Ljubljanski maraton: prireditelji za jubilejno izvedbo povišali denarni sklad

Ljubljana bo 24. in 25. oktobra prizorišče 20. Ljubljanskega maratona. Prijave bodo potekale do 30. septembra.

Objavljeno
02. september 2015 15.03
Ljubljanski maraton
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Ljubljana - Slovenska metropola bo 24. in 25. oktobra v znamenju tekačev, ki bodo tekmovali na 20. Ljubljanskem maratonu.

Prireditelji so na današnji novinarski konferenci v Stanežičah predstavili podrobnosti letošnjega maratona, prisotni so bili predsednik Andrej Razdrih, direktor Gojko Zalokar in Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za nabor vrhunskih tekmovalcev in tekmovalk.

Vodstvo tekmovanja bo ob jubilejni dvajseti izvedbi predstavilo dokumentarni film, knjigo, razstavo fotografij, almanah, višji bo tudi denarni sklad za najboljše v prestižnem teku na 42 km.

Ljubljanskega maratona se je v minulih devetnajstih letih udeležilo več kot 170.000 tekmovalcev, na letošnjem jubilejnem pa prireditelji pričakujejo, da bo na maratonu, polmaratonu in v teku na 10 km nastopilo okoli 26.000 tekmovalno in rekreativno nastrojenih športnikov in športnic. Doslej se jih je prijavilo že prek 18.000, prijave pa bodo sprejemali do 30. septembra.

Lanska »eksperimentalna« trasa v enem samem krogu po ulicah in cestah v središču mesta in njeni okolici se je izkazala za zadetek v polno, tako da letošnja ne bo doživela nobenih bistvenih sprememb. Možne so le manjše spremembe v primeru gradbenih del na posameznikih kratkih odsekih trase, tako da imajo organizatorji že pripravljene morebitne alternativne spremembe pretežno ravninsko naravnane proge. V vsakem primeru bo start na Slovenski cesti (med hotelom Cubo in Uršulinskim samostanom), cilj pa na Kongresnem trgu.

Vrhunec maratona bo 25. oktobra

Osrednji tekaški dogodek bo v nedeljo, 25. oktobra, ko bodo na veliko sceno nastopili dolgo- in srednjeprogaši (vsi teki bodo po tradiciji šteli tudi za državno prvenstvo, proga pa ima certifikat za doseganje mednarodnih norm za velika tekmovanja), sobota, 25. oktobra, pa je namenjena tekom predšolskih otrok, osnovnošolcev in srednješolcev.

Prireditelji na letošnjem jubilejnem maratonu največ stavijo na najdaljšo preizkušnjo, nadejajo se, da bo padel rekord - v moški konkurenci si ga lastita Kenijca Daniel Too in Shimael Bushendich (2:08,25), v ženski pa njuna rojakinja Caroline Cheptonui Kilel (2:25:24) -, v vsakem primeru pa pričakujejo, da bo čas zmagovalca, ob ugodnih vremenskih razmerah, znašal med 2:04 in 2:06 ure.

V mesecu novembru dokumentarni film

 

Zavoljo lepega jubileja bo program vsebinsko veliko bogatejši: v sodelovanju z RTV Slovenija bodo predvidoma novembra prestavili dokumentarni film o zgodovini ljubljanskega maratona, luč sveta bo zagledala tudi knjiga dveh avtorjev, ki sta velika ljubitelja teka, Branka Gradišnika in Marjana Žiberne, na Krakovskem nasipu bo med 15. septembrom in 15. novembrom na ogled razstava fotografij, za to priložnost bo izdan tudi almanah.

Ob tem tekmovalce in tekmovalke čakajo tudi bogatejše denarne nagrade, ki bodo ovrednotene glede na dosežene izide, prireditelji pa bodo prvič organizirali preizkušnjo v tekmovalnem rolkanju, na kateri naj bi nastopilo med 120 in 150 tekmovalk in tekmovalcev.