Lennox Lewis: Tyson kljub vsemu najboljši!

Legendarni britanski boksar Lennox Lewis za SportBild o Vladimirju Kličku in zdajšnjem razmerju moči v kraljevski kategoriji.

Objavljeno
09. november 2016 23.48
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Lennox Lewis je nedvomno eden od najboljših težkokategornikov v zgodovini boksa. Pod kanadsko zastavo se je na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu ovenčal z zlato lovoriko, po vrnitvi v London pa je kot Britanec postal še profesionalni svetovni prvak.

V ringu, v katerem je med drugimi asi premagal tudi Američana Evandra Holyfielda in Mika Tysona ter Ukrajinca Vitalija Klička, je Lewis vladal vse do svoje športne upokojitve leta 2003. V nedavnem intervjuju za nemško revijo SportBild je 51-letni Britanec spregovoril o Vladimirju Kličku, Tysonu Furyju in svoji karieri.

Gospod Lewis, Vladimir Kličko je dopolnil že 40 let in ni boksal vse od svojega lanskega poraza s Tysonom Furyjem. Kako dolgo je lahko še v svetovnem vrhu?

Starost še posebej pri težkokategornikih igra zelo veliko vlogo. Nenadoma se znajdeš v dvoboju, med katerim se počutiš zelo, zelo slabo. Podvomiš vase in se začneš spraševati: »Le zakaj sem nenadoma tako slab?« Kakorkoli obrnete, ni preprosto dan za dnem na treningu ponavljati enake vaje.

Kakšne so posledice?

To je pustilo sledi na Vladimirjevem telesu. Počasi postaja star. Pri 40 letih se je vedno težje pripraviti do vrhunske forme.

Kličkov povratni dvoboj s Furyjem je že dvakrat padel v vodo. Kako to vpliva na boksarja?

Za Vladimirja mora biti to res frustrirajoče. Nič drugega si ne želi bolj kot Tysona še enkrat spraviti v ring, kar pa mu zaradi Furyjevih psihičnih težav nikakor ne uspe. Za Klička bi bilo najpomembnejše, da bi premagal Tysona na vrhuncu njegovih moči.

Kako škodljiv je lahko za Klička tako dolg premor?

Vladimir že več mesecev trdo trenira za dvoboj, ki ga ni in ni. To ga ubija, njegova biološka ura pa neusmiljeno tiktaka.

Kakšen se vam je zdel med njegovim obračunom s Furyjem?

Ni me prepričal, ker je bil počasen. Včasih telo potrebuje premor, da si odpočije od vseh naporov. Menim, da je tudi njegova glava potrebovala ta poraz. Kličko za spodbudo preprosto potrebuje določeno misijo. In ta je zdaj naslednja: povrnitev krone.

Zakaj ukrajinski šampion nazadnje ni bil tako prepričljiv?

Glavni razlog za to je po mojem odsotnost trenerja Emanuela Stewarda, ki je preminil leta 2012. Svojčas je bedel tudi nad menoj, bil je izjemen motivator, ki je znal svojemu varovancu postaviti vedno nove cilje. Tega profesorja ni več v njegovem kotu.

Kličko naj bi se v začetku leta 2017 pomeril z Anthonyjem Joshuo, svetovnim prvakom po različici IBF.

Joshua je sijajen težkokategornik, ki ga odlično vodijo. Vsak njegov dvoboj je težji. Zdaj so menedžerji presodili, da je že nared za Vladimirja, sam pa ocenjujem, da bi bil to dober obračun za Klička.

Zakaj?

Anthonyju primanjkuje izkušenj. Kličko je imel že 68 dvobojev in je dal že marsikaj skozi.

Kako bi se razpletel njun obračun?

To bi bil izvrsten dvoboj: na eni strani izkušeni mož s starimi mišicami, na drugi mladi as, ki kar kipi od moči. Po mojem bi vseeno pretehtale izkušnje. Kljub vsemu še vedno verjamem v Vladimirja. Toda Anthony je nevaren, njegova levo-desna kombinacija je silovita, zato bi moral Kličko paziti na svojo obrambo.

Kdo je za vas ta čas št. 1 v težki kategoriji?

Fury je najboljši, o tem ni nobenega dvoma! Ugnal je moža, ki je premagal vse. Proti Kličku, ki je bil le bleda senca samega sebe, je boksal izvrstno. Rad bi videl revanšo.

Kdo bi dobil njun drugi medsebojni obračun?

Razplet bi bil odvisen od tega, kako agresivno bi boksal Vladimir. Če bi bil še enkrat tako počasen, bi vnovič izgubil. Vesel sem, da si je Tyson medtem poiskal strokovno pomoč. Depresija je namreč počasna morilka.

Sami ste končali kariero pri 37 letih po zmagi nad Vitalijem Kličkom. Zakaj je bil to pravi trenutek?

Ker sem uresničil vse svoje cilje: bil sem absolutni svetovni prvak, imel vse pomembne šampionske pasove in izključil vse omembe vredne tekmece. Nikomur se mi ni bilo treba več dokazovati.