24. ljubljanski maraton postregel s tremi rekordi

Kenijka Bornes Chepkirui Kitur je dosegla rekord maratona s časom 2 uri, 21 minut in 26 sekund, rekorda tudi v obeh konkurencah na »desetki«. Skupaj je na tekaškem prazniku teklo 19.612 ljudi.
Fotografija: Danes najhitrejša maratonka v Ljubljani, Chepkirui Kitur. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Danes najhitrejša maratonka v Ljubljani, Chepkirui Kitur. FOTO: Roman Šipić

Ljubljana – Vreme: sončno, med 16 in 20 stopinjami Celzija. Veter: ga skoraj ni bilo. Današnja vremenska napoved je bila hkrati dobra in slaba novica za prireditelje ljubljanskega maratona. Medtem ko je množica uživala ob sončnih žarkih, ob progo je verjetno prišel kakšen gledalec več kot sicer, rekordno toplo vreme ni bil dober obet za rekordno hitre rezultate.

Navkljub višjim temperaturam je Kenijka Bornes Chepkirui Kitur dosegla nov rekord ljubljanskega maratona na 42 km; s časom 2:21:26 je izboljšala dosežek lanske zmagovalke Visiline Jepkesho iz Kenije (2:22:58). Najhitrejši med maratonci je bil Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay s časom 2:07:29 – to je doslej drugi najboljši čas te proge –, sledila pa sta mu Kenijca Anthony Maritim (2:07:52) in Vincent Rono (2:08:06). Drugovrščena maratonka je bila Eshete Shitaye (2:21:33) iz Bahrajna, tretja pa Kenijka Dina Chemtai Kipoyogei (2:22:07).

Kelkile Gezahegn Woldaregay, zmagovalec teka na 42 kilometrov. FOTO: Roman Šipić/Delo
Kelkile Gezahegn Woldaregay, zmagovalec teka na 42 kilometrov. FOTO: Roman Šipić/Delo


Naziv slovenske prvakinje je osvojila Saša Pisk (2:56:50), prvak pa je postal Primož Kobe (2:29:53).

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Med polmaratonci (21 km) je bila v ženski konkurenci najhitrejša Neja Kršinar (1:16:23), v moški pa Mitja Krevs (1:09:08). Ciljo črto polmaratona je drugi pretekel Timotej Bečan (1:09:51), tretji pa je bil David Pleše (1:10:31). Druga najhitrejša polmaratonka je bila Hrvatica Ana Štefulj (1:18:43), tretja pa Laura Guzelj Blatnik (1:21:03).

Med invalidi na vozičkih na ročni pogon sta bila na 21 km najboljša Tanja Cerkvenik (1:09:03) in Gregor Habe (37:40).



V teku na 10 kilometrov sta slavila Jan Kokalj in Klara Lukan. Kokalj je z rekordom proge (30:52) na tej razdalji slavil tretje leto zapored; drugo mesto zasedel Matija Rizmal (31:15), tretje pa Matej Šturm (31:24). Rekord proge je s časom 33:23 podprla tudi Klara Lukan, letošnja mladinska evropska prvakinja. Drugo mesto si je pritekla Urška Martinec (36:31), tretja je bila Srbkinja Biljana Cvijanović (36:32).

»Občutek med tekom je bil super, sploh nisem čutila 'težkih nog',« je po tekmi povedala Klara Lukan in dodala, da jo je do cilja poneslo sijajno občinstvo. Jan Kokalj je dejal, da je zadovoljen, da je po poškodbi stopalnice znova v dobri formi, saj ga v tej sezoni čaka še nekaj tekmovanj, na koncu leta tudi evropsko prvenstvo v krosu.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Kenija ali Etiopija?


