Ledni plezalec Janez Svoljšak prvič na stopničkah

Na tekmi svetovnega pokala v Švici je nekdanji mladinski svetovni prvak premoč priznal le Rusu Maksimu Tomilovu.

Objavljeno
25. januar 2016 18.32
Janez Porenta
Janez Porenta

Saas Fee - O kakovosti slovenskih športnih plezalcev se svetovna javnost lahko prepriča vsako sezono znova, malo manj črnila pa je prelitega o uspehih naših lednih plezalcev. Minuli vikend je za največji dosežek v karieri poskrbel 22-letni Škofjeločan Janez Svoljšak, ki je na tretji preizkušnji svetovnega pokala v Švici z drugim mestom vknjižil sploh prvo slovensko kolajno v članski konkurenci po sedmih letih. Član AO PD Kranj je sicer predlani postal mladinski svetovni prvak.

Svoljšak je v tej sezoni stopnjeval formo: začel jo je z decembrskim sedmim mestom onkraj »luže«, pred tednom dni je bil v Južni Koreji šesti, tokrat pa je moral premoč priznati zgolj Rusu Maksimu Tomilovu, medtem ko je bil tretji domači adut Yannick Glatthard. Tako je prekinil sedem let trajajočo sušo, pred njim je na zmagovalnem odru nazadnje leta 2009 stal Matevž Vukotič v hitrosti (drugo mesto). Janez je trenutno tretji v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, kar je odlična popotnica za prihodnjo tekmo konec meseca v italijanskem Rabensteinu, ki obenem šteje tudi za evropsko prvenstvo.

»Janezov uspeh ni bil nepričakovan, že na prejšnjih tekmah je bilo namreč jasno, da je z njegovim sistematičnim treningom in miselnostjo vrhunskega športnika le še vprašanje časa, kdaj bo stopil na zmagovalni oder. Obetamo si lahko, da bo v prihodnji sezoni uvrstitev med najboljše tri, če ne celo zmaga v svetovnem pokalu, bolj pravilo kot izjema. Njegov tokratni uspeh je še pomembnejši, ker si z njim lahko obetamo, da bomo pridobili večje zanimanje mladih za ta šport,« je svojemu varovancu polaskal selektor Nejc Šter.

»Dobro izvedena tekma je postregla s tehnično zahtevnimi smermi po težkih kamnitih oprimkih in velikih lednih blokih. Z dobrim in hitrim plezanjem sem v svoji kvalifikacijski skupini zmogel smer do vrha in zasedel prvo mesto. V polfinalu sem imel manjše težave na dolgem gibu z ledu na zahteven oprimek, a se mi je po nekaj poskusih gib posrečilo narediti in s četrtim rezultatom sem priplezal skoraj do vrha. Končno pa sem dobro plezanje iz kvalifikacij in polfinala presenel tudi v finale, s katerim sem zelo zadovoljen, saj sem dal vse od sebe. Naposled sem bil presenečen, da je zmagovalec prišel le gib višje,« pa je strnil vtise Janez Svoljšak.