Maribor bi postal Evropsko mesto športa

Štajerska prestolnica kandidira za naziv Evropsko mesto športa, s katerim želi privabiti tuje goste na športne dogodke. 

Objavljeno
17. avgust 2017 11.44
Ana Drev Maribor 30.1.2016 [smučanje,zlata lisica]
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Maribor - Po Evropski prestolnici kulture leta 2012 in Evropski prestolnici mladih leta 2013 želi Maribor leta 2018 nositi naziv Evropsko mesto športa. S tem si obeta povečanje zanimanja za športno vadbo med občani in promocije Maribora kot športno turistične destinacije. Ali bo s kandidaturo uspešen, bo znano decembra v Bruslju.

Mestna občina Maribor je prijavo za kandidaturo za naziv Maribor - Evropsko mesto športa 2018 oddala v sodelovanju s Športno zvezo Maribor, Športnimi objekti Maribor, Zavodom za turizem Maribor - Pohorje in javnim podjetjem Marprom.

Naslednji korak je skrben pregled športne infrastrukture in pogojev za športne dejavnosti, ki ga mora opraviti komisija Evropske zveze prestolnic in mest športa (ACES EUROPE). Ta bo prihodnji teden prišla v Maribor in si ogledala vse našteto.

Kot pojasnjujejo na občini, želijo s pridobitvijo naziva povečati promocijo Maribora kot destinacije za športni turizem ter posledično povečati število tujih obiskovalcev športnih prireditev, gostovanj domačih in tujih klubskih ekip ter različnih tekmovanj v mestu. Po njihovih ocenah bo imelo to dober vpliv tudi na domačine, da bodo ti pogosteje obiskovali športne prireditve, posvečali več pozornosti športni vadbi in bolje izkoriščali javno športno infrastrukturo.

»Maribor je mesto športa. Je dom različnih državnih prvakov, mesto evropskih in svetovnih prvenstev in pokalov ter številnih športno-rekreativnih prireditev,« izpostavlja župan Andrej Fištravec. »Mesto označuje bogata tradicija športnega udejstvovanja od sredine 19. stoletja naprej, kar se kaže v uspešnem in rastočem športnem turizmu ter številnih uspešnih športnikih, ki prihajajo iz Maribora. V mestu in njegovi okolici se ponujajo izjemni pogoji za rekreacijo ali profesionalno vadbo,« je še dodal.

»Naša vizija je razvijati športni turizem, športno infrastrukturo, športne programe in vadbo, saj imamo za to odlične pogoje. Naziv Evropsko mesto športa 2018 bi lahko veliko pripomogel k promociji športne vadbe in mesta kot športne destinacije med meščani, športniki v regiji, Evropi in po svetu,« je prepričan župan mesta, ki je med drugim znano kot organizator ene najstarejših tekem svetovnega pokala za smučarke - Zlate lisice.

Naziv Evropsko mesto športa vsako leto podeljuje ACES EUROPE v treh kategorijah, in sicer prestolnica športa, mesto športa ali skupnost športa. Maribor glede na število prebivalcev pade pod kriterij mesto športa. Uradna razglasitev zmagovalca za naziv bo 6. decembra v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Naziv je predvsem simboličen, saj za razliko od Evropske prestolnice kulture (EPK) mestu ne prinaša dodatnih finančnih prihodkov organizacije, ki podeljuje naziv. Letos ta naziv nosijo Aosta, Bacau, Banska Bystrica, Bristol, Cagliari, Gondomar, Jurmala, La Chaux de Fonds, Mollet del Valles, Noordwijk, Olomouc, Oostende, Pesaro, Stara Zagora in Vicenza. Lani pa je imelo naziv Evropsko mesto športa med drugim tudi Krško.

A vse kandidature Maribora na športnem področju doslej niso bile uspešne. Zaradi odpovedi univerzijade leta 2013 je bilo mesto soočeno z večmilijonsko tožbo Mednarodne univerzitetne zveze (Fisu), nato pa je zagato rešilo s poravnavo.