Ljubljanski maraton odslej z zlato značko

Mednarodna atletska zveza najbolj množično slovensko tekaško prireditev uvrstila med najelitnejše maratone.
Fotografija: Sisay Lemma Kasaye je lani s časom 2;04:58 Ljubljano uvrstil med najhitrejša maratonska mesta na svetu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Sisay Lemma Kasaye je lani s časom 2;04:58 Ljubljano uvrstil med najhitrejša maratonska mesta na svetu. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

Mednarodna atletska zveza (IAAF) je sporočila, da je Ljubljanski maraton, največjo tekaško prireditev pri nas, uvrstila v kategorijo najelitnejših maratonov na svetu z zlato značko. Lani je imel Volkswagen Ljubljanski maraton še srebrno značko, pred tem pa dolga leta bronasto.

Lansko leto je bilo maratonov najvišje kategorije z zlato značko 42, letos pa jih bo predvidoma nekoliko več. Organizatorji ljubljanske tekaške prireditve so izrazili navdušenje nad odločitvijo IAAF in dodali, da so za pridobitev priznanja uspešno izpolnili kar nekaj strogih kriterijev.

»S tem se Volkswagen Ljubljanski maraton uvršča na seznam elitnih tekaških prireditev po vsem svetu, si povečuje prepoznavnost ter privablja več tujih tekačev in medijev. Zdaj pa res že lahko rečemo, da smo elita med maratoni!« so sporočili organizatorji, ki bodo letošnjo najbolj množično tekaško prireditev izpeljali 27. oktobra.

Visiline Jepkesho je lani izboljšala tudi ženski rekord. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Visiline Jepkesho je lani izboljšala tudi ženski rekord. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo

 

Ljubljana deveta na svetu


K zlati znački je najbrž prispeval Etiopijec Sisay Lemme Kasaye, ki je lani maraton pretekel v dveh urah, štirih minutah in 58 sekundah, kar je ena najboljših športnih predstav, kar smo jih kdaj videli na slovenskih tleh. Ljubljanski maraton je tako postal deveti najhitrejši na svetu, pred njim so le maratoni v Berlinu, Dubaju, Tokiu, Frankfurtu, Rotterdamu, Amsterdamu, Chicagu in Londonu.

Direktor Gojko Zalokar in drugi prireditelji so ponosni na kakovostni preskok ljubljanskega maratona. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo
Direktor Gojko Zalokar in drugi prireditelji so ponosni na kakovostni preskok ljubljanskega maratona. FOTO: Roman ŠŠipić/Delo


Lani so navdušile tudi ženske. Kenijka Visiline Jepkesho je s časom 2;22:58 za približno dve minuti in pol izboljšala rekord. Višji rang tekmovanja in rekordne znamke pa ljubljanskemu maratonu dvigata tudi proračun.

»Rekorda nas bosta stala precej, mogoče nam bosta povzročila tudi kakšen glavobol. Pričakujem, da bomo morali podvojiti fond za vrhunske maratonce: ne smemo pozabiti, da so tudi drugi maratonci dosegli vrhunske rezultate. Po drugi strani je to je dokaz, da je proga zelo hitra, zato bodo tekači v prihodnje na to tekmo pomislili, ko bodo lovili norme za velika tekmovanja,« je po lanskem maratonu pojasnil direktor Gojko Zalokar.

Preberite še:

Komentarji: