Kdo je v Tivoliju prinesel Jeseničanom veselje po 11 letih čakanja?

V tokratnem kvizu preizkus znanja iz hokeja, boksa in košarke.
Fotografija: Jeseniški navijači so bili pred 17 leti vzhičeni v Tivoliju. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Jeseniški navijači so bili pred 17 leti vzhičeni v Tivoliju. FOTO: Tomi Lombar/Delo

1. Ob letošnjem zmagoslavju Olimpijinih hokejistov v državnem prvenstvu so mnogi pogrešali tradicionalni finale z večnimi tekmeci z Jesenic. Od osamosvojitve Slovenije so Gorenjci 13-krat osvojili šampionsko lovoriko (nazadnje lani), še prej 23 zvezdic v nekdanji Jugoslaviji, na današnji dan leta 2005 pa so proslavili velik športni praznik sredi Tivolija. V finalu DP so še četrtič ugnali Olimpijo in po dolgih 11 letih osvojili domačo lovoriko. Kdo je ob zmagi z 2:1 zabil odločilni gol?

A) Aleš Kranjc

B) Toni Tišlar

C) Ivo Jan

2. Pred natanko 12 leti je najuspešnejši slovenski boksar vseh časov Dejan Zavec prikoval televizijske gledalce v domovini pred domače ekrane in spravil na noge svoje navijače v tivolski dvorani. Dosegel je 29. zmago in ubranil naslov svetovnega prvaka veltrske kategorije po verziji IBF, saj je ugnal argentinskega izzivalca Rodolfa Martineza s tehničnim nokavtom v 12. rundi. To je bila njegova prva uspešna obramba šampionskega pasu, kdo je bil njegov tekmec štiri mesece prej, ko ga je osvojil?

A) Rafal Jackiewicz

B) Bethuel Ushona

C) Isaac Hlatshwayo

3. Boston Celtics so osvojili kar 17 naslovov prvaka v košarkarski ligi NBA, prav toliko kot LA Lakers, tretji na večni lestvici ima šest lovorik. Kelti so hkrati lastniki najdaljšega niza uspehov: danes mineva 63 let, odkar so pod vodstvom legendarnega Billa Russella osvojili prvo od osmih zaporednih trofej. Ob začetku osemletne prevlade (1959-66) so se sicer v polfinalu mučili z Syracusom (4:3), a nato kot prvi v zgodovini dobili finale s izidom 4:0 v zmagah. Kdo so bili poraženci?

A) Minneapolis Lakers

B) St. Louis Hawks

C) Fort Wayne Pistons

Preberite še:

Komentarji: