Ko se bliža veliki trenutek, zacveti Benjamin Savšek

Letošnji evropski prvak med kanuisti drugi v kvalifikacijah SP, Eva Terčelj peta najhitrejša kajakašica.
Fotografija: Benjamin Savšek je v kvalifikacijah zaostal le za Britancem Davidom Florenceom. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Benjamin Savšek je v kvalifikacijah zaostal le za Britancem Davidom Florenceom. FOTO: Nina Jelenc/KZS

Seu d'Urgell – Kvalifikacijska slalomska preizkušnja za kanuiste in kajakašice je zahtevala tri slovenske žrtve in za Anžeta Berčiča in Ajdo Novak se je svetovno prvenstvo že končalo, medtem ko bo Eva Alina Hočevar jutri štartala še med kanuistkami. Že na prvi progi so si nastop v sobotnem polfinalu zagotovili Benjamin Savšek, ki je bil z osvojitvijo 2. mesta najuspešnejši, Eva Terčelj (5.) in Luka Božič (18.).

Zgodovina slovenskih kanuistov in kajakašic ima dolgo brado, toda njihov seznam dobitnikov kolajn na dosedanjih svetovnih prvenstvih med posamezniki je dokaj kratek, če jih primerjamo s kajakaši. Dekleta še vedno čakajo na prvo odličje, kanuisti pa so jih doslej osvojili pet, vendar le z dvema adutoma. Oba sta sila dejavna tudi letos v Seu d'Urgellu.

Led je prebil Jože Vidmar s tretjim mestom na SP 1983 v Meranu, po koncu 21-letne tekmovalne poti pa je presedlal med trenerje, čeprav je dolgo prisegal, da tega ne bo nikoli storil. Zdaj že vrsto let prenaša svoje izkušnje na Benjamina Savška, ki je prevzel štafetno palico in se od leta 2013 štirikrat povzel na zmagovalni oder SP; predlani na najvišjo stopničko. Recept za uspeh je torej dobro znan obema, kar sta potrdila tudi letos v Pauju s Savškovim drugim naslovom evropskega prvaka.
 

Savšek: To je šele začetek


Uvrstitev med trideseterico najhitrejših v kvalifikacijah SP se ob takšnih življenjepisih zdi kot formalnost, toda uspešna naveza iz Ljubljane se je današnje naloge lotila z vso resnostjo. »Zadovoljen sem z opravljenim delom. Poskušal sem imeti stvari pod nadzorom, saj so bili količki postavljeni nižje kot običajno in smo morali paziti na kazenske sekunde zaradi morebitnih dotikov. Toda to je šele začetek. Še dvakrat bom moral ponoviti podoben nastop, tekoč, natančen in brez napak, da bo prišel vrhunski rezultat. Maksimalno se bom potrudil in upam, da se mi bo račun izšel,« je poudaril Savšek, potem ko je zaostal le za Britancem Davidom Florenceom.

Bosta Benjamin Savšek (levo) in Jože Vidmar tudi na letošnjem SP proslavila kolajno s šampionsko kopeljo? FOTO: Nina Jelenc/KZS
Bosta Benjamin Savšek (levo) in Jože Vidmar tudi na letošnjem SP proslavila kolajno s šampionsko kopeljo? FOTO: Nina Jelenc/KZS


Svetovni šampion iz let 2013 in 2015 je bil od asa KKK Tacen hitrejši za 49 sekund sekunde, vsi drugi so bili počasnejši za dve sekundi ali več. Je to neizpodbitno dober slovenski obet za polfinale, v katerem se bodo slalomisti potegovali za deset mest v finalu? »Visoka uvrstitev v kvalifikacijah ne pomeni veliko pred odločilnima bitkama. Koristen je le občutek, kakšne so hitrosti na progi. Drugače je vsak štart zgodba zase in zahteva popolno osredotočenost,« vztraja najuspešnejši slovenski kanuist, ki se zaveda, da bo konec tedna odločal tudi o kvotah za OI v Tokiu, na katerih bo lahko veslalo le 17 kanuistov, največ eden iz posamezne države.
 

SP budnica za rutinerje


Ker je SP vrhunec sezone, je moral Jože Vidmar skrbno načrtovati formo v minulih mesecih. Je bil niz tekem svetovnega pokala brez pravega Savškovega podviga le zatišje pred novim viharjem? »Evropsko prvenstvo se je začelo že konec maja, a je bilo vse skupaj dokaj preprosto, saj smo tik pred njim imeli izbirne tekme za sestavo reprezentance. Formo lahko nato nekako ohraniš v prvi polovici svetovnega pokala, po daljšem poletnem premoru pa moraš marsikaj začeti znova. Sezona je v seštevku dokaj dolga, zato razumem, da nekje na sredini kdo popusti in se nato znova dvigne,« je pojasnil in dodal, da izkušeni tekmovalci lažje prebrodijo rezultatska nihanja.

»Pri njih morebitna kriza ne pusti takšnih posledic kot pri mlajših, ki jih je težko vrniti na pravi tir. Velike tekme so vedno budnica za najboljše rutinerje, med katere sodi tudi Beni. Je skupek znanja, izkušenj in izjemne motiviranosti, v ospredje pa bi vendarle postavil njegovo vrhunsko tehniko in sposobnost predvidevanja brzic. Zna se pripraviti na velika tekmovanja. Kako bo tukaj, bomo videli v soboto,« je dejal Jože Vidmar in se skrivnostno nasmehnil.

Anže Urankar je bil najhitrejši v kvalifikacijah šprinterjev. FOTO: Nina Jelenc/kzs
Anže Urankar je bil najhitrejši v kvalifikacijah šprinterjev. FOTO: Nina Jelenc/kzs

 

Hitri zlati fantje


Potem ko je slovensko moštvo kajakašev v sredo osvojilo zlato kolajno v šprintu na divjih vodah, so se njegovi člani odlično odrezali tudi v kvalifikacijski tekmi posameznikov. Vsi trije so se uvrstili med najboljšo peterico, ki si je že v prvem nastopu priveslala mesto med 15 udeleženci jutrišnjega finala. Anže Urankar je bil najhitrejši med vsemi, 2. Nejc Žnidarčič je za njim zaostal za 83 stotink, 5. Simon Oven pa za sekundo in 13 stotink. Tim Novak je bil 8. in je moral na popravni izpit, v katerem je zasedel drugo mesto. Podobna je zgodba lanskega svetovnega prvaka med kanuisti Blaža Cofa. Na prvi progi je bil prepočasen (10.), na drugi pa je z drugim časom brez težav ujel mesto med 12 finalisti v njegovi disciplini.
 

Danes še Kauzer


Jutri čakajo kvalifikacije na SP še kajakaše in kanuistke. S štarta se bo pognalo šest Slovencev: Peter Kauzer, ki v Seu d'Urgellu lovi tretjo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih, Martin Srabotnik in Niko Testen ter med dekleti Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak. V nedeljski polfinale se bo uvrstilo 40 kajakašev in 30 kanuistk. »Slab začetek, dober konec,« si obeta Kauzer po ponesrečenem nastopu v moštveni tekmi, med katero je Srabotnik trčil vanj in mu s čolnom zlomil veslo.

Preberite še:

Komentarji: