Klara Apotekar izgubila za bron s staro znanko iz Kosova

Evropska prvakinja v judu na svetovnem prvenstvu v Tokiu zasedla peto mesto.
Fotografija: Klara Apotekar (desno) se bo na svetovnem prvenstvu v Tokiu borila za bronasto kolajno. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Klara Apotekar (desno) se bo na svetovnem prvenstvu v Tokiu borila za bronasto kolajno. FOTO: Reuters

Tokio – Na 33. svetovnem prvenstvu v judu, ki se počasi približuje koncu, se danes od slovenskih reprezentantov bori le Klara Apotekar, ki je pred dvema mesecema navdušila z zmagoslavjem na evropskih igrah v Minsku. Tudi v Tokiu je začela zelo dobro.

Judoistka najuspešnejšega slovenskega kluba Z'dežele Sankaku je v uvodnem krogu kategorije do 78 kilogramov upravičila vlogo velike favoritinje in po slabih treh minutah z iponom izločila Marie Branser iz Konga (10:0). Evropska prvakinja se je morala zatem veliko bolj potruditi v drugem krogu, da je z zlatim vazarijem v podaljšku vendarle strla odpor Nemke Anne Marie Wagner (7:0).

V osmini finala se je Klara spoprijela z Južnokorejko Hyunji Yoon, s katero se doslej še ni merila na tekmi. Potem ko je Apotekarjeva že zaostajala za vazari (0:7), je dobre pol minute pred koncem dvoboja najprej nadomestila zaostanek in nato s končnim prijemom prišla do zmage z iponom (10:0).

Tako si je naša judoistka zagotovila nastop v četrtfinalu, v katerem bo njena tekmica Kitajka Zhenzhao Ma, s katero se je doslej pomerila dvakrat. Na turnirju za grand slam v Tokiu '17 je zmagala, lani v Abu Dhabiju pa izgubila. Tokrat je bila boljša Apotekarjeva, ki se je po minute pred iztekom štirih minut veselila zmage z iponom, potem ko je Azijka prejela še tretjo kazen.

V polfinalu pa bo Klarina tekmica prva favoritinja, Japonka Šori Hamada, ki brani naslov svetovne prvakinje iz Bakuja '18. Varovanka celjskega trenerja Marjana Fabjana je oba dosedanja medsebojna dvoboja izgubila (predlani na turnirju za grand slam v Tokiu in lani na SP v Bakuju). Na žalost tudi v tretje ni šlo rado. Domača zvezdnica je hitro spravila Klaro na tla in jo z vzvodom na roki že po 49 sekundah prisilila k vdaji.

Za bronasto kolajno se bo Apotekarjeva spoprijela z Loriano Kuka iz Kosova. Na tekmovanjih sta se dosleh srečali že trikrat, dvakrat je bila boljša Klara – tudi v finalu januarskega turnirja za veliko nagrado v Tel Avivu. Tokrat se je zmage in z njo bronastega odličja veselila Loriana, ki je slabi dve minuti pred koncem našo borko obrnila za vazari (7:0), minuto pozneje pa jo je z vzvodom na roki prisilila, da je predala dvoboj. Apotekarjeva je tako prvenstvo končala na nehvaležnem petem mestu.

Z naslovom svetovne prvakinje se je v tej kategoriji okitila Francozinja Madeleine Malonga, ki je v velikem finalu malce presenetljivo z iponom ugnala branilko lovoriko Šori Hamada.

Preberite še:

Komentarji: