Le Mans je ostal v španskih rokah

Marc Marquez je brez težav ugnal Ducatijeve adute na VN Francije.
Fotografija: moto GP Francija
Odpri galerijo
moto GP Francija

Le Mans – Naj izzivalci Marca Marqueza še tako napenjajo mišice in brusijo jezike pred dirkami, ko gre zares, je hitro jasno, kdo je glavni v motociklističnem razredu motogp. Svetovni prvak petih od zadnjih šestih sezon je bil prepričljivo najhitrejši tudi na VN Francije in dosegel tretjo letošnjo zmago. Lahko pa bi jih imel tudi pet, če ne bi sam sebi križal računov.

Marquez je vodil od štarta do cilja in povišal svojo prednost na razpredelnici SP na še vedno skromnih osem točk pred najbližjim zasledovalcem. Navijači so namreč zaman čakali na napad drugouvrščenega po uvodnih štirih dirkah Alexa Rinsa, ki se je moral zadovoljiti z desetim mestom, razočaran pa je bil tudi francoski up Fabio Quartararo na osmi stopnički. Največ vznemirjenja na tribunah sta sprožila Ducatijeva sotekmovalca in rojaka Andrea Dovizioso in Danilo Petrucci, ki sta se na drugi polovici dirke odločno spopadla za drugo mesto. Po nizu vratolomnih poskusov prehitevanja je Petrucciju dva kroga pred ciljem uspelo, a je svetovni podprvak zadnjih dveh sezon hitro vrnil udarec in prevozil ciljno črto s skoraj dvema sekundama zaostanka za Marquezom. . Četrto mesto je zasedel Jack Miller, peto Valentino Rossi, do včeraj šesti na razpredelnici prvenstva Maverick Viñales pa je padel že v sedmem krogu po naletu Francesca Bagnaie.

»V Le Mansu mi je vedno težko, saj je proga po meri Ducatijevih adutov. Tokrat mi je šlo nekoliko lažje, pomembna pa je bila tudi taktika. Zaradi hladnega vremena sem se odločil za mehko prednjo gumo, kar ni moj običaj. Tako sem se počutil varnejšega, ko sem dodajal plin in si poskušal hitro privoziti lepo prednost. Ko je ta znašala že 2,5 sekunde, sem nekoliko upočasnil ritem, a nisem bil v nikakršni nevarnosti. Uspeh je toliko večji, ker sem prav Le Mansu pričakoval začetek Dovijeve ofenzive,« je poudaril Marquez, ki je podaljšal niz španskih uspehov na VN Francije in dosegel 47. zmago v razredu motogp.
 

Dovizioso želi še več


V SP mu je zdaj znova najbliže Andrea Dovizioso, ki bo zagotovo poskusil še bolj agresivno čez dva tedna na domači VN Italije. »Tudi jaz sem moral tokrat dirkati z mehko pnevmatiko, ki se je v zadnjih krogih pošteno obrabila. V takšnih razmerah mi je uspelo ohraniti drugo mesto, nisem pa mogel slediti Marcu. Ne morem reči, da je bil veliko hitrejši, a je vsakem krogu pridobil nekaj malega. Drugo mesto je lep dosežek, a zagotovo želim še več,« je diplomatsko zagrozil as iz Forlija.

Marquez je bil kljub padcu najhitrejši že v kvalifikacijah, si tretjič v sezoni zagotovil prvi štartni položaj pred Petruccijem in Jackom Milllerjem ter se hkrati izenačil z Rossijem na drugem mestu večne lestvice. Oba sta po 55-krat začela dirko s prvega mesta in pred njima je le Michael Doohan (58). Toda Španec vztraja, da ga takšni rekordi ne zanimajo: »To so le številke, zame štejejo le nedeljske zmage in naslovi svetovnega prvaka. Star sem šele 26 let in pred seboj imam še veliko neuresničenih sanj. A če že hočete, tudi v kvalifikacijah je bolje biti prvi kot dvanajsti.«
 

Preberite še:

Komentarji: