Lauda po operaciji dobro okreva

Legendarni dirkač je bil 24 ur po operaciji že pri zavesti. Kljub spodbudnim novicam, Lauda še ni povsem izven smrtne nevarnosti.
Fotografija: Zdravnik, ki je operiral legendarnega dirkača, pravi, da je zdaj ključno, da ne pride do okužbe. FOTO: Erwin Scheriau/AFP
Odpri galerijo
Zdravnik, ki je operiral legendarnega dirkača, pravi, da je zdaj ključno, da ne pride do okužbe. FOTO: Erwin Scheriau/AFP

Zdravniki v glavni dunajski bolnišnici so zelo zadovoljni z okrevanjem legendarnega avstrijskega dirkača formule ene Nikija Laude. Avstrijec, ki so mu presadili pljuča, je bil že 24 ur po operaciji pri zavesti, hitro pa so mu tudi odstranili aparat za pomoč pri dihanju, tako da pljuča zdaj delujejo samostojno.

"Tudi drugi organi mu normalno delujejo, tako da je stanje zdaj zelo zadovoljivo. A to ne pomeni, da je povsem izven smrtne nevarnosti. Prilagajanje na nova pljuča je dolgotrajen proces," je dejal Walter Klepetko, ki je Laudo, sicer tudi pilota in lastnika družbe Laudamotion, operiral.

Po njegovih besedah bo moral nekdanji trikratni svetovni prvak še tri tedne ostati v bolnišnici, kjer ga lahko obiskujejo le najbližji sorodniki. "Važno je, da ne pride do okužbe. Pljuča bo potrebno ves čas nadzorovati, če ne bo zapletov, bo pa Niki najbrž lahko delal vse, kar je doslej. Lahko bo letel in se ukvarjal s športom," je še dejal Klepetko, ki je doslej opravil približno 2000 presaditev pljuč.

Po podatkih Mednarodnega združenja za presaditve srca in pljuč (ISHLT) je umrljivost po presaditvi pljuč v prvem letu 80-odstotno, po petih letih 53-odstotna, po desetih pa 32-odstotna.

Lauda se je leta 1976 hudo ponesrečil na dirki v Nürburgringu. Njegov ferrari je zajel ogenj, avstrijski dirkač pa se je rešil s hudimi opeklinami, ki so trajno zaznamovale njegovo zdravje. S težavami se srečuje že dlje časa; 1997 in 2005 je moral na presaditev ledvic.

Komentarji: