Kljub izčrpanosti podvig Anje Klinar v Franciji

Gorenjka Anja Klinar je izenačila rekord na 800 m prosto, nato pa ga izboljšala na 400 prosto.

Objavljeno
03. julij 2016 16.44
Anja Klinar,Ljubljana Slovenija14.08.2014
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič

Clermont-Ferrand - Za slovenske plavalce se je začel zadnji mesec odštevanja do tekme leta v Braziliji. Jedro tistih, ki bodo naše barve avgusta predstavljali v olimpijskem bazenu, se je v zelo lepi luči predstavilo na tradicionalnem močnem odprtem prvenstvu v Franciji. Anja Klinar se je odrezala z državnima rekordoma.

Izkušena plavalka iz radovljiškega kluba je pred svojimi četrtimi OI, sanjsko bi zaokrožila dosedanjo športno pot, če bi si v tem poskusu št. 4 priborila veliki finale. Sodeč po prikazanem, potem ko se za je konec dolgih višinskih priprav v Pirenejih preizkusila na najmočnejši francoski tekmi v zelo ugledni konkurenci, pa so sanje o olimpijskem podvigu uresničljive. Na 800 m prosto je namreč s časom 8:25,68 izenačila državni rekord Ravenčanke Tjaše Oder, s tem dosežkom maja v Londonu bronaste na EP. Reprezentančni in povrhu še klubski uspeh je v Vichyju, središču francoskega plavanja, dopolnila s 5. mestom Špela Perše, na OI sicer udeleženka tekmovanja v maratonskem plavanju. Nato pa je Klinarjeva sinoči zablestela na 400 prosto in po osmih letih izboljšala državni rekord, do včerajšnjega dne v lasti srebrne olimpijke Sare Isaković. S časom 4:06,35 ima Jeseničanka zdaj nov najboljši dosežek na Slovenskem, ob takšnem plavanju bi maja na EP v Londonu osvojila kolajno. Včeraj je bila najhitrejša Jazmin Carlin, reprezentantka Velike Britanije, s časom 4:05,37.

»Po garanju na višinskih pripravah sem se počutila izčrpano, zato tudi nisem verjela, da bom tako hitra,« je omenila Klinarjeva, ki še naprej disciplini 200 m delfin in 400 m prosto omenja kot svoji udarni, a morda bo v olimpijski vodi zdaj nastopila tudi v najdaljši disciplini ženskega sporeda.

Tudi Damir Dugonjić je bil hiter - najprej je s 27,60 je na 50 m prsno zaostal le za udarnim favoritom Britancem Adamom Peatyjem, nato je bil še bronast na 100 prsno. Drugo mesto je v Vichyju pripadlo tudi Robertu Žbogarju na 200 delfin, Tjaša Vozel je bila 2. na 50 m prsno, 3. pa na 100 m. Za slovo od Francije sta bili na 4. mestu blizu stopničk včeraj še Tjaša Oder (400 m prosto) in Tjaša Pintar (50 m prsno).

Zadnji preizkus plavalcev pred odhodom v Brazilijo bo tradicionalni miting v Radovljici, 16. in 17. t. m.