Kauzer v polfinale s četrte stopničke

Na zadnji tekmi svetovnega pokala uspešnih 11 Slovencev.

Objavljeno
07. september 2018 19.37
Posodobljeno
07. september 2018 19.37
Peter Kauzer je zanesljivo preskočil kvalifikacije. FOTO: Tomi Lombar
Seu d'Urgell – Tako kot lani so se najboljši slalomisti na divjih vodah za konec niza petih tekem svetovnega pokala zbrali v Španiji, da bi odločili o končnih zmagovalcih sezone. V kvalifikacijah je nastopilo 14 slovenskih reprezentantov in v polfinale se ni uvrstila le trojica kanuistk.

Najbolj nestrpno so štart pričakovali kajakaši, saj sta jim dež in povišan vodostaj Save pred tednom prekrižala račune v Tacnu in ostali so brez nedeljskega sporeda, ki je bil zanje ključen. Za uvod je bil najbolj prepričljiv Peter Kauzer s četrtim časom prve proge – za najhitrejšim, Francozom Borisom Neveujem, je zaostal za pičlih 20 stotink sekunde – medtem ko je Niko Testen kot 30. ujel zadnji neposredni vlak za polfinale. Presenetljivi zmagovalec skrajšane tacenske tekme Žan Jakše je bil v prvem poskusu šele 36., v drugem pa 9. in se tako kot 3. Martin Srabotnik prebil med 40-člansko elito razreda K-1.

Med kanuisti se je najbolj namučil Benjamin Savšek. Svetovni prvak je bil v prvem nastopu šele 24., zato je moral na popravni izpit, v katerem se je očitno razhudil. Dosegel je najboljši izid dneva in prekosil tudi vse najhitrejše s prvega štarta, v katerem so svojo nalogo uspešno opravili 11. Luka Božič, 15. Anže Berčič in 20. Jure Lenarčič.

Vsem trem kajakašicam je zato zadostoval že en poskus. Urša Kragelj je bila kljub štirim kazenskim sekundam 8., Ajda Novak 17., Eva Terčelj pa 19. Kanuistke Nina Bizjak, Eva Alina Hočevar in Lea Novak so bile dvakrat prepočasne.

Najboljše izhodišče za visoko končno uvrstitev v svetovnem pokalu ima kanuist Božič, saj po tekmah v Liptovskem Mikulašu, Krakovu, Ausgburgu in Tacnu s 162 točkami zaseda tretje mesto za Slovakom Alexandrom Slafkovskym (220) in Nemcem Siderisom Tasiadisom (204). Upoštevati pa moramo, da bodo tekmovalci v Seu d'Urgellu dobili dvojne točke. Savšek je s 158 točkami 4. v razredu C-1, enako kot kajakaš Kauzer, ki s 159 točkami zaostaja za Čehom Jirijem Prskavcem (204), Poljakom Dariuszem Popielo (162) in Francozom Mathieujem Biazizzom (162). Četrta je tudi kajakašica Eva Terčelj (158), ki gleda v hrbet Avstralki Jessici Fox (235), Avstrijki Corinni Kühnle (193) in Nemki Ricardi Funk (182).