Kraljičini diamanti sijejo le v Kozmusovi deželi

V Sloveniji atletska liga mitingov, najboljša bosta dobila po 2000 evrov, zaradi manka tekmovanj to ne bodo vaške tekme.

Objavljeno
03. junij 2020 06.00
Posodobljeno
03. junij 2020 06.00
Nejca Pleška v sezoni brez velikih atletskih prireditev veseli dejstvo, da bo kladivo vsaj v Sloveniji lahko tekmovalno zalučal. FOTO: Jure Eržen
Marko Uršič
Marko Uršič
Ljubljana - Diamantne lige v atletiki po svetu zaradi koronakrize ne sijejo kot drag kamen, bodo pa kraljici športov priredili veličasten sprejem v Sloveniji. Prišli bodo vsi dvorjani in dvorjanke, tisti, ki tečejo, skačejo ali mečejo. Letos bo, po lanski obnovitvi, namreč ponovno atletska liga z dodatkom v imenu Telekom Slovenije, Atletska zveza Slovenije bo v suši mednarodnih tekmovanj s prireditelji iz petih mest pripravila »happeninge«.

Začelo se bo 13. junija v Slovenski Bistrici, nadaljevalo 23. v Mariboru, 4. in 5. julija bo v Ljubljani pokal Slovenije za člane in članice, v glavnem mestu bo še memorialni miting 16. julija.

Na dneva 25. in 26. julij bo v Celju državno prvenstvo za elitno kategorijo, 2. septembra se bo vse zaokrožilo v Novem mestu. Ker se v današnjih poklicnih časih ne teče, skače ter meče krogle, diska, kopja in kladiva brezplačno, vsaj spodobilo bi se, da je tako, je AZS pripravila tudi denarni sklad.
 

Hrvaški absurd


Skupni sega v višino 31.500 evrov, najboljših pet na koncu vseh mitingov, tako fantov kot deklet, pa bo bruto prejelo 2000 (prvi), 1500 (drugouvrščeni), 1000, 750 in 500 evrov. Za kakšno kavico po pokoronskih cenah v Portorožu bo že dovolj. AZS pa bo za stroške izvedbe s pokroviteljem iz svoje kraljičine denarnice potegnila tam do 50.000 evrov.

Lanska skupna zmagovalca atletske lige sta sicer metalec kladiva Nejc Pleško in šprinterka Maja Mihalinec. No, mednarodne udeležbe vsaj na začetku mitingov zanesljivo ne bo, je pa Albert Šoba, alfa in omega ljubljanskega kluba Mass, izpostavil zanimivo dejstvo: »Ne razumem te logike, da hrvaški državljani lahko prek meje pridejo v Slovenijo, atleti in atletinje pa ne morejo.«

image
Maja Mihalinec bo slovensko sezono na odprtem začela v Mariboru. FOTO: Matej Družnik


Kraljica športov na štadionu v Spodnji Šiški se mora zaradi podaljšane sezone nogometašev tudi usklajevati s športnim kraljem. Težko je pač v monarhističnem športu, pa naj za nogometne vragolije rečemo le: »Bravo.« Naj bi pa 16. julija atletsko snidenje potekalo v večernem času pod umetno lučjo. A pomembno je, da se bodo zadeve spet zavrtele naprej.
 

Boljše počutje


»Počutimo se vedno bolje, stvari, ki se ponavljajo, so dobre. Namreč atletska liga je že bila, s kančkom previdnosti se je ponovno zagnala lani. Letos pa smo med prvimi športnimi panogami, ki so po sproščanju ukrepov začele tekmovanja. Kot predsednik sem tudi ponosen in vesel, da nam je uspelo pridobiti sponzorja.

Verjamem, da bo motivacija marsikoga za mitinge visoka in da v tem pomanjkanju tekmovanj ne bodo izpustili priložnosti. Sicer bodo mitingi brez gledalcev, na uvodnem tekmovanju v Radovljici so bili denimo za ogrado,« pripominja predsednik AZS Roman Dobnikar, slišalo se je tudi, da naj bi se ukrepi po 1. juliju še dodatno sprostili in da bi atletiko v živo lahko spremljal tudi vsak zainteresirani.
 

Na tuje v Romunijo


Vladimirju Kevu, predsedniku strokovnega sveta AZS, je odleglo. »Lahko le rečemo naposled. Sezona se je začela. Po poročilih s terena so v preteklem obdobju, vštevši karanteno, atleti vadili v določenem obsegu. Zdaj se poraja vprašanje, v kakšnem obsegu bodo lahko tekmovali v tujini.

»Tekme so res dobrodošle, dalo se bo na nekaj mitingih obdržati tekmovalni ritem. Če si leto dni brez nastopov, je težko z motivacijo.«


Zato je pomembno, da bodo tekmovanja v Sloveniji, da smo pripravili niz mitingov. Za zdaj so za nas, kar zadeva tujino, načrtovane le balkanske igre septembra v Romuniji,« je navrgel nekdanji trener Primoža Kozmusa.
 

Pesek terjal poškodbo


»Po odlični zimski sezoni, bila je na najvišji ravni v moji karieri, sem se zelo veselila poletne. V karantenskem času pa sem tekla po pesku, zaradi obnovitve poškodbe tetive pa zamudila mesec dni treninga. Vesela sem, da imamo možnost tekmovati, in to pri nas, da bo še bolje kot v lanskem nizu mitingov, zdaj, ko letos ni mednarodnih tekmovanj,« je menila Maja Mihalinec, lani najboljša slovenska atletinja.

»Tekme so res dobrodošle, dalo se bo na nekaj mitingih obdržati tekmovalni ritem. Če si leto dni brez nastopov, je težko z motivacijo. Super je tudi to, da ti mitingi ne bodo vaške tekme, možno bo doseči pravšnjo adrenalinsko raven,« je bilo mnenje Nejca Pleška.