Marc Marquez z deveto zmago leta šestič prvak motogp

Španski motociklistični as je bil najhitrejši tudi na VN Tajske.
Fotografija: Marc Marquez Foto Motogp.com
Odpri galerijo
Marc Marquez Foto Motogp.com

Marc Marquez (Honda) si je že štiri dirke pred koncem letošnjega motociklističnega svetovnega prvenstva zagotovil šesto šampionsko lovoriko v elitnem razredu motogp v zadnjih sedmih sezonah. Na preizkušnji za veliko nagrado Tajske je junaško stisnil zobe po padcu na petkovem prostem treningu, dosegel deveto zmago v 15 dirkah leta in si privozil neulovljivo prednost pred najbližjim zasledovalcem. Pred VN Japonske, Avstralije, Malezije in Valencie ima 110 točk prednosti pred Andreo Doviziosom (Ducati), ki je tokrat zasedel četrto mesto.

Marquez je večino dirke vozil na drugem mestu, pred njim je bil Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki je štartal s prvega položaja, a se Španec ni zadovoljil z drugim mestom. V zaključku dirke je večkrat napadel in si v zadnjem zavoju zagotovil novo zmago z 0,171 sekunde prednosti pred mladim Francozom. Tretje mesto je pripadlo Špancu Mavericku Viñalesu (Yamaha).

»Moj načrt je bil, da bi zmagal na dirki ne glede na seštevke, prvenstvo ni bilo v nevarnosti. Ves čas sem si skušal zagotoviti najboljši možni položaj za zmago. In to sem tudi storil. A je bil Fabio res hiter, vendar sem proučil njegove poti in sem ga prehitel v zadnjem krogu,« je na cilju povedal španski as.
 

Pred njim le italijanski legendi


Več naslovov v kraljevskem motociklističnem razredu imata le Italijana Giacomo Agostini (osemkrat prvi v kategoriji do 500 ccm v letih 1966-1975) in Valentino Rossi, ki je naslov svetovnega prvaka motogp osvojil sedemkrat v obdobju 2001-2009. Marquez je bil ob tem svetovni prvak do 125 ccm leta 2010 in v moto2 (2012), v razredu motogp, v katerem tekmuje od leta 2013, pa je ostal brez lovorike le v sezoni 2015, v kateri je zaostal za Jorgejem Lorenzom in Valentinom Rossijem.

Preberite še:

Komentarji: