Lewis zatrl Maxov poskus upora in zmagal s samomorilsko taktiko

Hamilton z Mercedesovo »srebrno puščico« na VN Madžarske kakor Schumacher leta 1998 s Ferrarijem
Fotografija: Max Verstappen (desno) in Lewis Hamilton sta na Hungaroringu prikazala izjemno razburljiv dvoboj. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Max Verstappen (desno) in Lewis Hamilton sta na Hungaroringu prikazala izjemno razburljiv dvoboj. FOTO: AFP

Ljubljana – Potem ko Lewis Hamilton na veliki nagradi Madžarske, 12. letošnji dirki za svetovno prvenstvo v formuli 1, dolgih 48 krogov ni našel poti mimo vodilnega Maxa Verstappna (Red Bull), so vodilni možje pri Mercedesu spremenili načrt. Angleškega šampiona so se odločili poklicati na dodatni postanek v bokse in na njegov dirkalnik natakniti nove gume, s katerimi bi lahko ob koncu dirke lažje napadel 21-letnega Nizozemca. Njihova taktika je bila zadetek v polno!

Potem ko je Hamilton z nizom sijajno odpeljanih krogov topil zaostanek za Verstappnom podobno učinkovito kakor avgustovsko sonce tali ledenike, ga je štiri kroge pred ciljem ujel in ga pol kroga pozneje brez večjih težav tudi prehitel, saj se mu Red Bullov zvezdnik z obrabljenimi pnevmatikami ni mogel več dostojno upirati.

»Vsem v ekipi sem izjemno hvaležen, da so verjeli vame in sprejeli tveganje. Če bi bil tu zdaj Niki Lauda, bi pred nami zagotovo snel čepico,« se je smejalo 34-letnemu Angležu, nad katerim je bil kajpak navdušen tudi Mercedesov vodja Toto Wolff. »To je bila tokrat naša edina možnost za zmago. Strateški oddelek je to pot fantastično opravil svojo nalogo,« je vse zaslužne za podvig na Hungaroringu pohvalil 47-letni Avstrijec.

Hamiltonovi veličastni predstavi in Mercedesovi sijajni taktiki so zaploskali tudi v medijih. »Lewis zatrl Maxov poskus upora, Mercedes zmagal s samomorilsko strategijo,« so razburljivo preizkušnjo pospremili v španskem časniku Marca, s presežniki pa so zmago svojega junaka opisovali tudi novinarji na Otoku. »Hamilton je uničil Verstappna in se z gigantsko prednostjo odpravil na poletni premor,« so zapisali v britanskem dnevniku Telegraph, v časopisu Sun pa je bilo mogoče prebrati naslednje: »Lewis je premagal Maxa v neverjetni bitki na Hungaroringu. Mercedes je v dihjemajoči srhljivki pregnal demone iz Hockenheima. Sedem dni prej so bili tarča posmeha, zdaj so spet mogočni vladarji imperija formule 1.«
 

Krstna zmaga za Micka Schumacherja


S skoraj identično strategijo si je, zanimivo, leta 1998 na tem zavitem dirkališču pri Budimpešti prvo mesto s ferrarijem pridirkal tudi Michael Schumacher. Ko smo že pri nemškem šampionu, je treba pripisati, da je njegov sin Mick predvčerajšnjim na Hungaroringu prvič okusil slast zmage v formuli 2, najboljši odskočni deski za kraljevski avtomobilistični razred. Z njo se je v skupnem seštevku tega tekmovanja, v katerem še naprej prepričljivo vodi Verstappnov rojak Nyck de Vries, povzpel na 11. mesto.

Kakor koli že; Hamilton je z novim uspehom storil naslednji korak k osvojitvi šestega naslova svetovnega prvaka v formuli 1, po katerem bi ga le še ena lovorika ločila od legendarnega Michaela Schumacherja. Nemčevi rekordi, ki so se še nedolgo tega zdeli nedosegljivi za vse, so zdaj že zelo na dosegu Lewisovih rok. Hamilton je namreč na veliki nagradi Madžarske slavil že 81. zmago, kar pomeni, da jih ima le še deset manj kot 50-letni Nemec, ki še naprej (skrivaj) okreva na svojem domu v Švici. Ker je do konca sezone devet dirk, ga letos na večni lestvici (še) ne bo mogel prehiteti, toda že prihodnje leto bi se lahko – če bo nadaljeval v takšnem slogu – zavihtel na vrh.

Preberite še:

Komentarji: