Luka Janežič v dvoboj z Američani

Slovenski rekorder v teku na 400 metrov bo Evropo zastopal na medcelinskem dvoboju v Minsku.

Objavljeno
14. avgust 2019 11.45
Posodobljeno
14. avgust 2019 12.01
Luka Janezič je brez pomislekov sprejel povabilo v evropsko ekipo. FOTO: Reuters
STA
STA
Ljubljana - Slovenskega atleta Luko Janežiča so povabili v ekipo Evrope za atletski dvoboj z reprezentanco ZDA, ki bo 9. in 10. septembra v Minsku na olimpijskem stadionu Dinama, ki ima 22.000 sedežev. To bo zadnje večje tekmovanje pred svetovnim prvenstvo v Dohi (med 27. septembrom in 6. oktobrom).

Povabilo je dobila tudi Maruša Mišmaš v teku na 3000 m zapreke, vendar se je po nedavni poškodbi nastopu odpovedala zaradi priprav na svetovno prvenstvo.

»Luka Janežič je bil izbran v ekipo Evrope za tek 400 m v soboto, prvi dan tekmovanja, in verjetno bo tekel tudi v štafeti 4x400 m naslednji dan. To je velika čast zanj in za slovensko atletiko. Niti pomišljal nisem, nastop sva potrdila, saj poleg prestižnega povabila tekmovanje lepo sodi v okvir priprav in tekem pred največjo tekmo leta v katarski prestolnici,« je povedal Janežičev trener Rok Predanič.

image
Trener Rok Predanič pravi, da nastop v Minsku sodi tudi v sklop priprav na SP v Dohi. FOTO: Roman ŠŠipić


Potrebuje počitek


»Odpovedali pa bomo verjetno nastop na diamantni ligi to nedeljo v Birminghamu, bolj se nagibava v to smer, ker rabi počitek. Nastopil bi le, če bo to nujno zaradi točk v lovu na zanesljiv nastop na finalu diamantne lige. Po naporni seriji tekmovanj bo imel aktivni premor z lažjimi treningi, nato pa ga čakajo še tri velike mednarodne tekme. V Madridu bo tekel 25. avgusta, nato na finalu diamantne lige v Bruslju ter v Minsku. Za zaključek te serije pa se bo predstavil še v Velenju, kjer bo sredi septembra ekipno državno prvenstvo,« je dodal Predanič.

image
Janežič (levo) bo tekel na 400 metrov in bržkone tudi v štefeti 4x400 metrov. FOTO: Peter Kastelic /Sportida


Dvoboj (The Match), kot so kratko poimenovali atletsko tekmo med Evropo in ZDA, je letos obnovljena verzija tovrstnih prestižnih tekmovanj iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja. V beloruski prestolnici bo na programu poleg disciplin SP še mešana štafeta.

V ekipi Evrope bo tudi osem beloruskih atletinj in atletov. Zmagovalci posamezne discipline bodo dobil po 7000 evrov, drugo mesto bo prineslo 5000, tretje 4000, denarno nagrado pa bo prejel tudi osmouvrščeni (500 evrov).