Luka Dončić videl drugi slovenski poraz v dveh dneh

Na odbojkarskem evropskem prvenstvu so Rusi s 3:0 (21, 21, 21) odpravili Giulianijeve izbrance.

Objavljeno
18. september 2019 19.15
Posodobljeno
18. september 2019 19.33
Viktor Poletajev in Dmitrij Muserski sta povzročala slovenskemu bloku veliko preglavic. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Ljubljana – Slovenski odbojkarji prvega mesta v skupini C, ki prinaša vsaj na papirju lažjega tekmeca v osmini finala evropskega prvenstva, ne bodo osvojili, zelo verjetno pa bodo šli v izločilne boje s popotnico drugega mesta, ki bi jim za tekmece namenilo Bolgare z izjemnim korektorjem Cvetanom Sokolovom. Teoretično bi bili lahko izbranci Alberta Giulianija tudi tretji v svoji skupini, če bo v večernem obračunu Turčija odpravila Fince brez oddanega niza in z veliko točkovno razliko. V tem primeru bodo Slovencem v osmini finala nasproti stali eni od favoritov, bodisi Italijani bodisi sogostitelji prvenstva Francozi – tisti, ki bodo v večernem medsebojnem derbiju skupine A izgubili.

SLOVENIJA : RUSIJA 0:3 (-21, -21, -21)


Dvorana Stožice, gledalcev 10.731, sodnika Rajković (Hrvaška) in Goncalves (Portugalska).

Slovenija: Alen Pajenk 5, Jan Kozamernik 5, Mitja Gasparini 5, Dejan Vinčič, Jani Kovačič (L), Tine Urnaut 6, Klemen Čebulj 7 – prva postava; Tonček Štern 8, Žiga štern, Gregor Ropret 3: Alen Šket, Sašo Štalekar, Jan Klobučar (L), Matic Videčnik niso igrali.

Rusija: Artjom Volvič 4, Dmitrij Volkov 13, Dmitrij Muserski 11, Viktor Poletajev 13, Egor Kljuka 6, Igor Kobzar 4, Valentin Golubev (L) – prva postava; Anton Semišev 2, Ivan Jakovljev 1, Jevgenij Andrejev (L); Anton Karpuhov, Aleksandr Butko, Maksim Mihajlov niso igrali.


Za konec prvega dela so Slovencem na nasprotni strani mreže stali branilci lovorike in vodilni na evropski jakostni lestvici (skupaj s Srbi) Rusi, pri katerih je finski strokovnjak na selektorskem stolčku Tuomas Sammelvuo ponovno premešal karte v začetni postavi in na klopi zadržal standardna podajalca Aleksandra Butka in korektorja Maksima Mihajlova. Vendar pa to ni vplivalo na igro Rusov, ki so v uvodnih minutah spektakla pred razprodanimi stožiškimi tribunami (na njih je bil tudi košarkarski čudežni deček Luka Dončić) še dovolili gostiteljem, da so jim enakovredno parirali, nato pa so premaknili v višjo prestavo in poskrbeli, da končnice nizov niso bile pretirano razburljive.

Giuliani je uvodoma na igrišče poslal tudi blokerja Jana Kozamernika, ki je dan prej – ob nepričakovanem porazu z 1:3 proti Severni Makedoniji – počival, ravno v igri ob mreži pa je bila razlika med moštvoma največja. Zmagovalci so namreč zmogli dvanajst blokov, poraženci zgolj tri. V domači zasedbi ni bilo igralca, ki bi točkovno izstopal, rezervni korektor Tonček Štern je zbral osem točk. Pri nasprotnikih sta Viktor Poletajev in Dmitrij Volkov nanizala po 13 točk, 218 centimetrov visoki blokerski hrust Dmitrij Muserski, ki je primazal tudi zadnjo točko v dvoboju, pa 11. Slovence zdaj po dveh zaporednih porazih čakata dva dneva počitka, v soboto pa pred verjetno ponovno fanatično glasnimi in polnimi tribunami Stožic nadaljevanje turnirja z dvobojem osmine finala.