnosti, je na predzadnji balvanski preizkušnji svetovnega pokala v športnem plezanju slovensko zastavo ponovno nosila Katja Kadič, ki je s to sezono postala »polnopravna« članica svetovnega vrha v tej disciplini.

Drugič zapored - po Vailu - se je namreč prebila v veliki finale šesterice, tam pa, enako kot pred dvema tednoma onstran »luže«, zasedla peto mesto. Da bo posegla visoko, je nakazala že v sobotnih kvalifikacijah, v katerih je premoč priznala zgolj vodilni v svetovnem pokalu, Britanki Shauni Coxsey, medtem ko je v polfinalu zasedla šesto mesto in za las ujela finale.

Z novo vrhunsko uvrstitvijo, ki dokazuje, da Slovenija tudi na balvanih postaja svetovna velesila, se je v skupni razvrstitvi pred finalom v Nemčiji zavihtela že na šesto mesto (205 točk), medtem ko je Garnbretova zdrsnila na tretje mesto (377). Mali globus si je s četrto zmago v sezoni (le enkrat je bila slabša kot druga) predčasno zagotovila Coxseyjeva.

Balvanska sezona bo zdaj prekinjena za dva meseca, sklepno dejanje bo sredi avgusta v Münchnu. Druga slovenska predstavnica v Navi Mumbaiju Julija Kruder je obtičala v polfinalu, a zasedla še vedno zelo solidno dvanajsto mesto, njen brat Jernej je bil v moški konkurenci deveti, polfinale sta ujela tudi Anže Peharc s 15. (to je njegov dosežek kariere) in Gregor Vezonik z 19. mestom.