Kraljica balvanov Janja s tekmicami na Kongresnem trgu

Danes se začenja spektakel v športnem plezanju Triglav The Rock Ljubljana. Jutri vrhunec.

Objavljeno
24. maj 2019 09.30
Posodobljeno
24. maj 2019 10.01
Pred zadnjo tekmo sezone za svetovni pokal v balvanskem plezanju v ZDA se bo Janja Garnbret s tekmicami predstavila na ekshibicijski preizkušnji v Ljubljani. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Kraljica balvanskega plezanja v letošnji sezoni za svetovni pokal Janja Garnbret in lanski dobitnik lovorike v tej disciplini Jernej Kruder vabita v središče Ljubljane na spektakel v športnem plezanju. Tekmovanje se bo začelo danes s kvalifikacijami v dvorani Bolder Scena, jutri pa se bodo najboljši predstavili na Kongresnem trgu v polfinalu (med 13. in 15.30), vrhunec bo večerni finale (med 20. in 22. uro).

Ekshibicijsko tekmo Triglav The Rock Ljubljana – pod organizacijo dogodka se podpisuje agencija Extrem – bodo izvedli tretjič. V ženski konkurenci je bila na obeh preteklih izvedbah nepremagljiva Garnbretova, ki se bo v glavnem mestu predstavila z izjemnim nizom v svetovnem pokalu. Letos je namreč na petih tekmah vknjižila pet zmag in bo prihodnji mesec na finalu v balvanskem plezanju lovila zgodovinski mejnik v panogi – zmago na vseh preizkušnjah sezone.

Janja in Jernej povabila tekmece svetovnega merila


Ta hip najbolj vroča plezalka na svetu Janja Garnbret in Jernej Kruder, ambasadorja dogodka, sta na Triglav The Rock Ljubljana povabila svoje tekmece v svetovnem merilu, poleg Katje Kadić in Gregorja Vezonika so udeležbo potrdili še Alma Bestvater, Petra Klingler, Chloe Caulier, Johanna Farber, Aleksej Rubcov, Gabriele Moroni in Jongvon Čon.


Skupine v klubih polne


Garnbretova in druščina so najmočnejši magnet za tovrstne dogodke, katerih namen je še bolj približati panogo množici, dvigniti njeno prepoznavnost in navsezadnje v svoje vrste privabiti še večje število plezalcev, ustvariti širšo bazo in razvijati panogo.

»V klubih in društvih imajo pri vadbi otrok polne skupine, pri nekaterih obstajajo čakalni seznami, odprtih je nekaj novih plezalnih centrov, tudi Boulder scena je sveža,« je generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko potrdil, da število članov raste. Lani so na PZS našteli 3025 tistih, ki so se v klubih in društvih ukvarjali pretežno s športnim plezanjem, vseh skupaj, ki jim je ta panoga ena od dejavnosti, ki so se ji posvetili, pa je bilo 4500.

image
Garnbretova in Jernej Kruder sta ambasadorja prireditve Triglav The Rock Ljubljana. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Kljub nizu vrhunskih rezultatov v svetovnem merilu v Sloveniji ni plezalnega centra, v katerem bi lahko tekmovalci trenirali vse tri discipline – balvane, težavnost in hitrost. »Kar nekaj naporov vlagamo v to zadnja leta, odkar je bil znan format za olimpijske igre, a na žalost z odločevalci nismo našli skupne rešitve, da bi to uresničili,« se je Planko ozrl k olimpijski premieri, ki jo bo športno plezanje doživelo v Tokiu prihodnje leto.
 

Prijavljeni iz 13 držav


Uvertura v plezalni šov na Kongresnem trgu bodo današnje kvalifikacije med 16. in 20. uro v dvorani Bolder Scena v Ljubljani, za katere so se prijavili plezalci in plezalke iz 13 držav (pogoj je starost vsaj 15 let), nastopilo jih bo več kot sto.

Jutri se bo dogajanje preselilo na Kongresni trg, v polfinalu se bo predstavilo po 20 plezalcev in plezalk, po 10 iz kvalifikacij, druga polovica pa bo nastopila s povabilom prireditelja. V finale bo napredovalo po šest najboljših v obeh konkurencah, vsi finalisti bodo prejeli denarne nagrade (sklad 20.000 evrov), največ bo pripadlo zmagovalcema, vsak bo dobil po 5000 evrov.

image
Takole je bilo na ekshibicijski tekmi v Ljubljani lani. FOTO: Dino S. Jugovac/Triglav The Rock Ljubljana


Cilj prireditve Triglav The Rock Ljubljana pa ne bo le tekmovalen, prireditelji bodo obiskovalcem v spremljevalnem programu predstavili raznovrstne vsebine za aktivno preživljanje prostega časa. Brezplačno bo mogoče preizkusiti adrenalinski park, preleteti Kongresni trg na jeklenici, ob pomoči inštruktorjev in varnostnih vrvi preplezati umetno steno, se povzpeti na steber poguma ...

image
Jutri bo mogoče na Kongresnem trgu preizkusiti številne aktivnosti, med drugim adrenalinski park, jeklenico, steber poguma ... FOTO: Dino S. Jugovac/Triglav The Rock Ljubljana