Luka Janežič z izvrstnim tekom v finale na 400 metrov

Na evropskem atletskem prvenstvu v Berlinu se je Luka Janežič spustil pod 45 sekund in se zanesljivo uvrstil v finale. 
Fotografija: Luka Janežič je v svoji polfinalni skupini zaostal le za Karstenom Warholmom. FOTO: AP
Odpri galerijo
Luka Janežič je v svoji polfinalni skupini zaostal le za Karstenom Warholmom. FOTO: AP

Najboljši slovenski tekač zadnjih let Luka Janežič, ki nastopa za Kladivar iz Celja, je na evropskem prvenstvu v atletiki v Berlinu v tretji polfinalni skupini na 400 m zasedel drugo mesto in se s 44,93 sekunde po mestih neposredno uvrstil v finale, ki bo v petek ob 21.05.

"Vesel in ponosen sem, da sem razbil tudi svoje lastne dvome in se, po zame slabi sezoni, uvrstil v finale. Tam pa je cilj lahko le eden, to je osvojitev medalje. Vesel in ponosen sem, da sem na največji tekmi drugič v karieri tekel pod 45 sekundami," je bil zadovoljen Vodičan.

Slovenski rekord (44,84) je dosegel 21. julija lani v Monaku, letos pa je pred EP najhitreje tekel 45,38 sekunde. "Trener Rok Predanič mi je rekel, da sem po zelo dobri zimski sezoni pripravljen. Poleti nobene tekme sicer nisem mogel dobro sestaviti. Končno je forma prišla v pravem trenutku. In, evo, finale. Bil sem v zelo močni skupini, konkurenca je letos na 400 m zelo izenačena in vedel sem, da bom moral teči zelo hitro. Trener je rekel, da moram teči hitro prvih 200 m in da imam dovolj moči tudi za zaključek. In tako je tudi bilo," je bil vesel Janežič.

Tekel je v izjemno močni tretji in zadnji skupini na šesti stezi. V finale sta vodili prvi dve mesti v vsaki skupini ter še dva najhitrejša dosežka po času. Janežič je imel pred tekom šele četrti čas sezone v skupini.
 

Samozavest je na visoki ravni


Pred njim so bili Nizozemec Liemarvin Bonevacia (45,03), bronast na prejšnjem EP in na lanskem dvoranskem EP, Norvežan Karsten Warholm (45,14), aktualni svetovni prvak na 400 m z ovirami, in Belgijec Kevin Borlee (45,29), ki je osvojil že štiri zlate medalje na EP, od tega eno posamično, tri medalje vseh barv ima z dvoranskih EP, leta 2011 pa je bil bronast v Daeguju na SP.
Tik ob Janežiču je bil Warholm, ki na tem prvenstvu teče tudi na 400 m ovire. "Vedel sem, da je Warholm zelo hiter prvih 200 metrih, ni me ujel hitro in tedaj sem že vedel, da je mogoče to to. Da grem naprej. Le on je prišel v zadnjih 100 m pred mano, malo me je zaskrbelo, ker je Borlee prišel zelo blizu, vendar sem zdržal tudi v finišu," je nastop pospremil slovenski rekorder in dodal, da si ni mislil, da bo iz skupine po mestih prišel v finale.

Janežič je imel kar veliko težav v poletni sezoni z manjšimi poškodbami in je veliko manj tekmoval, kot bi sicer in kot je bilo v preteklosti. Toda Predanič je že nekaj dni izpostavljal, da so zadnji treningi pokazali, da se forma vzpenja.

"Trener mi je dajal dodatno samozavest, tudi napovedal je nastop v finalu in s tem ohranjal mojo samozavest. Ta je sedaj po uspešnem polfinalu res na višji ravni kot pred EP. Glava je danes zdržala in na to sem zelo ponosen. Dovolj časa imam sedaj, da se dobro pripravim in dobro nastopim tudi v finalu. Želim še en tako lep in hiter tek," je napovedal Janežič in dodal, da so imeli danes kar srečo, saj je močan popoldanski naliv ohladil ozračje, saj je bilo pred tem tudi 37 stopinj Celzija.

Komentarji: