Ljubljana, deveto najhitrejše maratonsko mesto vseh časov

Nov rekord je dokaz, da je proga zelo hitra, zato bodo tekači v prihodnje na ljubljanski maraton pomislili, ko bodo lovili norme za velika tekmovanja.

Objavljeno
29. oktober 2018 10.00
Posodobljeno
29. oktober 2018 12.55
Sisay Lemma v prvik kilometrtih ljubljanskega maratona, ko je še tekel v skupini. FOTO: Matej Družnik
Rekord ni edini, je pa gotovo eden najboljših pokazateljev kakovosti maratona. Ljubljana je v tem pogledu po zaslugi Sisaya Lemme Kasayeja deveta na svetu: 42,195 kilometra v dveh urah, štirih minutah in 58 sekundah je ena najboljših športnih predstav, kar smo jih kdajkoli videli na slovenskih tleh.

Lestvica maratonov z najboljšimi rekordi proge za moške:

1.  Berlin       (2;01:39, Eliud Kipchoge, 2018)
2.  London     (2;03:05, Eliud Kipchoge, 2016)
3.  Frankfurt   (2;03:42, Wilson Kipsang, 2011)
4.  Chicago     (2;03:45, Dennis Kimetto, 2013)
5.  Tokio          (2;03:58, Wilson Kipsang, 2017)
6.  Dubaj         (2;04:00, Mosinet Geremew 2018)
7.  Amsterdam (2;04:06, Lawrence Cherono, 2018)
8.  Rotterdam  (2;04:27, Duncan Kibet, 2009)
9.  Ljubljana    (2;04:58, Sisay Lemma, 2018)
10. Pariz         (2;05:04, Kenenisa Bekele, 2014)


Poiščite se v Delu

Danes vas v tiskani izdaji Dela čaka priloga o ljubljanskem maratonu. Objavljen  je tudi celoten seznam rezultatov v vseh disciplinah.


Etiopski tekač je dokazal, da je na novinarski konferenci pred tekmo mislil resno, ko je napovedal, da je ljubljanski maraton eden glavnih ciljev sezone. Šestdeset tisoč evrov nagrade zanj in 45.000 za novo rekorderko med ženskami, Kenijko Visiline Jepkesho, utegne organizatorjem povzročiti kakšen glavobol, a včasih je tudi bolečina prijetna. Po zagotovilih Gojka Zalokarja, direktorja maratona, je bil nad organizacijo in razpoloženjem navdušen tudi tehnični delegat Mednarodne atletske zveze, od katerega je odvisno, ali bo maraton dobil zlato značko.

image
42,195 kilometra v dveh urah, štirih minutah in 58 sekundah je ena najboljših športnih predstav, kar smo jih kdajkoli videli na slovenskih tleh. FOTO: Roman ŠŠipić


Če jo bo, je eden od ciljev organizatorjev – biti enakovreden višjemu srednjemu razredu evropskih maratonov – na dosegu roke. Letos je sicer nastopilo precej manj tekačev kot lani, a v dežju kaj drugega niti ni bilo pričakovati. Navsezadnje je eden glavnih ciljev tega dogodka skrb za zdravje slovenskega naroda: preventiva je cenejša kot kurativa, vedno znova opozarja Zalokar. In verjetno se strinjamo, da je nekajurno tekanje v premočenih oblačilih vse prej kot preventiva.

A vrnimo se k tekmovalnemu športu: imeti deveti najhitrejši maraton vseh časov je izjemna priložnost, pa tudi odgovornost. »Rekorda nas bosta stala precej, mogoče nam bosta povzročila tudi kakšen glavobol. Pričakujem, da bomo morali podvojiti fond za vrhunske maratonce: ne smemo pozabiti, da so tudi drugi maratonci dosegli vrhunske rezultate. Po drugi strani je to je dokaz, da je proga zelo hitra, zato bodo tekači v prihodnje na to tekmo pomislili, ko bodo lovili norme za velika tekmovanja,« je pojasnil Zalokar.Lestvica maratonov z najboljšimi rekordi proge za moške sicer razkriva, da je maraton ena najhitreje vzpenjajočih se atletskih disciplin. Na vseh maratonih v prvi deseterici so rekordi padli v zadnjem desetletju. Na štirih, vključno z Berlinskim, kjer je padel svetovni rekord, so maratonci rekordne znamke izboljšali letos.

Razvidno je tudi, kakšno vlogo igra denar. Najdaljšo brado imata maratona v Frankfurtu (2011) in Rotterdamu (2009), prav ta dva maratona pa zadnje čase izgubljata na veljavi. »Rotterdam, kjer sem bil tudi tehnični delegat, ni več to, kar je bil nekoč, Frankfurt pa je lani zmanjšal nagradni sklad,« je v pogovoru za Delo zatrdil Gabrijel Ambrožič, ki skrbi, da na ljubljanskem maratonu nastopijo čim boljši tekači.

Čeprav je Visiline Jepkesho krepko izboljšala rekord ljubljanskega maratona, njenih 2;22:58 Ljubljane vseeno ne uvršča posebej visoko med maratoni z najhitrejšim rekordom za ženske. Dobra ponazoritev je že razlika med svetovnim rekordom in rekordom ljubljanskega maratona: pri moških znaša 3 minute in 19 sekund, pri ženskah pa 7 minut in 33 sekund. Morda izziv za organizatorje za prihodnje leto?

image
Čeprav je Visiline Jepkesho (levo) krepko izboljšala rekord ljubljanskega maratona, njenih 2;22:58 Ljubljane vseeno ne uvršča posebej visoko med maratoni z najhitrejšim rekordom za ženske. FOTO: Roman ŠŠipić


V UKC Ljubljana sprejeli šest udeležencev maratona

Na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so danes sprejeli šest udeležencev maratona, pet slovenskih državljanov in enega državljana Srbije. Pri nikomur ni bilo resnejših zapletov, večinoma je šlo za dehidracijo, so sporočili iz UKC Ljubljana.

»Pri nikomur ni bilo resnejših zapletov, večinoma je šlo za dehidracijo in je bilo dovolj dovajanje tekočine (infuzija),« je pojasnil vodja internistične prve pomoči Hugon Možina.

Večina se jih je hitro počutila bolje in so jih že odpustili domov, ob 16.30 sta bila na opazovanju še dva.

»Večina sprejetih so bili fantje oziroma mlajši moški, ki še niso imeli izkušenj s takšnimi teki in so naredili napake že pri prehrani in uživanju tekočine. Prav tako je razumno razne gele in dodatke preizkusiti še pred večjim tekmovanjem,« je povedal Možina.

Da je bilo zdravstvenih težav manj kot v lanskem letu, je tudi posledica vremena - predvsem nižjih temperatur, je še ocenil. STA