Luka Božič četrti v Londonu

Na uvodni tekmi svetovnega pokala je evropski prvak Benjamin Savšek z dotikom končal na 10. mestu.

Objavljeno
15. junij 2019 16.34
Posodobljeno
15. junij 2019 16.47
Luka Božič je bil s 4. mestom najboljši med slovenskimi kanuisti na uvodni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah. FOTO: Tomi Lombar/Delo
STA
STA
London - Slovenski kanuist Luka Božič je na uvodni tekmi svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Londonu osvojil četrto mesto. V finalu v tej kategoriji je veslal tudi Benjamin Savšek, ki je bil deseti. Med kajakašicami je bila Eva Terčelj sedma.

V kanuju je zmagal Nemec Sideris Tasiadis, ki je za sedem stotink sekunde prehitel Britanca Adama Burgessa, tretji je bil njegov rojak Ryan Westley, ki je zaostal 44 stotnik sekunde. Božiča je od stopničk ločila skoraj sekunda.

»Ko sem prišel v cilj, sem bil zaradi vožnje zelo vesel. Po dolgem času mi je uspela spodobna vožnja. Na koncu je rezultat četrto mesto. Seveda sem razočaran, najraje bi bil na prvem mestu ali vsaj na stopničkah. Ampak če potegnem črto, je bila moja predstava danes narejena z odliko. To je prav gotovo potrditev, da gledam v pravo smer. Od EP dalje se dobro počutim, zato grem lahko mirno naprej,« je dejal Božič.

image
Benjaminu Savšku je dotik odnesel boljšo uvrstitev. FOTO: Matej Družnik/Delo


Savšek, sicer sveži evropski prvak, je v finalu naredil en dotik in na koncu zaostal 5,30 sekunde. V kvalifikacijah je obstal tretji član slovenske zlate ekipe z EP v Franciji Anže Berčič. »Proga je precej zahtevna, tudi postavitev vrat. Nisem najbolj zadovoljen s finalno vožnjo, ker sem naredil dotik na vratih. Potem čoln ni tekel naprej, kot bi moral, nekako sem se počutil zakrčenega. Stvari sem poskušal kontrolirati, ampak mi zaradi tega čoln morda ni najbolje stekel. Sicer sem bil zadovoljen, da sem se uvrstil v finale, upal sem, da bom tu naredil dober rezultat, ampak se je tako izšlo. Upam, da bo šlo bolje že naslednji teden na svetovnem pokalu v Bratislavi,« je pojasnil Savšek.


Polfinale boljši od finala


Med kajakašicami je šla zmaga v Veliko Britanijo z Mallory Franklin, ki je za 2,44 sekunde ugnala Nemko Ricardo Funk, tretja pa je bila Avstralka Jessica Fox s 5,97 sekunde zaostanka. Ajda Novak in Urša Kragelj sta obstali v polfinalu s 15. oziroma 17. časom.

image
Eva Terčelj je bila sedma med kajakašicami. FOTO: Matej Družnik/Delo


»Moram reči, da je bil polfinalni nastop nekaj, na kar se lahko oprem. Mislim, da je bil to najboljši nastop do sedaj, tako da sem res zadovoljna. Finalna vožnja mi žal ni uspela in sem razočarana. Že od začetka je bilo preveč napak. Mislim pa, da je to dobra potrditev in ponovna izkušnja iz finala za naprej. Proga je tehnično zahtevna. Postavitev mi je bila všeč, ker je bila izzivalna. Potrebna je bila velika natančnost in osredotočenost, ker je tukaj še faktor vode in ne samo tekmovalčev,« je dejala Terčeljeva.

V nedeljo se bodo med kajakaši v polfinalu merili Martin Srabotnik, Peter Kauzer in Niko Testen, med kanuistkami pa Alja Kozorog in Eva Alina Hočevar. V kvalifikacijah je obtičala Nina Bizjak.