Po lanskem izjemnem rekordu proge, ki ga je z rezultatom 2:04:58 dosegel Etiopijec Sisay Lemma, je bila letos ogrožena predvsem najboljša znamka med ženskami. Član organizacijskega odbora Gabrijel Ambrožič je napovedal rezultat pod 2;22, s čimer bi za minuto izboljšali rekord proge Kenijke Visiline Jepkesho (2:22:58). Toda Ambrožič je hkrati priznal, da so visoke temperature strup za vrhunske dosežke, zato velja biti pri napovedih previden. Kakorkoli že, po renomeju sodeč je bila glavna favoritinja za zmago Kenijka Sharon Jemutai Cherop. Z osebnim rekordom 2;22:28 in dvema zmagama na bostonskem maratonu je nekoč veljala za eno najboljših maratonk na svetu, vendar je letos tekla komaj 2;31:41. Precej boljši izid sezone ima Etiopijka Afera Godfay (2;22:41), njena 24-letna rojakinja Kuftu Tahir pa je letos v Barceloni zmagala z 2;24:44.

Današnja vremenska napoved je hkrati dobra in slaba novica za prireditelje ljubljanskega maratona. FOTO: Roman Šipić
Današnja vremenska napoved je hkrati dobra in slaba novica za prireditelje ljubljanskega maratona. FOTO: Roman Šipić


Puhar prvič na 42 kilometrov


Podobne so bile razmere v moški konkurenci. Najhitrejši prijavljeni čas ima Kenijec Mark Korir (2;05:49), ki je v preteklosti zmagal na dveh zelo močnih evropskih maratonih, frankfurtskem in pariškem. Po podatkih Mednarodne atletske zveze IAAF je nazadnje nastopil pred letom in pol, po drugi strani pa je mladi, komaj 23-letni Etiopijec Kelkile Gezahegn Woldaregay letos v Dubaju tekel 2;06:09.

Lani je rekord progre postavila Kenijka Visilina Jepkesho (na fotografiji levo). FOTO: Roman Šipić
Lani je rekord progre postavila Kenijka Visilina Jepkesho (na fotografiji levo). FOTO: Roman Šipić


Kot že dolgo ne je bilo zanimivo v boju za naziv najhitrejšega slovenskega maratonca, v okviru ljubljanskega tekaškega praznika namreč poteka tudi državno prvenstvo v maratonu. Potem ko je v preteklih letih zbiral zmage v polmaratonu, se je najboljši slovenski maratonec zadnjega obdobja Rok Puhar odločil, da se bo letos prvič na ljubljanskih ulicah preizkusil tudi na dvakrat daljši razdalji. Velika uganka je forma Primoža Kobeta, ki je svojčas dosegal še boljše rezultate kot Puhar, letos pa se je na 42 kilometrov vrnil po dolgotrajni odsotnosti zaradi poškodb. Nastopila sta tudi Matic Modic in Simon Navodnik, prvo- in drugouvrščeni med Slovenci z lanskega maratona, pa Aleš Žontar, ki je državni prvak postal predlanskim … V ženski konkurenci je veljalo, da se bosta za državni naslov predvidoma pomerili lanski zmagovalki maratona (Barbara Trunkelj) in polmaratona (Neja Kršinar).

Jan Kokalj je z rekordom na 10-kilometrski progi slavil tretje leto zapored. FOTO: Roman Šipić
Jan Kokalj je z rekordom na 10-kilometrski progi slavil tretje leto zapored. FOTO: Roman Šipić



Ljubljanski maraton na 21 in 42 km. FOTO: Leon Vidic/delo
Ljubljanski maraton na 21 in 42 km. FOTO: Leon Vidic/delo


Udeležba pada


Medtem ko se je ljubljanski maraton v tekmovalnem in organizacijskem smislu zavihtel med najboljše na svetu, stopica na mestu glede števila udeležencev. Še več, pomika se nekoliko nazaj. Leta 2016 je v nedeljskem sporedu teklo teklo več kot 18 tisoč tekačev, letos pa jih je dan pred tekmo prijavljenih približno štiri tisoč manj. Na najdaljši razdalji bo teklo okoli dva tisoč ljudi.





 

Preberite še:

Komentarji: