Ljubljanski maraton bo spet rekorden

Zadnji oktobrski konec tedna bo ulice slovenskega glavnega mesta preplavilo kar 28.487 tekačev, največ doslej.

Objavljeno
18. oktober 2016 17.38
Ljubljanski maraton
J. P.
J. P.

Ljubljana − Zadnja oktobrska nedelja bo na ljubljanske ulice znova privabila mravljišče tekačic in tekačev z vseh koncev sveta, ki se bodo udeležili tradicionalnega Volkswagen Ljubljanskega maratona, ki bo letos doživel že 21. izvedbo in bo spet rekorden po številu nastopajočih na maratonu (42 km), polmaratonu (21 km) in rekreativnem teku (10 km).

Na tradicionalnem tekaškem prazniku tako namerava nastopiti kar 28.487 udeležencev, od tega na nedeljskih preizkušnjah kar 18.868. V primerjavi z lanskim dogodkom se bo številnost povečala za 14,4 odstotka, zgolj na največji razdalji pa za kar 22,5 odstotka. Lani se je sicer z rekordnim časom (2;08:21) zmage veselil Etiopijec Limenih Getachew, med dekleti pa njegova rojakinja Melkam Gizew (2;25:44). Druge zmage so ostale doma: na 21 kilometrov sta bila najdaljša Tina Čačilo in Rok Puhar, na 10 kilometrov pa Sonja Roman in Jan Petrač.

»Število nastopajočih je že prav neverjetno. Bolj ko razmišljam o tem, manj se mi ponuja pravi odgovor. Verjetno bi ga prej našli sociologi ali kulturologi. Vsekakor je to odraz dobrega dela prirediteljev in neverjetnega razvoja tekaške in splošne športne kulture pri nas. V tem pogledu smo Slovenci pravi fenomen. V dveh dneh bo ulice glavnega mesta preplavilo več kot odstotek celotnega slovenskega prebivalstva, kar je nekaj neverjetnega,« se čudi predsednik organizacijskega odbora Andrej Razdrih.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo.


Povečanje števila udeležencev pa pomeni tudi velik organizacijski zalogaj, kar je potrdil direktor maratona Gojko Zalokar: »Kar malo se že bojimo, ker preprosto ne vemo, kako to silno množico tekačev strpati v tako majhen prostor. Županove napovedi o 40.000 ali 50.000 udeležencih se letos še ne bodo uresničile, a smo tem številkam vse bliže. V prihodnje bomo morda morali zaradi varnosti razmisliti o nekaterih omejitvah glede števila nastopajočih, kar so na nekaterih evropskih in svetovnih maratonih že storili.«

Trasa bo potekala po ulicah v središču Ljubljane in njegovi okolici, tretjič v zgodovini bo najdaljša preizkušnja sestavljena iz enega samega kroga. Nedeljski tek na 10 km se bo začel ob 8.30, daljši različici dve uri pozneje oziroma deset minut po startu paraplegikov in rolkarjev. V soboto, 29. oktobra, bodo prireditelji pod streho spravili še Lumpijev (200 m), promocijski (600 in 1600 m), osnovnošolski (2 km), srednješolski (3,5 km) in Fun tek (3,5 km). Start vseh razdalj bo na Slovenski cesti, cilj pa na Kongresnem trgu. Ljubljana se je sicer, kot letošnja zelena prestolnica Evrope, kot prva evropska metropola zavezala k spodbujanju izvedbe dogodkov brez odpadkov.