Drevi nov spektakel v Stožicah: Makedonci za kolo oro, Giuliani in fantje za oro po italijansko, zlato

Slovenski odbojkarji na evropskem prvenstvu pred dnevom D z Rusijo danes proti Severni Makedoniji želijo na mizo položiti poker zmag.
Fotografija: Stožice so v domoljubnem zanosu sedmi slovenski igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Stožice so v domoljubnem zanosu sedmi slovenski igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenski zmagoviti pohod na evropskem prvenstvu v odbojki v stožiški skupini C ima v šali zapisano tudi kvartopirski značaj. Proti Turčiji so vpisali tris zmag, danes proti Severni Makedoniji (17.30) pa ni druge različice, kot da bodo na mizo položili poker. Uspeh jutri v zadnji skupinski tekmi proti branilki naslova evropskega prvaka Rusiji pa bi bil flash royale, to bo pred Stožicami full house, torej povsem polnimi.

A najprej o turški kopeli, namreč goste je bilo treba za zmago s 3:0 in matematično zagotovitev osmine finala predvsem v končnicah prvega in tretjega niza streti, fantje selektorja Alberta Giulianija pa so v teh trenutkih, na krilih navijačev, pokazali psihično trdnost hladnih ubijalcev, ki kronajo vsako najmanjšo priložnost.

»Kar 88-odstotni napad v drugem nizu je neverjeten, a naslednja tekma je lahko drugačna zgodba, težko bo to ponoviti. A to je pomembna številka za ekipo. Zmaga proti Severni Makedoniji je seveda nujna, če hočemo ostati v boju za prvo mesto z Rusijo. Ne bo lahko, to vemo, Rusija je močna, a bojevali se bomo za to, da zmagamo,« je Alberto Giuliani racionalen in stvaren pri svojih analizah.

Mitja Gasparini in Jan Kozamernik želita biti v bloku pretrdna tudi za severnomakedonski napad. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Mitja Gasparini in Jan Kozamernik želita biti v bloku pretrdna tudi za severnomakedonski napad. FOTO: Tomi Lombar/Delo


»Čeprav nismo igrali fenomenalno, smo zmagali, bilo je pomembno, da smo bili zreli, lahko pa smo še bolj. Moje igre? Uživam na igrišču, tudi mi vsi pred takšnim občinstvom, res je fantastično igrati. Umiramo na igrišču, bojujemo se za vsako žogo, na način, da igramo točko za točko, vso energijo pustimo v tej točki.

To je edini, pravi način, da lahko igramo najboljšo odbojko, kar jo zmoremo. Na evropskem prvenstvu ni lahkih tekmecev, po dnevu počitka bomo proti Severni Makedoniji poskušali igrati še bolj kakovostno, imamo še namreč rezerve,« je navrgel kapetan Tine Urnaut.
 

Spal štiri ure in pol


Dejan Vinčić je v nedeljo praznoval 33. rojstni dan. »Igrali smo, kolikor je bilo treba, tokrat nismo bili pravi. Poznala se nam je utrujenost od tekme s Finsko večer prej, pozno so, pozno pridemo v hotel, jemo, pozno se odpravimo spat. Sam sem zaspal ob pol štirih, se zbudil ob osmih. Težko se je umiriti po takšnih tekmah, še vedno je prisoten adrenalin. Naslednji dan je spet ta procedura, videonaliza, dopoldanski trening ...

Stožice so v domoljubnem zanosu sedmi slovenski igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Stožice so v domoljubnem zanosu sedmi slovenski igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Meni osebno je bilo zelo težko igrati, še rojstni dan sem imel. Sprejel sem še tisoč in eno sporočilo, tisoč in en klic, malce težko se je bilo zbrati. Popoldne sem za nekaj časa ugasnil telefon, da sem se lahko osredotočil,« je povedal Vinčić. »Vsekakor moramo Severne Makedonce vzeti resno. Danes vsi znajo igrati odbojko, tudi Makedonci. Vedno so najbolj nevarni v tretjem nizu, ko se druge ekipe sprostijo in njihova igra pade, oni pa igrajo na vso moč. Ne smemo jim dati povoda, da lahko osvojijo niz,« je dodal.

»Toliko časa smo že skupaj, to je lahko tudi zelo nevarno, in po štirih mesecih lahko poči, a pri nas ni. Tudi če si kaj povemo, vemo, da je to v prid ekipe in rezultata, drug drugemu poskušamo pomagati,« je omenil Mitja Gasparini.

 

Stari znanci


»Na tem prvenstvu se kaže, da nam manjka izkušenj. Imam veliko prijateljev v Sloveniji, ne le v ekipi, temveč v vsej Sloveniji, vse še iz jugoslovanskih časov. Odlično poznam oba podajalca Vinčića in Ropreta, korektorja Gasparinija.

Tako rekoč poznam vse, a te tri malo bolje, ker so igrali v francoskem prvenstvu in so tudi malo bolj izkušeni. Ne bi jim želel ustvariti pritiska, a menim, da lahko enakovredno igrajo z Rusijo. S podporo polne dvorane in z velikim poletom menim, da lahko tekmo tudi dobijo,« je omenil selektor Severne Makedonije, Srb Nikola Matijašević.

Alberto Giuliani vodi slovensko reprezentanco zelo čustveno. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Alberto Giuliani vodi slovensko reprezentanco zelo čustveno. FOTO: Tomi Lombar/Delo


Sprejemalec Aleksandar Ljaftov pa je medsebojni obračun napovedal z besedami: »Neizkušeni smo, to je naše prvo evropsko prvenstvo. Kažemo, da znamo igrati odbojko, sem nismo prišli naključno. Ne morem reči, da bomo dobili tekmo s Slovenijo, a če z Rusijo tretji niz izgubimo le na razliko, se lahko borimo tudi s Slovenijo.

To je šport, odloča lahko ena točka. Kaj ne bi poznal slovenskih odbojkarjev, igrajo v vrhunskih evropskih klubih. Vinčić in Gasparini sta zelo izkušena, prosti igralec Jani Kovačič pa nenehno igra na stalni ravni.«

Preberite še:

Komentarji: