Los Angeles, Pariz in Budimpešta tečejo zadnji krog

Pri gostitelju ZOI 2018 Pjongčangu je večina stvari že dobro pripravljenih, manjše težave bodo z namestitvami in prevozi.

Objavljeno
03. februar 2017 18.28
OLYMPICS-2024/BUDAPEST
J. P.
J. P.

Lozana - Za trojico »preživelih« kandidatov - Los Angeles, Pariz in Budimpešto - se je danes začel zadnji del kandidature za izvedbo poletnih olimpijskih iger leta 2024. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je vsem trem mestom potrdil ustrezen status znotraj določenih postopkov, končna odločitev o gostitelju pa bo padla na skupščini MOK 13. septembra v Limi, poroča STA.

Mesta so danes oddala še zadnjo potrebno dokumentacijo in predstavila svoje osnutke iger, izkušnje in načrtovano zapuščino kandidature. »Današnji dan je eden ključnih mejnikov za kandidatna mesta in za komite,« je zatrdil predsednik ocenjevalne komisije MOK Frank Fredericks. Komisija bo aprila in maja obiskala vsa tri mesta in si na potencialnih prizoriščih ogledala zamišljeni koncept iger posameznih možnih gostiteljev, v vsakem mestu bo bivala tri dni.

Pjongčang pripravljen, a z nekaj zadržki

Je pa v južnokorejskem Pjongčangu, ki bo prihodnje leto gostil zimske olimpijske igre, večina stvari že dobro pripravljenih, pričakovati pa je mogoče nekaj težav z namestitvami in prevozi, je seminar vodij olimpijskih reprezentanc strnil namestnik generalnega sekretarja Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) za področje športa Blaž Perko.

»Predstavili so nam namestitve, transport, akreditacijske postopke, drugo logistiko, protidopinški program ... Za nas je večinoma vse pozitivno, dobro so pripravljeni, tudi olimpijske vasi so že v taki fazi, da je jasno, da bodo zagotavljale udobne razmere za namestitve tekmovalcev,« je za STA pojasnil Perko, a opozoril: »V gorskem centru je premalo namestitev za nujne spremljevalce, denimo serviserje in drugo tehnično osebje. Zanje so predvideli namestitve v spodnji olimpijski vasi ob morju, od koder pa bi bili prevozi časovno prezahtevni, saj bi zahtevali zgodnje jutranje vstajanje, že tako pa zelo pozno končujejo svoje delo. Kar nekaj pritiska je bilo na prireditelje, ki so nam zagotovili, da bodo skušali to popraviti v največji možni meri.«