Kovač proti nekdanjim odnesel zmago v Stožicah

Slovenci v generalki za domače EP izgubili s Srbijo po dveh urah in pol z 2:3.
Fotografija: Tine Urnaut se ob 31. rojstnem dnevu ni mogel veseliti zmage. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Tine Urnaut se ob 31. rojstnem dnevu ni mogel veseliti zmage. FOTO: Blaž Samec

Pred velikim turnirjem, na katerem bo naporen urnik dvobojev, je za sprostitev pred tekmovalnim stresom dobro videti bližnje in znance. In prav tako je bilo včeraj v Stožicah, ko je v goste prišel nekdanji selektor slovenske odbojkarske reprezentance Slobodan Kovač, ki je s Srbijo po dveh urah in pol napete tekme odnesel zmago.

Slovenski igralci so se pred začetkom evropskega prvenstva, uvodni dvoboj skupine C v Ljubljani bodo odigrali naslednji četrtek, 12. septembra, proti Belorusiji, nato bo v soboto 14. tekmica Finska, sledijo Turčija (15.), Severna Makedonija (17.) in 18. septembra veliki obračun z Rusijo, v prvem pripravljalnem obračunu (drugi drevišnji bo zaprt za javnost) pomerili z izbrano vrsto Srbije.



Njen novi selektor je prav Kovač, ta pa se s slovenskimi varovanci po lanskem svetovnem prvenstvu zaradi 12. mesta in s tem povezanimi kritikami o pristopu do zadnje nasprotnice Avstralije (poraz z 2:3) ni razšel v najboljših odnosih. A tokrat je bilo v Stožicah nasprotno. Saj je vendar šlo za prijateljsko tekmo. Začela se je s solidno kanonado in blokado z obeh strani, nič čudnega, saj je eurovolley zelo blizu.

EP v Stožicah bo Slovenija začela v četrtek proti Belorusiji. FOTO: Blaž Samec
EP v Stožicah bo Slovenija začela v četrtek proti Belorusiji. FOTO: Blaž Samec


A do začetka bo potrebno popraviti še potankosti, ki še niso na ravni za veliko tekmovanje. Denimo celo prestop pri začetnem udarcu se je zgodil v prvem nizu. V končnici tega so Slovenci po nekaj gostujočih napakah in po vrsti izenačenj le izvlekli zmago z 31:29.
 

Čebuljeve bombe


Ker je pri odbojki servis in njegov sprejem zelo pomemben, se je v drugem nizu pokazalo, da bo potrebno do začetka starocelinskega tekmovanja še delati na njem, tu je tudi seveda precej tveganja z njegovim izvajanjem, oziroma se psihično pravšnje osredotočiti na to prvino odbojkarske igre. Detajli oziroma malenkosti namreč odločajo tekme.



Po treh svojih zaporednih začetnih udarcih pa je Klemen Čebulj v drugem delu igre Srbe spravil v velike težave, te so prinesle slovenski točkovni prid. A, kot že rečeno, v igri je preveč nihanj, z napakami na EP tako vsaj proti Rusiji ne bo šlo. Ni šlo pa niti v drugem nizu proti Srbom. V tretjem po zelo izenačeni igri so varovanci slovenskega selektorja Alberta Giulianija v končnici izpeljali nekaj akcij, generalk za eurovolley, piko na i pa je z asom iz začetnega udarca udaril Gregor Ropret.

Slovenskega selektorja Alberta Giulianija čaka do EP še nekaj dela. FOTO: Blaž Samec
Slovenskega selektorja Alberta Giulianija čaka do EP še nekaj dela. FOTO: Blaž Samec


No, kot da bi se obe reprezentanci ob prijateljskem snidenju tudi dogovorili, da bosta odigrali polno tekmo, torej pet nizov. Srbi so namreč prevladovali v četrtem, gostitelji so se jim v končnici sicer približali, in poravnali izid. V odbojkarskem tie-breaku pa je bil prijateljski boj za zmago ene od dveh nekdanjih bratskih republik. To so na koncu odnesli južni bratje.

Poraz tako na koncu ni bil najlepše darilo za kapetana Tineta Urnauta, ki je včeraj praznoval 31. rojstni dan. A prave proslave za selektorja Giulianija tako ali tako ni, do evropskega prvenstva je potrebno popraviti kar nekaj stvari. Proti Belorusiji in Severni Makedoniji bo v skupini šlo, že v tekmi s pravim tekmovalnim nabojem proti Finski bo treba dvigniti letvico kakovosti, da ne omenjamo Rusije, branilke naslova evropskega prvaka in zmagovalke obeh izdanj nove lige narodov.

V tednu dni do EP bo torej še kar nekaj dela in tesanja.

Komentarji: