Maja Mihalinec prepočasna le za stotinko,​Coleman svetovni prvak na 100 m

Na atletskem SP v Dohi Kristjan Čeh obstal v kvalifikacijah meta diska
Fotografija: Kljub temu, da je Maja Mihalinec le za las zgrešila polfinale na 100 metrov, je bila z nastopom zadovoljna. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kljub temu, da je Maja Mihalinec le za las zgrešila polfinale na 100 metrov, je bila z nastopom zadovoljna. FOTO: Reuters

Doha – Potem ko sta si uvodni dan svetovnega prvenstva finale zagotovili Tina Šutej v skoku s palico in Maruša Mišmaš v teku na 3000 m z zaprekami, danes slovenski atleti na svetovnem prvenstvu pričakovano niso bili tako uspešni. Maja Mihalinec na 100 m in Kristjan Čeh v metu diska sta obstala na prvi oviri.

Precej smole je imela najhitrejša slovenska atletinja, saj je v teku na 100 m s časom 11,32 polfinale zgrešila le za stotinko sekunde ter tako zasedla 25. mesto. Njena želja je sicer bila, da bi v Dohi še drugič letos izboljšala osebni rekord v tej disciplini (11,27; Padova), če bi ji to uspelo, bi seveda napredovala tudi v naslednji krog tekmovanja.

"Da, upala sem na osebni rekord in 4. mesto v moji skupini, bila sem peta, kar je v tej konkurenci še vedno zelo dobro. V bistvu z današnjim tekom ne morem biti razočarana, četudi sem polfinale zgrešila le za malo, saj sem vendarle tekla drugi najhitrejši čas v karieri, in to spet v brezvetrju. Vem, da sem letos že tekla bolje, ampak vseeno sem zadovoljna," je ocenila Mihalinčeva ter ob tem skušala najti čim več pozitivnega. Denimo to, da bo tako imela dan premora pred prvim nastopom na 200 m, ki vendarle je njena najmočnejša disciplina.

Kristjan Čeh diska ni metal, kot si je želel. FOTO: AFP
Kristjan Čeh diska ni metal, kot si je želel. FOTO: AFP


"Tega nastopa se res zelo veselim, tekma na 100 metrov je bila vsekakor dobra generalka, da sem okusila, kako vse skupaj tu poteka, kakšni so občutki ob nenehnem prehajanju med ohlajenimi prostori in neznosno vročino zunaj. Ta ogrevalna izkušnja je bila dobrodošla in sem pripravljena na 200. Tu pričakujem hiter tek, šla bom na polno, brez vsakršnega preračunavanja. Lovim tudi normo za olimpijske igre v Tokiu in res si želim v polfinale," je dejala za ponedeljkovo preizkušnjo.


Dobrodošla nova izkušnja


Debitant na velikih članskih tekmovanjih Kristjan Čeh je v metu diska zasedel predzadnje, 31. mesto. Njegov najboljši poskus je meril 59,55 metra. "Glede na to, da sem šele nekaj dni pred tekmo dobil povabilo za nastop, nisem imel velikih pričakovanj, ne nazadnje je bilo tedaj za mano tudi že teden dni premora po koncu sezone. Želel sem si dobro metati, a se mi ni izšlo, je pa to pomembna nova izkušnja," je dejal Čeh, čigar vrhunec letošnje sezone je bilo evropsko prvenstvo do 23 let, kjer je osvojil zlato kolajno.


Christian Coleman je novi svetovni prvak v najprestižnejši disciplini. FOTO: Reuters
Christian Coleman je novi svetovni prvak v najprestižnejši disciplini. FOTO: Reuters

 

Coleman zanesljivo


Prvi vrhunec svetovnega prvenstva v Dohi je pripadel Christianu Colemanu, ki je prepričljivo osvojil naslov prvaka v teku na 100 m. Američan je bil na zadnjem SP v Londonu drugi, zdaj pa je še nadgradil dosežek, pri čemer je v finalu ugnal tudi branilca naslova Justina Gatlina, tokrat srebrnega. Zmagal je s časom 9,76, od njega je doslej hitreje teklo le pet atletov. Prireditelji so kolajne v moški konkurenci podelili še v skoku daljino, kjer je presenetljivo slavil Tajay Gayle, ki je v četrti seriji z 869 cm kar za 37 cm izboljšal osebni rekord ter postal prvi jamajški svetovni prvak v tej disciplini. Do presenečenja pa je prišlo tudi v kvalifikacijah skoka s palico, saj je brez finala ostal Renaud Lavillenie. Svetovni rekorder in nekdanji olimpijski prvak je osvajal kolajne na petih zaporednih SP, od Berlina 2009 do Londona 2017, nikdar pa ni osvojil zlate.

V ženskem metu kladiva je ob odsotnosti poškodovane svetovne rekorderke Anite Wlodarczyk  slavila DeAnna Price, v teku na 10.000 m pa Sifan Hassan.

Končne odločitve

Moški 
100 m:
1. Coleman (ZDA) 9,76
2. Gatlin (ZDA) 9,89
3. De Grase (Kan) 9,90
daljina:
1. Gayle (Jam) 869
2. Henderson (ZDA) 839
3. Echevarria (Kub) 834

Ženske
10.000 m:
1. Hassan (Niz) 30:17,62
2. Gidey (Eti) 30:21,23
3. Tirop (Ken) 30:25,20
Met kladiva:
1. Price (ZDA) 77,54
2. Fiodorow (Pol) 76,35
3. Zheng Wang (Kit) 74,76

Komentarji: