»Morilski bombon« za Kozinovo, Baković se pripravlja na vzlet

Vrhunska slovenska profesionalna boksarja Ema Kozin in Andrej Baković se odpravljata po novi zmagi v Nemčijo.

Objavljeno
13. februar 2020 06.00
Posodobljeno
13. februar 2020 09.27
Ema Kozin in Andrej Baković se bosta pod vodstvom trenerjev Rudolfa Pavlina (levo) in Slobodana Anđelića (drugi z desne) v soboto zvečer predstavila ljubiteljem boksa v Nemčiji. FOTO: Miha Šimnovec
Ljubljana – Neporažena slovenska boksarska šampionka Ema Kozin, ki ima v svoji profesionalni statistiki 18 zmag (9 s k. o.) in 1 neodločen izid, se bo po več kot štirih mesecih znova povzpela v ring, v katerem bo imela pojutrišnjem zvečer svoj jubilejni 20. poklicni dvoboj. Na prireditvi v Donauwörthu, ki leži slabih 50 kilometrov severno od Augsburga, se bo naši »princeski« po robu postavila Srbkinja Radana Knežević (2 zmagi, 1 s k. o., 6 porazov).

Za Kozinovo, ki se iz supersrednje kategorije (do 76,203 kg) vrača v srednjo (do 72,574 kg), bo to nekakšen obračun za trening. »Da spet dobi občutek za ring, tekmico in borbo. Da ostane pač v tekmovalnem ritmu,« je trener Rudolf Pavlin že vnaprej vpisal Emino zmago nad Kneževićevo v »pripravljalnem« dvoboju za precej zahtevnejši nastop, ki njegovo varovanko čez dva meseca (18. aprila) čaka v Augsburgu. Toda namesto z izkušeno Američanko Tori Nelson (20 zmag, 4 s k. o., 3 neodločeni izidi, 2 poraza), kot je bilo sprva predvideno, bo takrat pesti prekrižala s prav tako sila neugodno Urugvajko Chris Namus (25 zmag, 8 s k. o., 5 porazov), proti kateri bo branila šampionska pasova združenj WBF in WIBA.
Ema Kozin od novembra vadi tudi pod vodstvom Slobodana Anđelića.
Andrej Baković se bo v pojutrišnjem boril za 11. zaporedno zmago.
Še letos namerava boksati za prvo lovoriko in poleteti v višave.


»Komaj že čakam, da spet stopim v ring,« je pred odhodom v Nemčijo poudarila 21-letna boksarka iz Šmartnega ob Savi in priznala, da še bolj nestrpno pričakuje aprilski spopad z »ubijalsko lepotico« oziroma »morilski bombon« (El Bombon Asesino), kakor se glasi vzdevek 32-letne Južnoameričanke. »Chris je zelo dobra boksarka, med temi, s katerimi sem se pomerila doslej, verjetno najboljša,« je razmišljala Kozinova, ki od novembra pili boksarsko tehniko tudi pod vodstvom Slobodana Anđelića, prekaljenega trenerja pri BK Tivoli.
image
Za Emo Kozin pojutrišnjem ne pride v poštev nič drugega kot prepričljiva zmaga. FOTO: Cropix

 

Odkar vadi z Anđelićem, je vidno napredovala


»Odkar sodelujem z njim, bolje sprožam udarce – še zlasti direkte. Že iz posnetkov vidim, da sem v dobrih treh mesecih občutno napredovala,« je razkrila najmlajša profesionalna svetovna prvakinja, ki ji je prikimal tudi Pavlin. »Odločitev, kam peljati Emo po dodatno znanje, je bila preprosta: k Anđeliću, ki je vsekakor najboljši trener za boks v Sloveniji. Pohvali se lahko s številnimi uspehi in ustvaril je že kopico vrhunskih borcev,« je 44-letni Korošec razložil, zakaj se je povezal z izkušenim strokovnjakom, ki že vrsto let deluje v Ljubljani.

Kozinova je že naredila vtis na Anđelića. »Ema pridno trenira in lepo napreduje. Veliko že zna, toda ima še dosti rezerve, kar ni čudno, saj ima šele 21 let. Če bo tako nadaljevala, lahko postane šampionka v pravem pomenu besede. Ko bo svetovna prvakinja združenja WBC, ji bomo našli še Adama,« se je pošalil priznani trener pri BK Tivoli, iz katerega prihaja tudi Andrej Baković.
image
Andrej Baković (desno) velja za tehnično enega od najbolje podkovanih boksarjev, kar se jih je doslej rodilo v Sloveniji. FOTO: Blaž Samec


Ljubljančan, ki je pred dobrim mesecem dopolnil 30 let, se bo pojutrišnjem prav tako predstavil občinstvu v Donauwörthu, kjer se bo proti Srbu Bojanu Veljkoviću (1 zmaga, 1 s k. o., 1 neodločen izid, 12 porazov) boril za enajsto zaporedno zmago v supervelterski kategoriji (do 69,85 kg).

»Uvodno rundo bom posvetil spoznavanju nasprotnika, že v drugi pa bom po vsej verjetnosti premaknil v višjo prestavo, vendar ne bom za vsako ceno lovil nokavta. Če pa se bo ponudila priložnost za predčasno zmago, jo bom seveda zagrabil z obema rokama,« je napovedal Šiškar in v isti sapi pribil: »Z Anđelićem sicer trdo garava in načrtujeva, da bi še letos poletel v višave. Čim prej si želim boksati za prvo lovoriko.«