Kot majhen si je v sanjahželel polovico doseženega

Peter Kauzer si želi v letošnji sezoni priveslati še četrte OI
Fotografija: Peter Kauzer se bo letos spet bojeval s podivjanimi vodami. FOTO. Nina Jelenc/KZS
Odpri galerijo
Peter Kauzer se bo letos spet bojeval s podivjanimi vodami. FOTO. Nina Jelenc/KZS

Konec tedna bo v Tacnu uvodna od dveh izbirnih tekem, še bratislavska, za sestavo slovenskih slalomskih reprezentanc v kajaku in kanuju. Od 31. maja do 2. junija bo v francoskem Pauju evropsko prvenstvo, kjer pa ima branilec naslova prvaka v K-1 iz lanske Prage, 35-letni Peter Kauzer, avtomatsko že zagotovljen start.

Hrastničan je sicer tik pred odhodom na trening v Avstralijo konec minulega leta zbolel za pljučnico in izgubil mesec treninga.

Še čutite posledice bolezni?
"Ne, ne, na srečo ne. Na hitrico sem opravil kuro z antibiotiki, se dobro spočil, se na neki način regeneriral. Čeprav je bilo v Avstraliji težko spet začeti z ničelno pripravljenostjo.

V mesecu in pol pred zimskimi pripravami, ko veš, da bo naporno in da boš trpel, sem opravil le dva treninga. Je pa bilo potem lepo spremljati, kako sem iz tedna v teden napredoval, se v čolnu bolje počutil, bil bolje pripravljen.

Razlika med prejšnjim in zdajšnjim stanjem je kot noč in dan."

Kakšen je torej položaj v tem trenutku?
"Zdrav sem in pripravljen na sezono, komaj čakam mednarodno. Glavni cilj je septembrsko svetovno prvenstvo v Seu d'Urgellu, hkrati bodo to tudi olimpijske kvalifikacije. Seu mi zelo odgovarja, a na to se ni zanašati.

Čim bolje pripravljen si želim izbojevati še četrti nastop na olimpijskih igrah. Iz enega olimpijskega cikla v novega je vse malce težje, a motivacije mi ne manjka. Dobro se počutim, hiter sem še vedno, konkurenčen, če bom odveslal tako, kot znam, sem lahko še vedno najhitrejši.

Če bom miren in osredotočen na pot, ki sem si jo zadal, menim, da ne bo težav. A vemo, kakšen je naš šport, nepredvidljiv, to se zavedam, vsi treniramo, da bi bili najboljši. Sam pa sem eden od teh."

Olimpijski podprvak želi kvartet OI. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Olimpijski podprvak želi kvartet OI. FOTO: Nina Jelenc/KZS


Četrte OI bi bile za olimpijskega podprvaka lepa popotnica proti koncu kariere.
"Veslal bom še nekaj sezon, bolj za dušo, brez bremena, in vsi rezultati bodo še dodatna češnja na torti. Ko bom potegnil črto pod kariero, bom zadovoljen.

Ko sem bil majhen, sem si v sanjah želel polovico takšnih rezultatov in še kaj manj, kot sem jih že dosegel. Zadnjih petnajst let sem nenehno v svetovnem vrhu, zelo sem ponosen na to."

Pred sezono ste zamenjali čoln.
"Do menjave oziroma nadgradnje modela, ki sem ga imel, je prišlo postopoma skozi lansko sezono, ko smo čoln testirali. Prišla je ideja, poskusimo, bolj ko ne iz radovednosti, ali nam bo uspelo ali ne.

Namreč, da bi bil čoln za način veslanja, ki ga imam, še boljši. Všeč mi je, v njem se zelo dobro počutim, je pa res, da se, denimo, pred naslednjo sezono, ki bo olimpijska, s takšnimi stvarmi ni dobro ubadati.

Dobro je, da je vse usklajeno, saj so letos na vrsti kvalifikacije za OI. Za zdaj glede čolna nimam pripomb. Gre za istega opremljevalca, Vajdo iz Bratislave, z njim sem dosegel največje uspehe. Ima dober odnos, upošteva želje.

Zame je to najpomembneje, namreč da na koncu dobim opremo, kakršno si želim imeti oziroma jo zahtevam."

Komentarji: