Le podzavestno podcenjevanje

Libero Jani Kovačič upa na nauk iz makedonske odbojkarske lekcije.
Fotografija: Slovenski reprezentanti, med njimi tudi libero Jani Kovačič (v sredini) so pošteno priznali, da so bili Makedonci boljši tekmeci in si zmago zaslužili. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Slovenski reprezentanti, med njimi tudi libero Jani Kovačič (v sredini) so pošteno priznali, da so bili Makedonci boljši tekmeci in si zmago zaslužili. FOTO: Tomi Lombar/delo

Totalen šok v Stožicah! Slovenski odbojkarji so v svoji predzadnji tekmi skupinskega dela evropskega prvenstva izgubili s Severno Makedonijo. Sicer so zanesljivo uvrščeni v osmino finala, za prvo mesto v skupini C pa morajo danes Rusijo ugnati vsaj s 3:1. Svoje misli je po porazu razgrnil prosti igralec Jani Kovačič.
 

Kaj povedati po takšnem bolečem porazu?

Težko je zdaj po takšnem porazu biti pameten, zagotovo je tudi reči kaj pametnega zelo težko. Tokrat so si Makedonci zaslužili zmago, na to tekmo so bili gotovo bolje pripravljeni. Prej smo govorili, da gremo na tem evropskem prvenstvu tekmo po tekmo, tokrat tega ni bilo videti na igrišču. Če ne drugega, bi si navijači zaslužili, da jim podarimo zmago, ker so bili v takšnem številu na tribunah in so nas podpirali celotno tekmo. Vsa čast jim.
Jani Kovačič meni, da lahko premagajo Rusijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Jani Kovačič meni, da lahko premagajo Rusijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Kaj se je dogodilo, da ekipa v tekmo ni vstopila tako, kot bi morala?

Ne moremo reči, da smo Makedoncem hoteli pripraviti neko presenečenje, a zagotovo smo želeli katerega od igralcev spočiti. Vendar nam to ni uspelo.


Ste morebiti tudi malce podcenjevali tekmeca?

Ne vem ... Morebiti ... Ne verjamem, da je šlo za podcenjevanje, a gotovo morebiti v podzavesti, da je bilo tako. Ker se je tudi videlo, kako smo bili tokrat pripravljeni na tekmo. Začeli smo katastrofalno, tudi na sprejemu začetnega udarca smo dobili tri, štiri ase. Ob tem ni mogoče reči nič kaj pametnega. Tudi prednost smo denimo prehitro zapravili.


Bi bilo kaj drugače, če bi v začetni postavi začela Tine Urnaut in Jan Kozamernik?

Pravzaprav ne vem ... Ko je Tine Urnaut prišel v igro, se je poznalo, da je ekipi dal tisto svoje voditeljstvo in da jo je vzdignil. Težko je reči, kako bi bilo, če bi takoj začel tekmo. Jan Kozamernik je malce poškodovan, Gregor Ropret pa ima nekoliko zvit gleženj.


Kako se boste igralci pobrali za tekmo z rusko reprezentanco?

Zagotovo bo iz glave težko izbrisati ta poraz. A morali se bomo potruditi in žal biti čim prej pri Rusih.


Zmaga s 3:1 proti Rusiji je dovolj za prvo mesto?

Pač 3:1, 3:0, menim, da lahko zmagamo, a čim prej moramo pozabiti na ta poraz, kar bo zagotovo težko. Tudi če smo drugi v skupini, menim, da še ni konec sveta. Pač naprej v osmini finala bomo naleteli na Bolgare ali kogar koli pač že, morali bomo dobiti tisto tekmo.

Matic Videčnik je bil eden od igralcev, ki so Janiju Kovačiču lahko sledili v njegovih zamislih. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Matic Videčnik je bil eden od igralcev, ki so Janiju Kovačiču lahko sledili v njegovih zamislih. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Kaj že veste o Rusih, so podobni kot na preteklem evropskem prvenstvu, ko so osvojili naslov?

Menim, da so nekateri njihovi igralci v malce slabši formi, nekateri v boljši. Po pripravljenosti na tem evropskem prvenstvu zelo nihajo, menim, da proti njim imamo možnosti. Drugega podajalca imajo v ekipi, to pa je tudi edino, kar se je spremenilo od pred dveh let.


Res na tem prvenstvu do zdaj niso blesteli, a tekmece so dokaj zanesljivo premagovali.

Imajo takšno kakovost, da si to lahko privoščijo. Tudi izgubijo kakšen niz, a imajo kakovost, to so pokazali v teh štirih tekmah.


Kaj bo potrebno spremeniti v igri, prespati in ponoči premleti v glavi?

Vse, vsako prvino, ki smo jo tokrat naredili, moramo popraviti na tekmi z Rusijo. Vbiti v glavo na tisti tekmi in upam, da bomo zmagali.

Komentarji: