Laž, suspenzi in alkohol so preteklost, v bazen se je vrnil z zmago

Plavalni zvezdnik Ryan Lochte se spogleduje s svojimi petimi olimpijskimi igrami.
Fotografija: Ryan Lochte se je po 14-mesečnem suspenzu spet vrnil v bazen. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ryan Lochte se je po 14-mesečnem suspenzu spet vrnil v bazen. FOTO: AFP

"Super je spet okusiti tekmovalni ritem, uživati v športu, ki ga imam neizmerno rad," je po vrnitvi v konkurenco razmišljal ameriški plavalni zvezdnik Ryan Lochte. Velik pečat je pustil na svojo športni poti, osvojil je dvanajst olimpijskih kolajn, od tega je polovica zlatih. V bazen se je vrnil po 14-mesečnem suspenzu. In že ob prvem stiku s tekmeci je na ameriškem državnem prvenstvu zmagal na 200 m mešano.

"Pred desetimi leti je bilo precej lažje," se je po zmagi pošalil 35-letni Lochte, potem ko je bil za 1,07 sekunde hitrejši od drugouvrščenega Shalna Casasa. To je njegov 27. državni naslov. S časom 1:57,76 je nakazal, da meri na olimpijske igre, ki jih bo prihodnje leto gostil Tokio. To bi bila zanj peta udeležba na tem najprestižnejšem športnem tekmovanju. 

Priplaval si je svoj 27. naslov državnega prvaka. FOTO: AFP
Priplaval si je svoj 27. naslov državnega prvaka. FOTO: AFP


Lochte v preteklosti pozornosti ni vzbujal le z odličnimi predstavami, ampak tudi s škandali. Na olimpijskih igrah 2016 v Riu so ga suspendirali za deset mesecev. Vpleten je bil v nočni incident z varnostniki na bencinski črpalki, nato pa si je izmislil zgodbo, da so ga skupaj z reprezentančnimi kolegi oropali. Podal je celo lažno prijavo na policijo, da je bil žrtev oboroženih roparjev. Ameriški olimpijski komite ga je zaradi lažne prijave kaznoval z 10-mesečno prepovedjo nastopov.

Nato se je vrnil v bazen, a ne za dolgo. Zaradi nelegalnega vbrizgavanja sicer legalnih vitaminov – kar je objavil na instagramu – si je prislužil še 14-mesečni dopinški suspenz Ameriške protidopinške agencije. Med premorom pa spet ni šlo brez težav, šel je na zdravljenje zaradi zlorabe alkohola.

Lochte je sicer srečno poročen, letos sta s soprogo Kaylo Rae Reid, nekdanjim Playboyevim modelom, dobila hčerko. Njun prvorojenec pa je star dve leti. Pred mesecem dni je na družbenih omrežjih zapisal: "Čeprav nameravam doseči še veliko več, prvič v življenju čutim popolnost."


 

Komentarji: