Marc Marquez tekmuje le še z legendami iz preteklosti

Španec je na VN Češke dosegel šesto zmago na desetih dirkah sezone in skupno že 50. v razredu motogp.

Objavljeno
04. avgust 2019 18.08
Posodobljeno
04. avgust 2019 18.08
Marc Marquez je tudi v Brnu ”zviška” gledal zasledovalce. FOTO: Reuters
Brno – Po teoriji visokih številk bi se moral niz uspehov Marca Marqueza v letošnjem motociklističnem SP prekiniti na veliki nagradi Češke, še posebej, ker Masarykovo dirkališče velja za Ducatijevo dvorišče. Toda tokrat Španec ni le prepričljivo prekosil lanskega zmagovalca dirke Andreo Doviziosa, s tekmeci je počel, kar je želel, in se šestič v sezoni povzpel na najvišjo stopničko zmagovalnega odra (ob treh drugih mestih). V Brno je prispel z 58 točkami naskoka pred najbližjim zasledovalcem, zapustil ga je s +63.

Deseta preizkušnja prvenstva je bila tudi svojevrstna živčna vojna. Zaradi plohe, ki je zmočila progo po zmagi Alexa Marqueza, Marcovega mlajšega brata, v razredu moto2, so morali štart preložiti za 40 minut in dirko skrajšati z 21 krogov na 20. Toda prvak petih od zadnjih šestih sezon se ni pustil zbegati. Najboljši štartni položaj, ki si ga je priboril pred Jackom Millerjem in Johannom Zarcojem, je pretvoril v zgodnje vodstvo in se v ospredju obdržal vse do cilja. Nekaj težav je imel le v 12. krogu, vendar se je mojstrsko rešil pred padcem, nato pa rutinirano ubranil prednost pred Doviziosom in Millerjem, medtem ko se vrsta znanih imen ni znašla v negotovih razmerah. Med drugimi je razočaral Maverick Viñales, ki je bil na prejšnjih dveh dirkah prvi in drugi, tokrat pa se je moral zadovoljiti s skromnim desetim mestom z več kot 16 sekundami zaostanka za zmagovalcem.

image
AFP Po novem uspehu si Španec dal dušla v prijetni družbi. FOTO: AFP

 

Dohitel Doohana in Hailwooda


»Zelo sem zadovoljen, ker sem po enomesečnem premoru v svetovnem prvenstvu nadaljeval z dobro tekmovalno dinamiko. Zelo je pomembno, če imaš vselej na voljo enako močno zagonsko iskro. V Brnu sem bil lani tretji, zato me je gnala velika želja, ki se je imenitno uskladila s taktično in tehnično strategijo celotnega Hondinega moštva. Že na uradnih treningih sem uvidel, kolikšna je razlika pri vožnji s povsem novimi in nekoliko rabljenimi pnevmatikami; skoraj dve sekundi na krog. Toda ko me je Dovi začel zasledovati, nisem imel izbire, moral sem pritiskati na vso moč. Umiril me je šele trenutek strahu deset krogov pred ciljem,« je poudaril Marquez, ki je pri 26 letih dosegel jubilejno 50. zmago v razredu motogp. Če prištejemo še uspehe z lažjimi motorji, pa je pri 76 prvih mestih, s katerimi se je izenačil z legendarnim Angležem Mikom Hailwoodom, junakom 60. let prejšnjega stoletja. Pred njima so v motociklistični zgodovini zgolj Angel Nieto (90 zmag), Valentino Rossi (115) in Giacomo Agostini (122).

»Običajno ne maram takšnih primerjav in zato se nisem pretirano zdrznil niti včeraj, ko so me opozorili, da sem dosegel 58. vodilni štartni položaj v kraljevskem razredu in se izenačil na prvem mestu z Doohanom. Toda ko dobro pomislim, sem na dobri športni poti, kajne?« se je pošalil Marquez. Vesel bi moral biti tudi podprvak prejšnjih dveh sezon Dovizioso, saj je izenačil svojo drugo najboljšo uvrstitev v sezoni (prvi je bil na uvodni dirki v Katarju, drugi še v Le Mansu), a na lica se mu je prikradel zgolj kisel nasmešek.

»Dirka je bil nenavadna, zelo hitra v prvih krogih, v nadaljevanju pa smo iskali popolnost z mehko vožnjo. Marc je pred zavoji zaviral zelo pozno, kar meni ni uspevalo. Nasploh v tej sezoni vozi drugače kot lani, kar nam povzroča veliko preglavic,« je priznal Italijan.