Lanskemu skakalnemu svetovnemu prvaku zmanjkalo motivacije

Norveški smučarski skakalec Rune Velta se je pri 27 letih presenetljivo odločil za tekmovalno upokojitev.

Objavljeno
01. avgust 2016 19.14
afp-SKI-NORDIC-WORLD
J. P.
J. P.

Oslo - Junak lanskega svetovnega prvenstva v smučarskih skokih v Falunu, Norvežan Rune Velta, je, potem ko je pred dnevi dopolnil šele 27 let, presenetljivo potegnil skrajno potezo in končal tekmovalno kariero. »Če želiš biti med najboljšimi, moraš biti sleherni dan polno motiviran in dati vse od sebe. Spoznal sem, da je moja motivacija splahnela, zato je bolje, da si poiščem nove izzive. Veliko dobrega se mi je zgodilo v karieri, hvaležen sem za vse trenutke, ki sem jih doživel na skakalnicah,« je pojasnil Velta.

In dodal, da se iz smučarskih skokov ne umika povsem, po končanem študiju bi se rad preizkusil tudi v trenerski vlogi. Vrhunec njegove kariere je bilo torej lansko svetovno prvenstvo v Falunu, s katerega se je vrnil s kar štirimi odličji, od tega dvema najžlahtnejšega leska: posamičnim na manjši in ekipnim na večji napravi, obenem je vpisal še moštveno srebro in posamični bron. Njegove tedanje predstave je pohvalil tudi športni direktor norveške smučarske zveze Clas Brede Brathen: »Njegove predstave v Falunu bodo za večno ostale eden od vrhuncev v zgodovini norveških smučarskih skokov. Rune je odličen primer, kaj je mogoče doseči z našim skakalnim sistemom in našo filozofijo treninga.«

Velta je za nameček že leta 2012 postal tudi svetovni podprvak v smučarskih poletih v domačem Vikersundu, na predlanskih olimpijskih igrah v Sočiju ni vpisal odmevnejših dosežkov, v svetovnem pokalu pa je vpisal 18 uvrstitev na zmagovalni oder, od tega šest posamičnih. Dvakrat se je veselil moštvene zmage (Willingen 2012 in Lahti 2015), petkrat pa je na stopničke doskočil tudi v Planici. Nazadnje se je preizkusil sredi julija v kvalifikacijah uvodne letošnje preizkušnje velike nagrade FIS v Courchevelu, a so ga diskvalificirali.