Luka Janežič: Zadnji teden bo še napet

Koliko slovenskih atletov bo nastopilo na svetovnem prvenstvu v Dohi?
Fotografija: Luka Janežič je ta čas na lestvici za Doho na 43. mestu, nastopilo pa bo 48 tekmovalcev. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Luka Janežič je ta čas na lestvici za Doho na 43. mestu, nastopilo pa bo 48 tekmovalcev. FOTO: Tadej Regent/Delo

Ljubljana – Čez teden dni, v petek opolnoči, torej dve uri po koncu drugega dela finala diamantne lige v Bruslju, se bo iztekel rok za izpolnitev norm za nastop na svetovnem prvenstvu v Dohi, ki bo od 27. septembra do 6. oktobra. Koliko Slovencev bo potovalo v Katar? Stoodstotno za zdaj le trojica Tina Šutej, Maruša Mišmaš in Martina Ratej, a nastopilo naj bi osem naših atletov, morda še kakšen več.

Ker so se norme za SP v Dohi dodatno zaostrile, so jih izpolnile le tri slovenske atletinje, Šutejeva v skoku s palico, Mišmaševa v teku na 3000 m z zaprekami in Ratejeva v metu kopja, vendar pa vsa mesta, ki so na voljo v posameznih disciplinah, ne bodo zapolnjena z avtomatskimi kvalifikacijami, tako da se bodo dopolnjevala glede na dosežke. In tu se obeta Slovencem več mest, ta čas so namreč po teh kriterijih uvrščeni še Maja Mihalinec tako na 100 kot na 200 metrov, pri čemer je na daljši razdalji njen nastop tako rekoč zanesljiv (ne nazadnje je normo zgrešila le za stotinko sekunde), Anita Horvat na 400 m, Maruša Černjul v skoku v višino, Barbara Špiler z lanskim metom iz Čakovca v metu kladiva in Luka Janežič v teku na 400 m. Mimogrede, Maruša Mišmaš je na seznamu tudi na 1500 m, za las sta zunaj ostala metalec kladiva Nejc Pleško (2.) in metalec diska Kristjan Čeh (3.).

Ker si je pred kratkim zlomila roko, ta čas v zraku visi nastop Černjulove, četudi je pričakovati, da bo dotlej kost zaceljena, vprašljiva pa bo seveda pripravljenost. Manjši preplah pa je zajel tudi Janežiča, našega najboljšega atleta zadnjih let, ki je bil dolgo prepričan o nastopu v Dohi, zdaj pa malce z zaskrbljenostjo spremlja drsenje po lestvici. Ko se odštejejo vsi z boljšimi časi, ki pa nimajo pravice nastopa (zaradi kvote na državo 15 Američanov in trije Jamajčani), je na 43. mestu, nastopilo pa bo 48 tekmovalcev. »Še kar nekaj mitingov je do konca drugega tedna, nekaj državnih prvenstev, Evropejci so se začeli prebujati, zato bo še kar napeto,« pravi Janežič, ki obžaluje, da letos ni tekel vsaj malce hitreje od 45,49, saj so atleti zelo nagneteni okoli tega časa, zato je vsaka desetinka dragocena.


V nogah ima boljši čas


»Letos ni bilo pravega rezultata, recimo 45,10 ali 45,20, s katerim bi bila sezona povsem drugačna, saj ne bi bilo nenehnega lovljenja norme, ki ti potem narekuje nastope. Prepričan sem sicer, da imam v nogah boljši čas od doseženega, a preprosto mi na nobeni tekmi ni uspelo sestaviti pravega teka. Ni se mi odprlo,« pravi Vodičan, ki mu je seveda žal, da je za dve točki ostal brez nastopa na finalu diamantne lige v Bruslju. Dolgo časa je bil sicer med finalisti, a za zadnji miting rednega dela s to disciplino (Birmingham) mu menedžer ni mogel zagotoviti povabila in nekaj tekmecev ga je tako prehitelo.

Zdaj je v dvomu, ali naj čaka na razplet do petka ali naj si skuša najti še kak nastop (ko bo staro celino predstavljal na dvoboju med Evropo in ZDA v Minsku prihodnji konec tedna, bo že prepozno), pri čemer se vendarle zdi, da je verjetnost, da bi ostal brez Dohe, takorekoč nična, sploh ker je pred njim tudi nekaj tekmecev, za katere 400 m ni prednostna disciplina in bržčas ne bodo nastopili (Nijel Amos, Abderrahmane Samba, Karsten Warholm). Precej negotovosti pa je tudi okrog Wayda van Niekerka, ki zaradi poškodb ni tekmoval vse od svetovnega prvenstva v Londonu, kjer je zmagal na 400 m in bil drugi na 200.

Komentarji: